sâmbătă, 24 septembrie 2011

Noua, negri bugetari


Cazul grecesc se aplica si romanilor, asa ca pricepe tot romanu'.
Stau de ceva zile si ma tot uit la ce se petrece cu bugetarii din Grecia. In fine, ma uit la ce li se pregateste pentru ca aceasta sfanta casta, pana acum n-a patit, cu adevarat, inca nimic. Li s-au taiat doar sporurile adica, ceea ce pentru ei a constituit o tragedie. Cred si eu, pentru niste oameni care luau spor la salariu pentru ca se prezentau cu punctualitate la serviciu (a se retine ca nu aveau aparate cu cartele pentru prezenta, totusi), sa li se taie o asemenea indemnizatie logica e ceva inimaginalbil.
De curand insa, li s-a adus la cunostinta ca vor fi si concediati. Si se poarta de parca sunt nedreptatitii umanitatii. Grecia geme de vreo 3 ani de someri rezultati din concedierile din domeniul privat,dar bugetarii oracaie ca niste imbecili despre marea nedreptate ce li se face. Replica nu primesc niciodata. Toata lumea tace, toata lumea ii tolereaza. Nimeni, in fond, nu vrea sa-si asume vreo responsabilitate de opinie.
Am sa-i bag indirect acolo unde merita sa fie bagati o foarte mare parte dintre acestia, dintr-un singur motiv: anul trecut, avand sa aleg intre un job la stat si unul in domeniul privat, am ales domeniul privat. Am facut lucrul asta din 3 motive: era clar ca bugetarii vor fi "secerati" in curand, n-am asa pile mari ca sa fi putut promova intr-un post mai interesant si, cu tot respectul, salariul lor mi se pare mic si fara posibilitatea de a-l mari pana acolo unde se poate.
Clar, mi-o puteam lua si in bot dar pontam pe faptul ca sunt capabila sa muncesc ca un hamal, pana pic jos.
Ei bine, asta e ceva ce -repet- cei mai multi bugetari nu sunt capabil sa faca: munca. Ei nu se pot scula dimineata la timp pentru a fi la servici. Ei nu pot gandi pentru a rezolva probleme. Ei nu doresc a rezolva temele de serviciu ce le revin. Ei nu pot nici macar sta un orar complet cu fundul in scaun. Si pleaca mai devreme. Presupun ca le amortesc posterioarele. Pe unii, nu pe toti. Chiar ma mir ca n-au luat indemnizatie de intepenit fundul de atata stat. Sa nu radeti, erau in stare. La stat (predestinat cuvant, in limba romana...), totul era posibil.
Anul trecut, celor ce munceau pe la primarii li se schimbase programul, in sensul ca incepeau serviciul la ora 7,30. Ideea era ca unii dintre cetateni sa isi poata rezolva unele probleme inainte de a se duce la servici. Ghiciti ce au facut...bugetarii. N-au fost de acord cu noua masura, asadar nu se duceau la ora stabilita prin lege. Si nu le-a facut nimeni nimic.
Asta ca sa nu mai amintesc faptul ca programul cu publicul, la TOATE serviciile de stat, se termina la ora 1,30 - 14,00 in conditiile in care ceilalti angajati muncesc pana la cel devreme 15,30. Asadar, daca vrei sa-ti rezolvi vreo problema, trebuie sa iti iei zi libera!!! Si sa te rogi cu foc la Dumnezeu ca angajatul de care ai nevoie, sa se fi dus in ziua aia la birou.
Si am ajuns acum, sa ceara bugetarii sprijin din partea celorlalti. Bineinteles ca aia de urla mai cu foc si varsa mai multe lacrimi sunt exact cei mai puturosi si mai execrabili, acestia fiind pasibili de a fi dati afara. Nu e vorba de invatatori, profesori, asistente medicale sau alti functionari publici activi si, care, si daca vroiau, nu aveau cum sa evite munca sau sa chiuleasca. Cel mai tare craoie un anume soi de hartzogari obisnuiti in a nu face nimic.
Eu sunt de acord. Nu trebuie sa fii impasibil la problemele altora si e bine sa fim solidari. Dar cu tot respectul, eu cu cine sa fiu solidara?
Cu ala care sta de dimineatza pana seara si pentru care se fac imprumuturi sa i se plateasca salariul, imprumuturi pe care le platesc si eu, desi eu produc si muncesc?
Sa fiu solidara cu aia care cand au auzit de orar in ture si taierea celui de al 14-lea salariu, au iesit in strada si eu dat foc "porcilor capitalisti de la privat" (exact asa se exprimau, am auzit cu urechile mele), din banca, arzandu-i de vii ?
Sa fiu solidara cu aia care de zeci de ani iau sporuri de salarii pe motiv ca incalzesc motorul la autobuz, se prezinta cu punctualitate la serviciu sau ...lipesc multe timbre pe plicuri, intr-o singura zi?
De ce sa fiu solidara cu astia?
Sunt solidara cu profesorii si invatatorii, sunt solidara cu asistentele medicale, sunt solidara cu muncitorii de la salubritatea publica, sunt solidara cu tehnicienii de la Regia Curentului Electric, sunt solidara cu toti oamenii muncitori din orice domeniu: de stat sau privat. Dar de ce sa fiu eu solidara cu unii cu care nu numai ca nu am nici in clin, nici in maneca dar sunt chiar impotriva lor pe motiv de hotie, magarie, lipsa de productivitate si scarba de a-i intretine eu, din cotizatiile mele ca sa isi ia ei salariile pentru care nu fac nimic? Exista vreun motiv rational? Vreun motiv de bun simt si care imi scapa?
Cel mai mult ma enerveaza tupeul lor. Au gretoase privilegii:imprumuturi bancare preferentiale, imprumuturi de la stat preferentiale, salarii bune fara a face nimic, program dupa cum aveau cheful, chiuluri cu duiumul, concedii mai mari, sporuri necuvenite si nesimtite, asta ii caracteriza pe foarte multi. Acum ce vor? Sa le fie mila celorlalti ca vor ajunge ca ei: someri? 20% din efectivul uman din domeniul privat a fost concediat. In majoritate tineri, oameni cu familii, cu copii. Astora de ce sa le fie mila? Si de cine? Someri de 3 ani fiind, or sa stea sa le planga de mila bugetarilor hartzogari care s-au ghiftuit atata vreme...pentru ca vor ajunge ca ei: someri?
Cred ca ar face bine sa taca naiba din gura ca sa nu ia si-o mama de bataie asa cum multora dintre ei li se si cuvine. Repet: MULTORA, nu tuturor. Exista si o mica parte care munceste si e frumos sa le fie recunoscut faptul. I-am si amintit mai sus, atat cat imi aminteam.
Toata faza ma face sa mustacesc uneori.
Cred ca bugetarii concediati se tem de un anume lucru mai mult decat oricare. Cand vor merge in domeniul privat si vor spune ca au lucrat la stat, nu-i va angaja nimeni, niciun patron. Si stiti de ce? Pentru ca nu stiu ce inseamna sa stai 8 ore la serviciu si sa muncesti efectiv. Cat de ore suplimentare...astea inca nu si-au dat seama ca exista.




5 comentarii:

  1. sistemul bugetar trebuie redimensionat ... trebuie redefinit clar, reformat ... intradevar el este ca o piramida ...dar d c acum piramida e cu varful in jos ... problema e ca si bugetarii de la "varf" trebuie eliberati din functii daca nu au o fisa a postului bine definita ... mai ales ca ei invart nishte hartii facute de fraierii dinjosul piramidei ... "trei cu mapa unu' cu sapa" asta e definitia corecta din acest moment ... e trist si la Greci si la noi ... dar nu sunt de acord cu disponibilizarile ptr k sa se faca economie la carburant si hartie asha cum zice un europarlamentar roman ....

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu tine, de la gladica pana la opinca, absolut. Ca sa nu zic ca mai ales aia mari, cu salarii barosane si pe care nu-i stie nimeni ce fac -adica mari in posturi- trebuiesc dati primii, afara.
    Aici...concedierile se fac pt ca deja domeniul privat a fost in asa hal redus, ca nu mai poate suporta cu nici un chip platile de toate felurile. Efectiv, e chestie de raport corect a evfectivelor umane dintr-un domeniu si celalalt. Unul logic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca grecii se plang la 6-8 ore de munca, noi romanii cu 12-24 de ore de munca cum rezistam? si desigur ca sunt si la voi persoane cu program asa mare.Aia de ce nu se plang?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu grecii se plang ci bugetarii greci, angajatii la stat adica. Si nu toti, asistentele medicale de ex, lucreaza de rup in conditii f grele. Hartzogarii si aia "de conduc" insa, nu lucreaza.
    Aia cu program infernal, indiferent ca sunt la stat sau la privat, sunt aia care daca nu muncesc, sunt dati afara. As zice ca ei deservesc munca pe care o fac. Muncesc in functie de nevoi. Bineinteles, in conditii de criza.
    Mare parte din bugetari insa, au senzatia ca munca pe care o fac sau postul pe care-l ocupa a fost creat special pentru a-i deservi pe ei. Adica asa, cam cat le convine si cum le convine lor...si daca le convine. De ce? Pentru ca nu puteau fi dati afara. Pentru ca aproape nu-i controla nimeni. Ei erau privilegiatii, copiii mult prea mangaiati ai societatii.
    Si ca orice copil rasfatat, se plangeau si continua sa se planga si acum. In fond, ei inca nu au realizat ce se petrece.
    Faptul ca, de ex, asistentele, medicii si invatatorii, profesorii nu vor fi dati afara, ba urmatoarele angajari la stat (la 10 concedieri sau pensionari, o angajare) se vor face chiar in aceste domenii, hartzogarilor nu le zice nimic.
    Chiar sunt inconstienti si in unele ramuri, in care s-au alocat X euro, despre care li s-a spus ca din aia, trebuie sa asigure suma necesara salariilor si din ce ramane sa isi desfasoare activitatea, s-a ajuns la ora actuala sa ceara bani...pt ca nu pot plati salariile si au nevoie de peste 150 miliane euro.
    Eu, de ex, sunt de acord ca salariatii aflati in pericol de a ramane neplatiti sa iasa la un protest si impotriva conducerii propriului lor for si propriei lor ramuri (e vorba de corespondentul grecesc al CFR) si nu sa iasa la protest impotriva guvernului.
    De ce zic asta?
    Consider ca datoria guvernului, in momentul de fata, este de a aloca acei bani in beneficiul celor ce sunt de vreo 3 ani someri din domeniul privat, nu mai beneficiaza de ajutor de somaj si au copii. Sincer, asa mi se pare just. Nu mi se pare corect ca unii sa moara de foame pentru ca nu au nici o coaja de paine si altii sa iasa sa ceara ...mereu sa ceara... sa infulece pe saturate numai cozonac. Undeva, candva, prostiile astea trebuiesc oprite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am sa incep sa argumentez, motiv pt care sunt convins ca mi-ar lua mai mult de o zi ,nu doar mie , ci si voua sa va luminez si invers. Fratior asta e lumea in care traim! fie acceptam sa luptam sau ne dam batuti. Eu unu consider daca am ajuns pana aici asta inseamna ca inca lupt. imi duc propria mea batalie ! va sugerez sa faceti la fel. daca nu o faceti pt voi , macar pt urmasii vostrii.

    RăspundețiȘtergere