miercuri, 13 aprilie 2011

Nu tot ce definim prostie inseamna un IQ mic


De cate si de cate ori nu ati zis in sinea voastra: "Doamne, ce idiot!" sau "Ce prost e asta!" ?
De cate ori nu ati picat voi insiva de prosti desi in sinea voastra, cu toata sinceritatea, stiati ca e doar o intamplare izolata? Si apoi, de ce naivii sunt luati de prosti desi poate ca au un IQ ridicat? De ce oamenii buni sunt luati de prosti desi au un IQ ridicat? De ce un nataflet sau un aiurit nu e neaparat un mare prost?
Cel mai la moda termen e IQ. Am auzit de el de mi s-a facut greata. Nu de alta dar la ce bun sa reprosezi cuiva care NU ARE CAPACITATEA DE A PRICEPE, ceva de care nu se face vinovat (nu el a cerut un astfel de IQ), ceva ce nu poate dezvolta (IQ ul este nativ) si ceva ce nu intelege ce este pentru ca nu are cu ce procesa. Cel mai posibil ca nu IQ ul se face vinovat de tupeul si obraznicia unora... Plus ca mai e si faptul ca altfel privesti tupeul unuia destept si altfel vezi tupeul prostului. Parca nu ies la fel la scadenta ...
In maretia sa, acel unic creator a prevazut o chestie. Ne-a inzestrat cu aceasta amuzanta capacitate a fiecaruia de a ne crede desteptul Pamantului. Si sa mai zica apoi cineva ca Dumnezeu nu are simtul umorului!!!
Cum am mai amintit, majoritatea face referire la IQ.
Cu toate acestea insa, exista mai multi parametri care determina personalitatea unui om, parametri strans legati de IQ si echivalenti cu acesta ca importanta. Mai mult, totul se afla in interdependenta si totul trebuie insumat pentru a avea o imagine realista.
Acesti parametri sunt urmatorii: IQ + EQ + SQ + PQ
IQ = Intelligence Quotient
EQ = Emotional Quotient
SQ = Spiritual Quotient
PQ = Physical Quotient
IQ reprezinta capacitatea inteligentei umane, a fost mentionat pentru prima data (si privit cu suspiciune) in anul 1912 de catre psihologul de origine germana William Stern.  Este vorba despre o cotare a inteligentei in capacitatea sa de baza. Exista enorm de multe teste pentru a calcula IQ ul cuiva dar, din pacate, mai toate sunt prost alcatuite. Un test corect de verificare a IQ ului trebuie facut intr-o limba vorbita foarte bine (de preferinta materna), nu contine intrebari al caror rezultat l-am aflat prin educare (nici macar de genul : "Cat fac 8+8), nu sunt particularizate in functie de comunitatea in care subiectul supus testului traieste s.a.m.d. IQ ul defineste doar capacitatea mentala a unui individ, nu educatia sau informatiile acumulate. De asemenea, el nu se mareste decat foarte putin in timpul vietii, efectiv cu el te nasti si cu el mori. Nu poti deveni mai destept. (Poti deveni doar mai sensibil, mai receptiv si mai invatat.)
Studiile au aratat ca jumatate din populatia Terrei are un IQ cuprins intre 90 si 100. (asadar acesta este IQ ul mediu, normal). Un individ cu un IQ de la 75 in jos este un om incapabil mental (astia sunt celebrii prosti -cu certificat de data asta!-), iar de la 130 in sus, vorbim deja de inteligente superioare.
EQ reprezinta cotarea capacitatii unui individ de a-si intelege propriile sentimente si sentimentele altora. Termenul a fost propus si explicat in anul 1985 de Wayne Payne. Si daca IQ ul ajuta efectiv la analizarea unei situatii, EQ ul este cel ce ofera motivatia de baza, necesara acelei analize. Motivarile, fricile, descurajarile, increderea, ambitia sunt direct implicate in indeplinirea unui tel ce va fi atins cu ajutorul IQ ului.
SQ reprezinta capacitatea spirituala a unui individ. Este un termen relativ nou si extrem de controversat. Data fiind atitudinea comunitatii stiintifice de a nega existenta spiritului, s-a ajuns la situatia in care refuza sa studieze ceva ce considera ca nu exista. Asadar, in mod oficial este considerat ca nefiind obiect de studiu pentru ei. Insa aceasta dimensiune a fost introdusa foarte recent si de aceea e prematur a se vorbi despre ea. Ceea ce este cert e faptul ca insisi oamenii de stiinta considera ca in afara parametrilor anterior amintiti (plus PQ pe care il las la urma), trebuie sa mai existe ceva. Inca nu poate fi explicata fantezia, inspiratia si atingerea geniului.
Ceea ce au acceptat oamenii de stiinta, ca o prima concesie, este ca acest SQ sa fie numita ca o inteligenta sociala.
Asadar, IQ ajuta la analizarea unui scop in sine.  EQ asigura motivarea de a avea acel scop. SQ ar pune intrebarea: "De ce trebuie sa fac asta?". Inteligenta sociala a unei persoane depinde de factori de natura sociala si de calitatea mediului individual sau de comunitate in care acesta traieste.
PQ reprezinta capacitatea fizica (materiala) a individului si ea este influentata de calitatea hranei, de relaxare, odihna, stres etc.
Personalitatea omului = IQ + EQ + SQ + PQ
Ceea ce nu s-a stabilit inca tine de domeniul fanteziei si, in general, ce anume determina omul sa isi depaseasca propriile standarde, forte, limite.

Bibliografie:
Donah Zohar - SQ: Connecting with Our Spiritual Intelligence
John Kihlstrom & Nancy Cantor - Social Intelligence

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu