sâmbătă, 2 aprilie 2011

Pieta artei

O Pieta poate fi in mai multe feluri:
 ...asa (Michelangelo)


...asa (Eugene Delacroix)

...asa (stil Nintendo si cu creator "oricine"  )

...asa (Gregor Podgorsk)

...si chiar asa

Am ales exemplele cu Pieta pentru ca si datorita caracterului sau religios, imaginea aceasta este consacrata, ne este chiar familiara. Nu cred sa existe vreun crestin care sa nu o fi vazut vreodata.
Despre valoarea artistica a fiecareia dintre reprezentarile de mai sus, nu voi vorbi. Rolul fiecarei creatii este acela de a-si sugera singura forta si sensibilitatea, propria viata, in deplina libertate.
Ceea ce pot spune doar, este ca stiu cu siguranta care imi place mie. Si, impreuna cu mine, au fost, sunt si vor mai fi multi altii de acord. Acest consens de pareri defineste reusita creatiei artistice si confirma forta sa de sugestie si valoarea.

Ca sa va zic sincer, toata introducerea asta vizeaza pirateria de "creatie". Mai precis, pirateria in muzica (si filme).
Mi se face lehamite numai cand scriu : MUZICA, FILME - ARTA si ma gandesc la ce iese in ultimul timp.
In ultimii ani, cu mici exceptii, totul e o avalansa de prostii.
Am sa fac un focus de idee pe muzica.
Scot CD uri cu nemiluita tot felul de indivizi inculti dar excentrici. Din CD urile lor, cu mare greutate poti selecta doua melodii care sa iti placa si pe care le asculti de cateva ori si le uiti sau te plictisesti de ele. Adica te duci sa dai 25 Euro ca sa cumperi doua melodii ? Pai cam cati prosti de genul acesta s-au nascut?
Muzica e tampa, monotona, repetitiva si, de cele mai multe ori, copiata din melodii mai vechi. Interpretii sunt mult prea multi, genurile, intr-o cursa nebuneasca de a se remarca si distinge nu mai au timp sa se maturizeze. Companiile promoveaza en gros. Deja nu mai poti numi pe cineva artist. Cel mult ii spui cantaret.
Si noi, trebuie sa cumparam. Pentru ca asta vor, in fond, sa ne ia banii. Nu mai exista bucuria creatiei, bucuria creatorului de a-si prezenta lucrarea, sufletul, gandul. Ceea ce ar fi trebuit sa fie artisti sunt doar niste tipi lipsiti de educatie in general si de cultura artistica in special (in cele mai multe cazuri) iar cei ce ii promoveaza sunt doar niste masini inflexibile de facut bani la vederea carora Mecena sau Lorenzo de Medici s-ar intoarce in mormant dupa ce ar trage o flegma. Asadar ceea ce ar fi trebuit sa fie arta nu mai ajunge sa fie arta (nu are cine sa o creeze) iar ceea ce ar fi trebuit sa fie promovat de dragul artei, e promovat de dragul banilor.
Ei, toti acestia, sunt destepti. Noi, tot restul, suntem prosti. Pana la urma, se vede treaba ca "noi" suntem mai destepti si ii scuipam cum si merita.
Si ca sa nu iau un exemplu extrem, gen Bach, am sa zic asa. Da, ma duc sa cumpar un CD cu Pink Floyd. Da, m-as duce sa cumpar si ABBA. Da, as da banii pe un CD cu muzica de Vangelis. Da, as cumpara acele CD uri din respect. Ar fi o onoare sa am CD urile lor. Simt ca ei ma onoreaza cu ceea ce prezinta, sunt responsabili de ceea ce fac si, in consecinta, ma port ca atare: ma port ca o persoana onorata si responsabila, ii respect si eu si platesc cinstit, facand un targ cinstit
Dar sa ma duc sa cumpar CD urile unor individe despre care stiu mai bine cum le arata sanii decat ce anume canta sau a unor tipi dubiosi care isi exprima bucuria, entuziasmul, supararea, mirarea sau tacerea prin cuvantul "fuck" ? Nu, multumesc. Nu am de ce sa dau bani pentru a-i asculta spunand si altceva, lalaind. Iar o exprimare cu pofta si naduf a unui "fuck" sanatos, o accept doar daca are valoare de sugestie. Daca nu, e un fel de impotenta de idee. Ca si cum castrezi taurul pe care vrei sa il tii de prasila.
Desigur, neplacerea este ca pe langa toata aceasta mare adunatura de nonartisti, "platesc" pretul indiferentei noastre (ma refer la download, la piraterie) si artistii adevarati, pe care ii poti numara pe degete. Dar acest lucru ar trebui sa le devina invatatura de minte companiilor de promovare, nu sa ne devina invatatura de minte noua.
Unde sunt oamenii talentati? Unde sunt oamenii care creaza? Unde sunt oamenii care stiu ce fac cu adevarat? Unde sunt artistii de lunga durata? Unde sunt cei cu cariera de o viata?
Nu cumva marile companii traficante de nonvalori nu ii promoveaza in mod constient? Nu cumva doresc sa stoarca bani cat mai repede si cat mai multi? Nu cumva de aceea lanseaza artisti "la moda" unde moda tine cate un sezon dupa care nu-si mai aduce nici naiba aminte de ei? Deja nu se mai scot albume de melodii, se scoate cate o melodie.
La faza cu pedepsirea pirateriei, eu vad ca sarlatanii tipa: "hotii!". Si da, desigur ca nu e corect sa iti insusesti, fara plata, bunul altuia.
Un exemplul ar fi chiar sloganul : "Pirateria ucide muzica!"
Nu, zau? Chiar asa?
Pai muzica e o arta, muzica este expresia ideii, a sentimentului, concretizata in sunet. Muzica e creatie, este nevoia absoluta a omului de a se exprima, e forta, e nobletea umana, este lupta pentru libertatea spiritului si pentru eliberarea sufletului si a noastra. Arta se naste din nevoia de a o face. Creatorul are imperioasa nevoie sa "scoata" in afara si sa redea pe baza talentului ceea ce ii arde inima, ii stapaneste gandurile si care s-a infiripat in el doar spre a se naste.
Asadar pirateria le impiedica pe toate acestea? Incep artistii sa isi piarda inspiratia pe motive bancare? Incep artistii sa moara de foame?
Eu cred ca doar castiga ei mai putin decat ar fi putut sa o faca iar multii caraghiosi pe care i-au convins ca sunt artisti, s-ar muta in case al caror numar de camere va fi sub 100.
Personal, cu toata sinceritatea si in mod logic consider ca faptul ca oamenii recurg la piraterie inseamna un singur lucru: publicul nu mai este dispus sa plateasca pentru ceea ce i se ofera.
S-a ajuns sa se considere cum ca ceea ce e bun e noncomercial. Aceasta este cea mai clara dovada a lipsei existentei vreunei legaturi intre comercial si valoare, intre comercial si muzica, intre muzica vremurilor noastre si arta.
Companiile vor trebui sa accepte ca atunci cand vor incepe ele sa se ocupe de promovarea muzicii adevarate, vom putea si noi sa cumparam muzica si vom putea si noi sa redevenim public. Pentru ca pana acum noi suntem niste anonimi pe care ei se chinuie sa descopere, se chinuie sa ne "faca renume", sa ne identifice. Ce sa mai zic? Succes si noua, succes si lor!


2 comentarii:

  1. da sa schimbati culoarea fontului ca orbeste mai ceva ca dungile pe TV

    RăspundețiȘtergere
  2. Cata maiestrie in cazul primei Piete... Arta, da.
    Nici nu stiu daca mai e ceva de adaugat. Situatia actuala a muzicii, cel putin, o gasesc deplorabila. Si e frustrant, teribil de frustrant!! Daca ar lipsi cu desavarsire oamenii talentati, oameni care traiesc, respira si se hranesc cu muzica. Dar ei exista, sunt printre noi, dar sunt mai anonimi decat publicul marilor ,,vedete", caci nimeni nu se sinchiseste sa ii promoveze.
    Simplul fapt ca avem o ,,industrie" muzicala spune multe...

    RăspundețiȘtergere