duminică, 7 august 2011

Hells Angels Motorcycle Club (HAMC)

Ii regaseam cu numele de Hells Angels Motorcycle Club (HAMC), in romaneste spus, Ingerii Iadului. Si-au adaugat si cuvantul World, devenind Hells Angels Motorcycle Club World. Magia lor a cuprins lumea, sateliti oficiali ai clubului regasindu-se peste tot, chiar de la inceputuri.
Motto initial a fost: "When we do right, nobody remembers. When we do wrong nobody forgents." (Cand facem ceva bun, nimeni nu-si aminteste. Cand facem ceva rau, nimeni nu uita.)
Extrem de controversata organizare, doua elemente sunt identificabile ca fundamentale: toti conduc motociclete si toti asculta rock. Cand ne gandim la motoare, ne referim, in principiu, la Harley - Davidson, nu la orice fel de motor. Este o caracteristica esentiala.
Imi marturisesc din start atractia si admiratia fata de acesti oameni nu pentru ca sunt membra (nu cred ca voi fi vreodata), dar pentru ca ei sunt un exemplu clar de spargere a standardelor, a "normalitatii" induse, sunt genul de oameni care si-au urmat inima si nevoia de a fi nomazi. Au reusit, in cel mai pur mod posibil, sa isi satisfaca acea nevoie de anarhie, acel sambure anarhic existent in orice manifestare a libertatii.
De asemenea, precizez ca am optat spre a reda informatii culese de pe site ul lor oficial si nu din surse adiacente sau indirecte. Tipii sunt cool, fara ostentatie si retinuti, decenti in prezentare, nu poti decat sa ii respecti.
Cea mai celebra fotografie, publicata in revista Life
Conform propriei lor prezentari, la data de 17 martie 1948 a fost infiintat primul club de motociclisti cu numele de Hells Angels (Ingerii Iadului). Aceasta reprezinta matricea, mama tuturor satelitilor membri si, conform spuselor lor insisi, a avut loc in California, in orasul San Bernardino (denumit si Berdoo, nume regasit pe gecile atat de caracteristice acestora, dupa care pot fi identificati de care grup apartin).
Fotografie cu membrii Hells Angels din clubul mama, Berdoo - Fotografie publicata in revista Life, in anul 1965
Asadar, in anul 1948 s-a infiintat clubul "mama" al Hells Angels si, concomitent cu acesta, si alte cluburi de motociclisti, tot in California dar care nu erau relationate nici intre ele si care nu aveau nimic de-a face nici cu HAMC. In ziua de azi, celelalte au disparut, aproape total, rand pe rand. San Bernardino charter (Berdoo) continua sa existe de atunci, pana si astazi, desi multi dintre membrii fondatori ai acestuia s-a mutat mai la Nord, inspre Oakland. Conform spuselor lor insisi, acesta este motivul pentru care, deseori, neavizatii, considera in mod eronat ca "mama" tuturor Hells Angels ar fi fost Oakland.
In anii '50, din ce in ce mai multi sateliti (charters, cum numesc ei insisi) incep sa se infiinteze. Cu alte cuvinte, miscarea dobandeste din ce in ce mai multi adepti.

Cu toate acestea, in mod curios, HAMC devine o miscare internationala in anul 1961, atunci cand, in afara Californiei, s-a infiintat un charter in Noua Zeelanda!!! (si nu in alte state ale S.U.A, asa cum s-ar fi asteptat cineva). Desigur insa ca apoi, in anii '60, asa cum era de asteptat, HAMC incepe si se extinde pe Coasta de Est a S.U.A. Incet, incet, cuprinde tot teritoriul S.U.A si Canada.




Pe data de 30 iulie 1969 va lua fiinta primul charter Hells Angels european, in Londra, Anglia, GB.

Pana acum, mai mult de 125 de charters au luat fiinta numai in Europa. La rand, ca noi membre asteapta sa devina in curand Lituania, Letonia, Romania (din Europa), dar si Japonia.
De asemenea, exista organizatii HAMC in America de Sud (Brazilia, Argentina, Chile), Africa (Africa de Sud), Australia (unde a fost declarati ilegali dar nu si desfiintati).
In Australia au fost declarati in afara legii, fiind acuzati si banuiti de trafic cu droguri, furturi,  santaj.
In mod indicativ, in Europa pot fi regasiti in: Austria, Belgia, Bohemia (Cehia), Croatia, Danemarca, Anglia, Finlanda, Franta,Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Lichtenstein, Luxembourg,  Irlanda de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Spania, Elvetia, Suedia, Turcia, Tara Galilor.





Asadar, vedeti ca mai intai numele charter ului poate apare ca fiind al tarii dar, in momentul in care in tara respectiva se aduna mai multi membri, se ramifica in mai multe "centre", care primesc numele orasului in jurul caruia se "concentreaza".

