duminică, 11 septembrie 2011

Gemenii, dupa 10 ani

Acum 10 ani, impreuna cu Gemenii, multe s-au prabusit. S-a prabusit mitul invincibilului vis american, s-a prabusit aroganta unei tari recunoscute drept leader mondial absolut, s-a prabusit ideea falsa cum ca eroismul american supreaomenesc afisat in filmele americane are vreo legatura cu eroismul si eficienta statului american.
Dupa acest eveniment au fost facute documentare si filme artistice din care s-au facut o groaza de bani, care mai de care mai "relevante", care mai de care sustinand ca spun mai multe adevaruri. Cand priveam Gemenii prabusindu-se, la 2 lucruri m-am gandit: 1. "mari tananai mai sunt americanii ca sa li se poata intampla asa ceva" si 2 "sa vezi ca or sa faca si filme"! Eram o adolescenta atunci.
De atunci, de la 11 septembrie 2001 si pana acum, s-au scurs 10 ani.
Dincolo de orice s-a zis, se zice si se va mai zice, un fapt e cert: au murit aiurea oameni. Acea prabusire a subliniat nu numai mortile televizate (ale celor aflati in turnuri), dar si multele morti anonime, nestiute, zilnice ... prin alte colturi ale Terrei. Mortile opozantilor de religii diferite, mortile celor de aceeasi religie cu noi, mortile oamenilor desculti, mortile fanaticilor sau ale disperatilor, mortile oamenilor analfabeti sau scoliti, mortile oamenilor de pretudindeni, oameni sarmani.
Oarecum, s-a uitat, s-a estompat simbolismul celor petrecute atunci. Ca o comemorare -pentru ca dincolo de suprasaturatia resimtita in urma exploatarii evenimentului ca pe o sursa de facut bani, atunci, au murit oameni ca si noi- va rog sa priviti unele fotografii alternativ: atunci, in 11 septembrie 2001 si acum, in 2011. Fotografiile sunt trase din aceleasi locuri si aproape din aceeasi pozitie spre a fi mai concludente.


Fie ca in locul ala, unde toate sufletele se duc, sa fie pace. Si pace sa fie-n suflete.

4 comentarii:

  1. arabii ...au fost mai buni regizori decat americanii

    RăspundețiȘtergere
  2. Gratie egoismului si sentimentului de superioritate al americanilor s-a intamplat o tragedie in care au murit vieti nevinovate. Prea multe vieti nevinovate :-s

    RăspundețiȘtergere
  3. partea intunecata a societatii umane...

    Pe mine ma uimesc fotografiile, caci imi dau seama ca le poti privi si in ordinea inversa (intai 2011, apoi 2001) pentru a-ti da seama (cam) ce a fost si ce a ramas dupa prabusirea gemenilor... Dar timpul chiar le sterge pe toate..

    RăspundețiȘtergere