luni, 12 septembrie 2011

Cel mai celebru default wallpaper


Acest default wallpaper de la Windows XP sunt sigura ca reprezinta cea mai familiara imagine din epoca virtuala. Cu toate acestea, m-am surprins ca nu am habar ce e cu ea.
Contrar la ce s-ar astepta cineva, ceea ce vedem este o fotografie adevarata, facuta unui peisaj real si nu o image creata digital.



Versiunea olandeza de Windows -si numai aceasta- mentioneaza drept nume al arhivei cu respectivul image, cuvantul Ireland, fapt ce i-a determinat pe multi sa creada ca respectivul peisaj provine din tara cu acelasi nume.
Cu toate acestea, peisajul a fost fotografiat in regiunea Sonoma din California, de catre fotograful american  Charles O’Rear.
Fotografia a fost facuta in anul 1996, cu 5 ani inainte ca Windows XP sa circule. Nu este cunoscuta suma exacta pe care a primit-o O’Rear pentru a le da fotografia sa dar el insusi a declarat cum ca "este o suma uriasa, a doua suma oferita pentru o fotografie, dupa cea data pentru instantaneul in care fostul presedinte al SUA, Bill Clinton o imbratiseaza pe Monica Lewinski". A se nota ca aceasta fotografia nu a suportat nici o interventie sau procesare, conform spuselor fotografului.




Ca fapt divers si din curiozitate, in 2006, acelasi peisaj a fost fotografiat iar. De data aceasta insa, rezultatul este orice altceva in afara de impresionant sau reusit. In locul pajistii pitoresti a aparut o cultura de vita de vie mai degraba neinteresanta si lipsita de inspiratie.

Pentru fanaticii Google Earth, coordonatele geografice ale locului sunt  38.248966, -122.410269.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu