miercuri, 27 aprilie 2011

Alexandru cel Mare, spartanii, doricii, epoca bronzului si Hercule

Moneda - Alexandru cel Mare

Este omul ...supraom, care la nici 33 de ani impliniti, a stapanit tot ceea ce era cunoscut ca fiind "lume".
Multe lucruri sunt inexacte, inventate, contestate, nesigure, cu privire la figura sa. Tendinta generala este de a contesta aproape orice extraordinar se spune despre el. Cu toate acestea, Alexandru cel Mare (356 i.Hr - 323 i.Hr) a fost un om extraordinar si pentru a deveni ceea ce inca si acum este, a facut,cu siguranta, lucruri extraordinare.
In primul rand, sa amintesc ca la varsta de 32 de ani si 11 luni (varsta la care a murit, la data de 13 iunie 323 i.Hr), Alexandru cel Mare (sau Alexandru III al Macedoniei) era: Regele Macedoniei, Comandantul Aliantei Elene impotriva Imperiului Persiei, Regele Faraonilor (adica al Egiptului), Stapanul Asiei si al Indiei de N-V. Cu alte cuvinte a cucerit cam tot ceea ce stia ca exista. A cucerit lumea.

El afirma despre sine ca se trage din Hercule si Ahile. O afirmatie care multora li se pare bombastica si incredibila.
Faptul nu poate fi confirmat. Dar nu poate fi nici infirmat. Asa ca am zis sa bat eu apa in piua astazi, pe tema aceasta.
In foarte multe texte in care este tratata figura lui Alexandru cel Mare de catre persoane de nespecialitate, aceasta afirmatie care ii apartine, este amintita cu sublinierea ca nu este adevarata. Ma intreb de ce se afirma atat de categoric ca nu este adevarat, mai ales de oameni neavizati!? Faptul ca se indoiesc de unele lucruri nu inseamna ca ele nu exista. Poate ca ar trebui sa fie mai rabdatori, mai atenti si mai minutiosi in a lua in considerare unele informatii si poate ca ar trebui chiar sa cunoasca acele informatii. Inca o data subliniez: ceea ce nu cunosc unii ca exista, nu inseamna ca nu exista.
Alexandru cel Mare deci, afirma ca se trage din Hercule si din Ahile. Desigur, noi suntem constienti de faptul ca e posibil ca marele om sa fi dorit a se impune si printr-un mare trecut genealogic si sa minta pur si simplu sau sa fi fost prost informat!
Este momentul in care e bine sa recurgem la alte informatii de netagaduit.
Cu siguranta din Ahile s-au nascut descendeti. Mai precis, Ahile a avut un fiu si este cunoscuta ramura provenita din acesta, numita Molossoi si de provenienta macedoneeana. Existenta acestui nume este de netagaduit.
De asemenea, din Hercule se spune (exista inscrisuri, da!, dar este tagaduita relevanta lor) ca provine ramura Argeadoi, care ramura a dat un sir de regi macedoneeni. Asadar e sigur ca ramura cu acest nume a existat, ceea ce nu se poate verifica este ca ea provenea din Hercule.
De subliniat faptul ca atunci cand vorbim de civlizatie si dinastii grecesti, nu ne referim la 10 generatii inainte, vorbim de cu mult mai mult, vorbim de epoca bronzului si epoca fierului, de indoeuropeni. Imaginati-va expresia...aproape "de pe timpul lui Noe", doar ca e spusa serios.
Odata ajunsi la Hercule, este foarte interesant de observat ca mai exista, in afara macedoneenilor, alti greci care sustineau ca provin din Hercule: spartanii ! O curioasa coincidenta.
Si aici vine informatia care se poate dovedi o piatra de temelie in confirmarea celor sustinute de Alexeandru cum ca este descendent al lui Hercule si anume ca spartanii si macedoneenii aveau origine comuna: proveneau din dorici ! Existau 4 neamuri mari de greci care isi trageau numele de la cate un rege propriu si care si-au dat numele unor intregi civilizatii, mai apoi. Acestea erau: ionienii, eolienii, aheii, doricii. S-au raspandit, inmultit si au migrat in mod constant (timp 2000 de ani i.Hr), creand spatiul elen atat de cunoscut. In general migrau pentru ca erau alungati de una dintre celelalte trei neamuri mai puternice la acel moment sau pentru ca, pur si simplu, mediul natural nu le mai era propice.
Spartanii insisi, prin propria traditie nu numai ca se considerau descendenti ai lui Hercule si il venerau ca pe un zeu, dar sustineau ca au descins din Nordul Greciei in Sud, in Peloponez, unde si-au creat regatul.
Desigur, corect este sa amintesc aici ca nu au fost facute descoperiri arheologice care sa confirme aceasta "descindere a doricilor". O teorie -neconfirmata prin dovezi arheologice- sustine ca doricii posedau arme de fier superioare armelor de bronz ale populatiei miceniene (ahei) deja existente in Sud, in Peloponez. Aceasta superioritate a condus la cucerirea civilizatiei miceniene. Tot pe baza acestei teorii, ilotzii, sclavii spartani adica, erau descendentii acestei populatii miceniene de ahei, cucerite.
O alta teorie sustine ca nu superioritatea doricilor a jucat un rol important dar decadenta civilizatiei miceniene. Nu consider ca are vreo importanta daca decazuse civilizatia miceniana sau erau mai avansati doricii. O apreciere personala este ca datorita stilului de viata, micenienii, mai stabili, erau mai dezvoltati cultural, in timp ce doricii, mai mobili si presati de imprejurari si nevoia de a se adapta tot timpul, erau superiori din punct de vedere armat. Oricum sa fi fost si din orice motiv, cert este ca doricii au pus stapanire pe teritoriile din Sud in detrimentul aheilor (micenieni).
Si pentru ca in ceea ce ii priveste pe macedoneeni, spusele mele pot fi contestate, as vrea sa vedem ceea ce spunea Herodot: " Pe timpul regelui Defkalion, doricii lucuiau in Fthiotida" (judet existent si acum, cu acelasi nume, situat in centrul Greciei continentale) ...si continua "...de aici, din Fthiotida, in timp ce il aveau rege pe Doros, de la care si-au luat si numele, au plecat spre poalele muntilor Ossa si Olympos, in regiunea ce se numea Istieotis. Neamul Kadmiilor i-au obligat insa sa abandoneze aceasta regiune si sa se stabileasca pe Muntele Pindos. Odata stabiliti aici, si-au luat numele de macedoneeni". (Herodot - Istoria)
De asemenea, exista inca un element demn de a fi luat in atentie prin faptul ca nu poate fi contestat: in sudul Greciei, in Peloponez, exista sate intregi ( in jur de 8000 de oameni) care vorbesc si acum un dialect doric! Cum altfel ar fi ajuns doricii in Peloponez decat venind din Nordul Greciei, de acolo de unde e dovedit ca se aflau si unde ramasesera macedoneeni? Tot asa de bine, asadar, si spartanii puteau fi descendenti ai doricilor, asa cum sustineau ei insisi. Ca sa nu mai adaug ca acestia nici nu erau genul si nici nu aveau vreun motiv sa sustina ca erau ceva ce nu erau cu adevarat! In ce scop ar fi facut asta? Daca nu spartanii, atunci cine ar fi fost mai mandri de originea lor?
In concluzie, exista dovezi certe ca spartanii si macedoneenii, proveneau din dorici. Atat unii, cat si altii, sustineau ca se trageau din neamul lui Hercule, asadar, in mod logic, Hercule era de-al doricilor. Si dat fiind ca si macedoneenii proveneau tot din dorici si ca Alexandru cel Mare era macedoneean, e logic ca da, era urmas al lui Hercule !
Asta, desigur, cu conditia ca Hercule a existat si ca era doric. Faptul insa ca doua neamuri provenite din dorici, considerau ca il aveau ca inaintas pe Hercule, te pune pe ganduri si nu cred ca nu e demn de luat in seama, mai ales ca macedoneenii si spartanii nu se certau intre ei cu privire la descendenta lor in ceea ce-l priveste pe Hercule, desi se certau, in general, din multe alte motive.
As vrea sa spun in final ca ceea ce am exprimat ca o concluzie este doar opinia mea si ceea ce se doreste a fi o deductie este una ce tine de stiinta logicii sau a echivalentelor matematice. Nu am si nu avem nimic de castigat din a o tine mortis intr-o opinie sau alta. Putem afla insa multe, cu rabdare si buna credinta.
In fond, toate aceste aparente "aiureli", deseori s-au dovedit a fi adevaruri. Faptul ca nu ne vine sa credem, nu inseamna ca sunt ireale sau povesti. Printre ele se afla extrem de multe lucruri adevarate si, de asemenea, multe adaugiri inexacte sau fabulatii.
Sa nu uitam niciodata ca Odissea lui Homer a fost considerata un basm, Troia a fost considerat un oras inexistent iar Schliemann a fost luat de nebun si batjocorit pana in momentul in care a descoperit Troia, confirmand si baza reala a celor povestite in Iliada (si Odissea).
In rest, totul se leaga, totul e relationat, nu vorbim de ani dar de epoci iar informatiile trebuie examinate cu atentie, stranse cu migala si apreciate pentru ca si asa sunt putine si pentru ca adevarul este asa cum este si nu asa cum am vrea noi sa fie.
Statuie dorica

4 comentarii:

  1. Zici ca spartanii se trag din Hercule.Unde este izvorul istoric care atesta acest lucru ?Daca zici ca Herodotus este sursa veridica,TOTE GAMATA ! !Si unde este izvorul istoric dar si dovezile care atesta existenta lui Hercule pe teritoriul Elladei ???Sa nu-mi spui ca falsii tai istorici greci,caci schiop sa fiu,dau cu carja dupa tine !

    Apoi zici ca Alexandru este descendent al lui Hercule si anume ca,spartanii si macedoneenii aveau origine comuna: proveneau din dorici.Pe ce te bazezi si care este sursa ?Vrem sa verificam si noi daca minti!Apoi recunosti ca nu au fost facute descoperiri arheologice.Si noi trebuie sa te credem cand tu aberezi ?Chiar ne iei de tampiti ?Pragmatica esi pistevis oti emis den meletame istoricon pigon?Pernoume os ilitioi ?

    Daca spui ca dorienii aveau arme de fier,spune-mi tu mie cand au fost realizate prima data si de cine ?Pentru ca perioada cand ei invadeaza Grecia,este chiar momentul cand apar primele arme confectionate dintr-un metal mai dur ca arama.Studiaza pentru a afla provenienta primelor arme metalice,caci vei descoperii de unde au venit dorienii.Uita faptul ca acestia au venit din partea de nord a Greciei.Xehase-to !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa iti raspund la intrebarea pusa in comentariu: "Chiar ne iei de tampiti ?", mentionez doar ca o consider retorica. Cu singura mentiune ca faptul ca sunteti si multi, e ingrijorator. Dar deh, e boala contagioasa, se pare.
    Imi scrii chiar in greeklish!!! M-ai uimit. Doar ca vezi, si fonetic (ca de gramatica, omikron iota ala pus pt a marca pluralul nu m-a convins...), vezi ca s-ar spune "istorikes piges". Cand vrei sa impresionezi pe cineva, ai grija sa nu faci greseli la cazuri. E primul semn ca nu trebuie sa te ia cineva, prea mult, in considerare.
    Intrebi dumneata: "Zici ca spartanii se trag din Hercule.Unde este izvorul istoric care atesta acest lucru ?"
    Ia citeste cu atentie textul, fa rezumat si incearca sa intelegi ce inseamna, scris de doua ori : "Alexandru cel Mare deci, afirma ca se trage din Hercule si din Ahile. Desigur, noi suntem constienti de faptul ca e posibil ca marele om sa fi dorit a se impune si printr-un mare trecut genealogic si sa minta pur si simplu sau sa fi fost prost informat!" - asta e scris de mine in articol!
    Cam ce nu pricepi de aici?
    Cat despre armele de metal...tocmai ca am scris ca e vorba de o teorie nedovedita arheologic.
    In alta ordine de idei, nu, nu vreau sa ma crezi. Dar chiar m-ar multumi sa poti citi un text si sa il intelegi.
    Inca ceva. Desi faci admirabile incercari in greeklish, vezi ca nu numai cu greaca ai dumneata sau are cel ce ti-a tradus dumitale, probleme. Ai unele probleme si cu limba romana. In limba romana, nu se spune "caci vei descoperii de unde au venit dorienii" - te citez. E un viitor, se spune si se scrie "vei descoperi". Cu un singur i.
    Cred ca inainte sa te dai destept in alte limbi, ar trebui sa fii sigur ca iti stapanesti propria-ti limba. Ceea ce dumneata nu prea stapanesti.
    Si pentru ca tot ai chef sa faci o contra personala, nicidecum o polemica pe tema, χέσε ψηλά κι αγνάντευε ! Sunt curioasa cum o vei traduce si interpreta. Spor, ca vad ca ai talent la asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai repet inca o data,
    FAtuco,poti dovedi arheologic,lingvistic,prin scrieri din scripturi,istorice etc. ca Hercule intradevar a existat ?DA sau NU ?
    Dupa ce am citit acest articol asa-zis istoric,mi-am adus aminte de "Marele" Herodot.Si el ca si tine,isi dadea cu parerea....Lucrarea ISTORII,nu este decat o carticica plina de povestioare si nascociri,ticluita pentru a distra mai mult pe atenienii care l-au platit din greu pentru asta.
    Stiai ca in anul 446 i.e.n. Herodot aflat la Atena primeste 10 talanti,suma foarte mare pentru acea vreme,pentru marsaviile sale ?
    Stiai ca magistratul poznas spune despre faraonul Keops ,ca si-a dus fiica in bordel sa adune bani pentru terminarea piramidei ?(C,II,CXXVI) Istoricii ocolesc cu mare grija aceasta golanie a magistrului,ca sa nu strice aura de profet al adevarului istoric !Dupa astfel de istorici s-a scris istoria,pe care tu si alti netrebnici greci o tot falsificati.

    In perioada cand Herodot facea circ cu scrierile lui deocheate si pline de minciuni,grecii ticluiesc povestea cu Hercules,marlitorul ce a colindat lumea-n lung si lat si pe unde a simtit el o vibratie hedonista,a facut o gaura cu unealta lasata de la natura si a pus o samanta.In acest fel au luat nastere:nimfe,serpoaice,rauri,stanci,copaci si cam tot ce misca pe fata pamantului,iar din aceasta apucatura bezmetica a luat nastere
    multimea de noroade care au acoperit pamantul.Poate un om serios crede toate astea? Nimic din toate aceste mituri nu s-a petrecut vreodata.Saraca hartie,a trebuit sa suporte toate tampeniile si minciunile grecilor.Nu-i nimic,acum avem prosteala cu dorienii,indo-europenii,Alexandru Macedon grec etc.

    Si daca eu iti demonstrez cu toate sursele enumerate mai sus ,ca acest "hercule" nu a existat decat in fantezia scriitorilor greci ?

    Si daca voi dovedi cu surse "grecesti",ca Alexandru nu are nici o legatura cu elenismul, si ca acest Mare OM nu are absolut nici o legatura cu neamul grecesc de astazi? O sa-ti iei tu catrafusele si o sa termini acest circ ?Sau vei continua sa aburesti in continuare,cu minciuni frumos ambalate de genul "mituri si legende"...pitiponcimea ?

    Iti dai cu parerea ca dorienii au venit din nordul Greciei.De unde i-ai scos tu de acolo pentru mine ramane un mister,ce afirmi tu este ceva de rîs,sper ca nu pretinzi ca i-ai cautat la buletin si asa le-ai aflat bastina.

    Care este dovada si in ce izvoare istorice sant amintiti acestia ?Eu nu am gasit macar unul.In Biblie nu sant mentionati,nici aheii,nici grecii,nici dorienii,nici...nici...nici...dar sant prezenti astazi in istoria oficiala.Halal istorie!
    Cercetatorii nu pot explica de unde au venit acesti "dorieni",dar tu desteapta pamantului iti dai cu parerea.Cuvantul "dorian" este pura inventie asa cum este si termenul de "indo-european".
    Atunci cand faci istorie pune FAtuco sursa,pentru ca altfel este egal cu zero barat.
    De fapt ,la cei 2-3 fraieri care te apreciaza nu e de mirare.

    Somn usor in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule, trec peste jigniri si cu aceeasi condescendenta iti zic sa te uiti la articolul cu Troia. Ti-am explicat acolo de ce esti prost. Mi-e lene sa o fac de doua ori.
    Spor la c/p si mult succes la invatarea limbii romane. Ca de la atata preocupare de limba greaca, stai cam prost cu romana. Pune mana si invata-le pe rand. Cand si daca oi avea cu ce.

    RăspundețiȘtergere