Visul reprezinta una dintre cele mai misterioase "activitati" umane. Romanii erau de-a dreptul obsedati si ajunsesera sa isi discute unele vise chiar in Senat, comentandu-le si dandu-le sensuri ! E de inteles insa, dat fiind ca multi antici considerau ca visele sunt mesajele zeilor catre oameni.
Despre cat reflectau generalii la visul avut, inaintea unei batalii, nu va mai spun. Despre Freud sau Jung nici nu mai vorbim!
Tema insa, parca niciodata nu e deplin elucidata. In vise, nu exista lege. Prezint in continuare cateva lucruri dovedite si studiate, despre vise.
Si asa, putin pe langa subiect -ca de obicei- dar ca o diversificare, va propun melodia asta:
Dreamer - Ozzy Osbourne
La obiect acum:
1. 90% dintre visele noastre se uita imediat cum ne-am trezit. In interval de 5 minute, dupa trezire, jumatate din visele avute sunt date uitarii, iar in 10 minute, ajungem sa uitam complet 90% dintre ele.
2. Viseaza si nevazatorii.
Oamenii care au orbit dupa nastere, pot sa vada imagini in visele lor. Oamenii nascuti nevazatori insa, nu vad imagini dar viseaza la fel de bine ca ceilalti. Au vise la fel de pregnante, unde participa cu celelalte simturi. De exemplu aud sunete, simt mirosuri, ating cate ceva si, desigur, au trairi emotionale puternice.
3.Toti visam
Orice om viseaza, fie isi aminteste, fie nu. Exceptie fac doar cei cu afectiuni psihice grave. Chiar daca veti crede ca nu ati visat, pur si simplu ati uitat visele. Sau sunteti bolnav psihic. Si asta e posibil.
4. In vise apar numai figuri pe care le-am vazut candva
Mintea noastra nu are capacitatea de a "inventa" figuri umane. Tocmai de aceea, vedem figuri reale, nu fantastice. Si daca uneori figurile visate nu va amintesc de cineva, nu uitati ca in viata, un om vede mii de chipuri pe care, insa, nu si le mai aminteste apoi. In acest fel avem o uriasa "oferta" de chipuri, pentru a fi visate. Subconstientul le retine.
5. Nu toti visam alb-negru
Numai un procent de 12% dintre oameni viseaza exclusiv alb-negru. Restul de 88% viseaza in toate nuantele. Studii datand din 1915 si pana in 1950 au aratat ca majoritatea viselor oamenilor erau alb-negru. Rezultatele acestor studii, insa, au inceput sa se schimbe in anii '60. Nu stiu daca faza flower power a jucat vreun rol, cert este ca in ziua de azi doar 4,4% dintre persoanele sub 25 de ani viseaza alb-negru.
6. Visele sunt simbolice
Chiar daca visati o tema foarte bine conturata, poate ca visul nu priveste in mod direct tema dar simbolismul sau se afla pe plan secundar si este deviat de la tema. Oricum, visele au un profund limbaj simbolist.
7. Sentimente
Cel mai comun sentiment resimtit in timpul visului este stresul. Sentimentele negative sunt mai des intalnite decat cele pozitive.
8. Putem avea de la 4 pana la 7 vise pe noapte
In medie, visam cam 2 h pe noapte.
9. Viseaza si animalele
Studiile pe mai multe animale au dovedit ca si acestea viseaza. In timpul somnului, celulele lor nervoase functioneaza la fel ca cele umane. La animalele de companie, toti posesorii lor au observat, in mod clar, ca viseaza. De altfel, experienta avuta cu elefantii din Africa -un caz pe care toti cred ca il cunosc- este revelatorie.
10. Sensul "incorporarii" in vis sau al confuziei realitatii cu visul
Mintea noastra recepteaza diversi stimuli externi cu care intra-n contact in timpul visului. Deseori, acesti stimuli externi reali, devin parte din vis. Asta inseamna ca in timpul visului, putem auzi un sunet real, care chiar exista in jurul nostru si, intr-un mod nedeterminat inca, mintea il localizeaza ca fiind element al visului. De exemplu, putem visa ca ne aflam la un concert si ascultam muzica, doar pentru ca la radio, in camera alaturata, se aude un cantec in timp ce dormim.
11. Barbatii si femeile nu viseaza la fel
Barbatii viseaza mai mult ...tot barbati. Cca. 70% dintre caracterele visate de barbati sunt persoane de acelasi sex. Pe de alta parte, visele femeilor au aproape un procent egal de caractere masculine si feminine. In afara de aceasta, barbatii resimt in vis, in general, sentimente mult mai agresive fata de cele resimtite de femei.
Cred ca visele continua sa ridice multe semne de intrebare.. Desi s-au facut multe studii si exista multe teorii, inca nu putem trage linie si sa spunem ,,Uite, dom'le, asta-i treaba cu visele.." Probabil se va elucida si misterul din jurul lor, candva. Sau nu. Cert e ca reprezinta un taram fascinant al psihicului uman... Si poate Freud avea dreptate, or fi ,,calea regala catre inconstient"
RăspundețiȘtergereAs vrea sa nu imi mai amintesc ce visez, deloc, caci ma oboseste asta... Mereu, cand visez (=cand retin ca am visat, nu neaparat si ce am visat, in detaliu), ma trezesc obosita. Sau nu ma pot rupe din vis, desi stiu ca e un vis, iar asta imi creeaza frustrari, oricat de banal ar fi visul respectiv. Intr-o perioada imi calculam perioadele de somn, in asa fel incat sa nu imi sune alarma in timpul somnului rem (cand visam) :))
Ahahaha, sa vezi ce i-a facut Jung lui Freud cu visul. Povesteste Jung cum inventase niste visuri cum ca le-a avut si Freud -normal!- facuse o intreaga teorie alambicata care, desigur, nu avea vreo legatura cu realitatea.
RăspundețiȘtergereOricum, visul fiecaruia , tind sa cred, este o "realitate" distincta a fiecaruia si legi comune, ma indoiesc ca exista. Tot asa cum sufletul nostru e unic si doar de noi stiut, asa si visul. Si uite asa alergam sa gasim "cealalta" jumatate, sperand sa o gasim si cu premisa ca exista...
Aici sunt total de acord, o interpretare a viselor nu va putea fi niciodata justa. Desi, desigur, operam toti cu aproximativ aceleasi simboluri, ca doar se presupune ca traim in aceeasi realitate/lume, cunoastem relativ aceleasi aspecte ale ei, totusi, modul in care ea se rasfrange in sufletul nostru, in subconstientul nostru, e unic si subiectiv..
RăspundețiȘtergere