Cea mai mare disputa, in afara faptului ca sunt urmariti si acuzati (fatis sau nu) de activitate ilegala, o constituie  denumirea acestora: Hells Angels. Oamenii isi revendica numele ca apartinandu-le inclusiv legal, ei avand, singuri, drept de autor asupra denumirii, in toate versiunile gramaticale si in toata lumea.
"Ma scuzati, n-ar trebui sa fie si un apostrof acolo?" (pt cine nu stie engleza, forma corecta gramatical ar fi Hell's Angels, cu apostrof, motiv pentru care se specifica si "drept de autor in toate formele scrise", forma consacrata ramanand insa cea fara apostrof)
Din site ul lor, am extras urmatoarea informatie cu privire la numele lor.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, un grup de bombardiere apartinand de Air Force, constituie unul dintre cele mai bune si eficiente formatiuni ale genului, din toate timpurile. El este format din voluntari si se numeste "American Volunteer Group" sau, mai cunoscut, AVG. Escadrila a 3a purta numele de "Hell's Angels". Fondatorul acestei escadrile, Arvid Olsen, este si singura persoana cu cariera militara care a avut legaturi si cu HAMC. Si este tot adevarat ca el a fost un asociat al fondatorilor primului, istoricului Hells Angels Berdoo, "mama" tuturor "Ingerilor Iadului" din intreaga SUA si din intreaga lume si ca el e cel ce a sugerat acest nume respectivului club de motociclisti. Se mentioneaza deci, in site-ul lor, ca acesta a fost "asociat". Cuvantul nu este totusi, tocmai intamplator, denumirea de "asociat" dandu-se in mod caracteristic celor ce aspira la titlul de membru cu drepturi depline Hells Angels si este doar la un pas de a deveni membru activ cu drepturi de vot. Posibil sa fie numit asa in mod onorific. Cu toate acestea, despre el se tine a se preciza ca nu a devenit niciodata membru cu drepturi depline. Era, cum s-ar zice, un prieten dar nu unul de-al lor.
De asemenea, tot in site-ul lor oficial, se mentioneaza ca acest grup de bombardiere, AVG era impartit, in total, in 4 escadrile:
Escadrila centrala, sediu
Escadrila Adam & Eve's (1PS)
Escadrila Panda Bears (2PS)
Escadrila Hell's Angel's (3PS)

A se observa insa ca fondatorul escadrile Hell's Angel nu este cel ce i-a dat numele, desi el a acceptat imediat ideea acestui nume, propus de alt leader, Erik Shilling. Numele a reiesit de la faptul ca fiecare avion purta pictata cate o "lady", o femeie apetisanta, adica...un inger. (E bine cunoscut ... bombardierul B-29, folosit la Hiroshima si Nagasaki, cunoscut cu numele de Enola Gay - un nume de...lady -, asa cum l-a botezat pilotul acestuia, Paul Tibbets....dupa numele mamei sale!). Interesant este faptul ca aceste...doamne bine proportionate, care reprezentau emblema celei de-a 3 a escadrile, era o silueta rosie cu aripi albe, foarte asemanatoare, deci, cu emblema HAMC de azi.



Tot din site ul oficial mai aflam ca acelasi fondator al escadrilei a 3a, mult mai tarziu, la infiintarea HAMC din California, Berdoo a fost cel ce a sugerat fondatorilor acest nume, dupa cel al escadrilei sale (pe care, insa, desi o fondase nu o si botezase).
Cel ce a creat insa, definitiv, legendara emblema, "Deathshead", este Frank Sadliek, fondatorul HAMC San Francisco.

Hells Angels Insignia, Registered Trademark
Conditiile necesare pentru a candida la titlul de mebru sunt urmatoarele: permis legal de conducere, sa dispuna de motor personal si in stare de functionare, sa nu fi molestat copii, sa nu fi depus vreodata cerere de a intra in politie sau de a deveni gardian in inchisoare.
Dupa un lung stadiu de probe, candidatul care indeplineste conditiile de mai sus, va primi un prim statut de "Hang -around" (Pe langa) si va fi invitat la unele activitati ale clubului la care participa membrii cu drepturi depline.
Daca cel ce acum se numeste Hang - around, continua sa fie interesat, el va primi statutul de "Associate" (Asociat). Durata pe care un candidat ramane la acest stadiu este de peste un an, chiar si doi..
Stadiul premergator celui de membru cu drepturi depline este cel cu statutul de "Prospect" (Perspectiva). In aceasta faza participa la mai multe activitati ale clubului dar nu are drepturi majore sau drept de vot.
In fine, stadiul final este cel de "Full membership" sau "Full - Patch". Denumirea are de-a face cu faptul ca acest membru deplin a completat toate "bucatile" insemnelor simbolistice, parcurgand toate etapele: Poate purta logo, capul de mort, aripile, statul sau teritoriul de care apartine si amblema cu "MC".
Pentru a deveni Full-patch, un Prospect trebuie sa se prezinte singur tuturor celor ce sunt deja membri Full - Patch si ce vor urma sa il voteze pentru a deveni membru deplin. Pentru a deveni un asa numit Full-Patch, trebuie sa primeasca voturile a mai mult decat o simpla majoritatea. Exista insa unele cluburi atat de exclusiviste, in care chiar si un singur vot impotriva, inseamna neacceptarea in randurile membrilor cu drepturi depline.
Actul final, ca un fel de initiere, dupa primirea voturilor, este acela simbolic de exprimare a loialitatii fata de club si de membrii acestuia, primirea unui logo Hells Angels rocker (ultimul logo patch, de altfel). Aceste simboluri, insigne, bucati...patches, reprezinta proprietatea HAMC si nu a membrului, ele fiind acordate de majoritate si numai pe merit. De aceea, importanta lor este foarte mare si la parasirea din randurile HAMC sau la excluderea vreunui membru, ele trebuiesc predate inapoi clubului.

Este evident ca e vorba de ceva foarte bine organizat, foarte temeinic pus la punct. In afara unui vadit entuziasm, exista si altceva.
In fond, este vorba nu numai de un stil de viata al carui sambure (al anarhiei, al libertatii) il purtam toti dar este vorva de ducerea la indeplinire a acestuia.
Este, de asemenea, foarte clar faptul ca oamenii sunt alesi, initiati, incercati, "probati", triati. Seamana foarte bine cu procesul prin care se ajunge calugar sau calugarita.
Inchei cu unele fotografii -dupa parerea mea- superbe:






...unde GYROS = SAORMA !!!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu