joi, 5 mai 2011

Thermopiles - Portile Fierbinti

Emblema regala a Spartei

La asa nume, asa lupta!
Marea majoritate a oamenilor cunoaste cate ceva despre Thermopiles (inseamna Portile Fierbinti si numele provine de la niste bai de ape termale din apropiere). Ciudatenia acestei lupte este faptul ca desi grecii au fost invinsi, victoria persilor a fost una care, in vremurile acelea se numea "victorie arsa". Cu alte cuvinte, reusita invingatorilor, in cazul nostru a persilor, le produsese atatea pagube ca mai bine ar fi fost sa nu fi luptat deloc. Thermopiles este unul dintre momentele istorice paradoxale in care invinsii au mult mai multe de castigat decat invingatorii.
Nu stiu daca va este cunoscut dar citind cineva textele elene vechi, ma refer la cele antice si ma refer la mai multi istorici (Herodot, Thoukydidis, Pavsanias Sicilianul, Pindar, Diodoros, Plutarh, Ktisia, chiar Eschil etc.) observa marea rivalitate si chiar lupta continua dintre statele-orase grecesti. Aveau un talent si o placere de a se "manca" intre ei. Efectiv, in limbaj ridicol de simplu: intotdeauna voia unul sa fie mai cu motz decat ceilalti. La o simpla citire de ansamblu insa, a acestor texte, in afara acestei permanente rivalitati si dispozitii de raca, se mai observa ceva: constiinta tuturor grecilor ca desi apartin unor state-orase diferite, erau TOTI greci. Desigur, asta nu inseamna ca daca era amenintata Atena, ar fi sarit spartanii imediat in ajutorul atenienilor pentru ca si acestia erau greci. Nicidecum, spartanii ar fi stat ranjind sa vada cum se descurca atenienii pe care oricum ii considerau corupti si infatuati si despre care, daca ar fi luat-o pe coaja, ar fi zis ca "acum au mai invatat si ei sa se lupte". Cu toate acestea, atunci cand o forta militara ameninta masiv spatiul elen, grecii se uneau de fiecare data pentru a-l apara, erau in stare sa se puna de acord si sa conlucreze. Cazurile acestea erau considerate de forta majora, divergentele dintre ei, grecii, incetau brusc si isi aduceau aminte cu totii ca aici este Ellada, ei sunt eleni si invadatorii nu au ce cauta pe marea si pamantul LOR, al tuturor grecilor.
Herodot, care ii acuza pe spartani ca au facut sclavi alti greci (e vorba de ahei), mentiona totusi despre Leonidas ca atunci cand Xerxes i-a strigat ca daca se preda il va face regele tuturor grecilor, acesta a raspuns: "Daca ai fi stiut ce inseamna onoarea in viata unui om, nu ti-ai mai fi dorit sa pui mana pe bunurile altora -  dar pentru mine, sa mor pentru Grecia este ceva mult mai bun decat sa fiu stapanul absolut al compatriotilor mei." Se vede treaba ca Herodot a fost profund impresionat de atitudinea spartanilor si aceasta este una dintre rarele sale mentiuni in care spartanii pun Grecia deasupra a orice.
Filmul "300" (de spartani) cred ca a ajutat foarte mult la reimprospatarea in mintea noilor generatii a unui eveniment istoric enorm. In ciuda efectelor speciale (absolut superbe, dupa parerea mea) care il fac suprarealist, filmul contine foarte multe amanunte istorice exacte si multe elemente din film sunt regasite in surse istorice.
Si pentru ca, dincolo de toate acestea, am ramas oripilata cand un roman de-al meu mi-a zis " Dar ce? Lupta de la Termopile a fost adevarata?!!!" am decis ca azi voi scrie despre asta. Mai "adevarata" de atat, nu se poate! Si de data aceasta insa, o sa incerc sa ma tin aproape de adevarul istoric (indiferent cat de impresionant sau banal este) si sa enumar evenimente istorice valabile.

Asadar...
In anul 491 i.Hr., persanul Darius si-a trimis solii in orasele grecesti pentru a cere "pamant si apa". "Pamant si apa" suna foarte cunoscut romanilor din Scrisoarea III de Mihai Eminescu: "si-au venit si-n tara noastra de-au cerut pamant si apa" si in continuare il mentioneaza chiar pe Darius al lui Ispaspe... Aceasta cerere era una simbolica si cineva care "cerea pamant si apa" cerea, de fapt, supunere. Multe dintre orasele grecesti, dandu-si seama de puterea armatei persane, s-au supus.
Ajunsi in Atena insa, solii persani au fost interogati si apoi au fost ucisi.
In Sparta nici macar nu au fost lasati sa vorbeasca, au fost aruncati direct, fara alte discutii, intr-o fantana adanca.
In acest punct, merita sa remarcam cate ceva: atat atenienii, cat si spartanii, au avut o linie comuna de abordare e temei persane, asadar, problema persilor devenise destul de mare. Aceste doua mari puteri: Atena si Sparta obisnuiau sa se certe si sa se lupte intre ele tot timpul. In cazuri exceptionale insa, isi opreau disputele si se aliau. Una alaturi de cealalta reprezentau o forta de neinvins: Atena pe mare, Sparta pe uscat.
Un alt lucru uimitor aici si pe care eu nu mi-l pot imagina cu nici un chip, este cum de le-a dat prin cap persilor sa se duca IN Sparta sa ceara supunere. Inteleg ca veneau de departe si ca poate nu cunosteau realitatea locurilor dar dincolo de gluma (pentru ca nu e posibil sa nu fi stiut), adevarul este ca sa se duca cineva in insasi Sparta si sa ceara supunere era o greseala diplomatica colosala, reprezenta un singur lucru: sa infurii spartanii, sa ii jignesti in cel mai teribil mod posibil. Ceea ce spun nu este o interpretare personala. Acest lucru reiese din surse istorice si NIMENI nu a indraznit sa faca asa ceva, nici macar Alexandru cel Mare (desi il cam batea gandul, a renuntat in final).
Oricum, gestul spartanilor insemna ca declarau razboi persilor. A se consemna aici ca spartanii nu au uitat niciodata ce au facut persii. Dincolo de "momentul" Thermopiles, au continuat acest razboi timp de sute de ani, pana cand au ajuns ei sa controleze teritorii apartinand persilor.
Atacul persilor asupra Greciei s-a facut in doua valuri: unul sub conducerea lui Darius si unul sub conducerea lui Xerxes.
Primul val de atacuri a vizat  Cicladele. In continuare, persii s-au indreptat spre Erethria (oras situat foarte aproape de Atena), pe care l-au cucerit, dupa care s-au indreptat spre Maratona (ganditi-va ca acum, Maratona e alipit Atenei, deci extrem de aproape). In acest punct a avut loc o alta mare batalie, lupta de la Maratona, in care armata ateniana a zdrobit armata persana si Darius a fost nevoit sa se retraga in Asia.
Odata reintors in patria sa, prima lui grija a fost sa-si refaca armata pentru a reincerca sa supuna Grecia continentala. Revolta egiptenilor insa, din anul 486 i.Hr. i-a amanat acestuia planurile de cucerire pe termen nedeterminat.
 Xerxes este cel care a privit aceasta campanie de cucerire cu alti ochi si a dat o cu totul alta amploare pregatirilor. Vorbim deci de cel de-al doilea val de atacuri asupra Greciei. In anul 480 i.Hr, persii deja se indreptau spre Europa, a doua oara. In acelasi timp, atenienii se pregateau si ei de razboi, prevazand iminenta invaziei persane. Temistocle voia sa aiba la dispozitie o flota puternica de trireme pentru a-si asigura superioritatea navala. Luptele de hartuire deja incepute, nu au reusit insa sa asigure intarirea pozitiilor atenienilor si devenise deja evident faptul ca era nevoie ca grecii, toti grecii "sa se adune".
In 481 i.Hr, Xerxes repeta ceea ce facuse si Darius, adica trimite solii in diverse orase grecesti pentru a le cere sa se supuna. De data aceasta insa, evita sa trimita soli in Atena si in Sparta. De altfel, in acelasi an, adica in 481 i. Hr., grecii "se adunau". In Corint se intalneau deja reprezentantii tuturor oraselor-state grecesti care formau "Coalitia elena". Aceasta Coalitie era imputernicita sa ceara din partea tuturor oraselor-state grecesti sprijin in scop defensiv.
Printre altele, cum ar fi fost strangerea efectivului militar mai sus amintit, grecii isi studiau strategia si tactica de lupta. A se consemna ca ideea blocajului de la Thermopiles ii apartine lui Temistocle. Aceasta miscare tactica viza asigurarea uscatului, cealalta cale, navala, urmand a fi blocata de flota ateniana pregatita si condusa de Temistocle. Ca plan secund, in cazul in care persii ar fi reusit sa treaca de Termopile si de flota ateniana, femeile si copiii Atenei ar fi evacuat orasul si ar fi trecut dincolo de Canalul Corintului care ar fi reprezentat o a doua linie de siguranta si care ar fi fost aparata de locuitorii din Peloponez pentru a-i opri macar acolo pe persi. (ca sa intelegeti, Canalul Corintului si implicit orasul Corint se afla la o distanta de Atena mai mica decat cea Bucuresti-Buftea).

Armata persana intra pe teritoriul grec si se pare ca se poticneste in Macedonia. Cu toate acestea, la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie, reuseste sa patrunda si mai adanc. Sosirea lor a coincis nu numai cu sarbatorirea Karnyei la spartani (cand era interzisa orice activitate militara) dar si cu sarbatorirea Jocurilor Olimpice, perioada in care, de asemenea, se incetau luptele de catre toti grecii. Pentru spartani, era o dubla impietate incalcarea perioadei de pace. Acesta este motivul pentru care spartanii au intarziat sa ajunga in lupta!!! Decizia de mobilizare si plecare la lupta au luat-o eforii, considerand ca gravitatea momentului impunea incalcarea datinilor!! Au fost alesi 300 de spartani din garda regala care aveau urmasi fii si al caror nume era astfel asigurat (continuarea numelui si moartea in lupta insemna nemurire). Cei 300 erau condusi de insusi regele Spartei, Leonidas si erau constienti ca merg pentru a muri.
Impreuna cu cei 300, au mai fost luati si alti soldati, dintre sclavi (in numar de 900). Cu toate acestea, pe langa 300 de spartani care de la 6 ani nu faceau decat sa se lupte, sclavii, desi superiori numeric, aproape ca nu contau ca forta de lupta, nu se puteau compara.
Conform unei legende pe care ne-o relateaza Herodot cu mentiunea clara ca e vorba de o legenda, inainte de a ajunge la Thermopiles, spartanii au consultat Oracolul din Delfi (este in drum). La Delfi li s-a spus:
"O, voi mareti barbati veniti din vaile Spartei (Lakedemoniei)
Ori gloriosul vostru oras va fi jefuit de copiii Persiei,
Ori, in schimb, va trebui ca Sparta (Lakedemonia)
Sa ramana indoliata prin pierderea regelui sau, urmas al marelui Hercule!"
Pe drum, spartanilor li s-au alaturat alti 5.000 de greci care se indreptau si ei spre Thermopiles.
Odata ajunsi aici, spartanii au gasit un zid deja ridicat de soldatii din orasul Fokida care ajunsesera inaintea lor.
Leonidas decide sa apere "poarta de mijloc", adica punctul cel mai ingust al trecerii. Locuitorii orasului Trohida il informeaza ca exista o trecatoare prin munti. Pentru a "asigura" trecatoarea si a evita sa fie incercuit,  Leonidas cere la 1000 de soldati din Fokida sa apere aceasta trecatoare.
Odata ajunsi si persii si vazand numarul impresionant al acestora, grecii convoaca imediat Consiliul de razboi pentru a decide ce e de facut: vor tine Thermopiles sau se vor retrage pana in Canalul Corintului unde au mai mult ajutor, pentru a tine acolo pozitiile si a impiedica navalirea persilor in Peloponez (deci si apropierea de Sparta). Leonidas este de acord cu Temistocle si decide ca trebuie rezistat la Thermopiles pentru a salva mai multe teritorii grecesti.
Xerxes a asteptat timp de patru zile inainte de a ataca, in speranta sa atace mai intai grecii. Desigur, acestia nu aveau vreo intentie sa isi paraseasca pozitiile si nici nu duceau lipsa de hrana sau apa, lipsa pe care o aveau, insa, persii.
Am ajuns in punctul cel mai sensibil, dat fiind ca trebuie sa ne referim la numarul soldatilor. Singura cifra fixa la toti istoricii (Herodot, Diodoros Sicilianul, Pavsanias, contemporani) este cea a luptatorilor spartani: 300.
In rest, relatarile sunt dupa cum urmeaza (aleg sa scriu exact cum a spus fiecare):
Herodot
-Spartani : 300                                                                                      Persi
-Micenieni, tebani, arkazi, corintieni etc                                         2.600.000
 din Peloponez toti : 3.100-4.000
-Alti greci: 2.100
-Total: 5.200 - 6.000 


Diodoros Sicilianul
-Spartani: 300                                                                                        Persi
-Micenieni, tebani, arkazi, corintieni etc                                          800.000 
din Peloponez toti : 4.000 - 4.100
-Alti greci: 3.400
-Total: 7.400 - 7.700


Pavsanias
Total greci: 11.200                 Persi: nu ne spune numarul, spune doar ca era extrem de mare


Am preferat sa dau numarul soldatilor asa cum acesta este mentionat din surse. Daca nu altceva, este evidenta macar diferenta numerica dintre cele doua parti armate.
In continuare, Xerxes ataca in cea de-a 5 a zi de asteptare. Lupta efectiva a durat 3 zile. Formatia spartana de lupta era cea atat de cunoscuta si extrem de bine redata in film: umar la umar, scut la scut, ca o formatiune blindata. Atacurile persilor din prima zi au fost in numar de doua, cel de-al doilea, al "nemuritorilor" constituind o miscare tactica gresita din partea lui Xerxes, care afland ca spartanii sunt numai 300, s-a grabit sa arunce in lupta unitatea sa de elita care numara 10.000 de "nemuritori" condusi de Ydarni. Spartanii au folosit tactica retragerii: s-au retras in adancul stramtorii, persii i-au urmat, dupa care, in formatiune compacta spartanii au trecut la atac, ucigand rand pe rand pe primii persi. Acestia cadeau, spartanii treceau peste cadavrele lor si loveau ucigand pe urmatorii care cadeau si acestia s.a.m.d.
Ziua a doua a luptei este marcata de alte pierderi importante din randurile persilor si de una dintre cele mai cunoscute tradari din istorie: tradarea lui Efialtis. Acesta va trada persilor existenta trecatorii prin munti, in schimbul banilor (ca mai mereu). Promite ca a doua zi sa ii calauzeasca pe persi pentru a-i ajuta sa incercuiasca armata greaca.
In zorii celei de-a 3 a zi, persii intra prin trecatoare si ucid pe cei 1000 de greci pusi de Leonidas spre a pazi trecerea, continuandu-si incercuirea.
Leonidas afla ce se petrece si convoaca imediat Consiliul de razboi. Mai toti reprezentantii grecilor decid ca este mai bine sa se retraga. Leonidas decide ca va ramane cu spartanii sai.
Ceilalti greci incep sa plece cu sau fara ordin de retragere Herodot mentioneaza in mod specific ca nu este sigur ce anume s-a petrecut si cum s-au retras. Tot Herodot ne spune ca 700 de soldati din Thespia, 400 din Teba si toti sclavii spartani au decis ca vor ramane alaturi de cei 300.
Aceasta decizie a lui Leonidas de a ramane, a constituit un prilej de lungi discutii. Unii sustin ca nu a avut vreme sa se retraga si de aceea nu s-a retras, altii spun ca au respectat legea spartana: "un spartan nu se retrage".
Din tot ceea ce stiu eu despre spartani, daca s-ar fi retras, ar fi insemnat ca se dezonoreaza in veci. La spartani, nu numai individul era dezonorat si decazut din drepturi dar toata familia acestuia (sotie, copii). Nu vad cum ar fi putut concepe un soldat spartan -ba mai mult!- un rege spartan, sa se retraga. Mi se pare inimaginabil sa faca ei asa ceva. Ganditi-va numai ca Aristodimos, spartanul caruia regele sau, Leonidas, i-a cerut personal sa plece si sa mearga in Sparta pentru a vesti ce s-a petrecut acolo, a fost dezonorat! Nu a avut importanta ca a ascultat de ordinul regelui sau pe care nu avea cum sa-l ignore, legea spartana era DEASUPRA oricarui ordin si prevedea ca nici un spartan, niciodata, nu se retrage! Cum ar fi putut, asadar, sa se retraga regele Spartei in aceste conditii?
Desigur, grecii ramasi au fost incercuiti, Leonidas fiind ucis de sageti. Ceilalti greci ramasi in viata au format un scut in jurul trupului lui Leonidas, nepermitand sa ii fie luat cadavrul. Xerxes voia neaparat sa puna mana pe el pentru a-i taia capul si a-l rastigni (fapt uimitor, dat fiind ca persii cinsteau marii luptatori indiferent daca le erau dusmani sau prieteni). La Leonidas insa, chiar si Xerxes si-a pierdut cumpatul. Cu toate acestea, trupul regelui spartan a fost scos din lupta si dupa 40 de ani, osemintele sale au fost redate Spartei spre cinstirea cuvenita.
Grecii au murit pana la unul.
Despre tradatorul Efialtis as vrea sa sa spun ca de atunci, numele sau a devenit substantiv comun si inseamna "cosmar" in limba greaca (inclusiv neogreaca). El a fost declarat dusmanul tuturor grecilor si a fost urmarit pana cand, in final, a fost ucis pentru tradarea sa. Suma de bani acordata celui ce il gasea si il ucidea era exact suma de bani pe care el insusi a luat-o de la persi pentru tradare.
In incheiere, voi mentiona doar ca desi persii au reusit sa treaca de Thermopiles, au fost, mai tarziu, nimiciti in lupta de la Plateon (august 479 i.Hr). In aceeasi zi (se pare), la Mykalis, intr-o lupta navala, flota ateniana de trireme a distrus complet flota persana.
De acum, persii aveau sa inteleaga cu adevarat ce inseamna sa iti declare razboi spartanii. Vor fi atacati fara oprire de acestia si vor ajunge sa ceara ajutorul altor orase grecesti ca sa-i faca sa se mai domoleasca. Si dupa ce s-au domolit spartanii, a aparut Alexandru cel Mare care i-a cucerit de tot.
Adolescenti spartani pe campul de instructie 

40 de comentarii:

  1. Neaparat trebuie sa iti spun ca am citit pe nerasuflate tot ce ai scris mai sus!! Cat de mult admir atitudinea si demnitatea spartanilor... Nu stiu daca intr-adevar asa au stat lucrurile, dar mie imi par un fel de eroi. Cred ca reprezinta, ca intreg, nu neaparat la nivel individual, prototipul eroului. Cel care nu se retrage si lupta pana la sfarsit...

    RăspundețiȘtergere
  2. @ mmnemosyne Da, si eu sunt o mare admiratoare a Spartei. Exista deja si mai ales vor exista foarte multe articole dedicate Spartei (aici, pe micul meu blog). Ma bucur mult ca ti-a placut articolul.
    PS: chiar nick name ul tau provine din greaca, l-am remarcat imediat, la misce pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, da, am citit cam toate articolele tale :) M-am simtit mereu atrasa de istoria antichitatii, iar modul in care o prezinti, asa secvential si oarecum ,,viu", m-a prins :)
    Hihi, da, da, din greaca, era una dintre titanide, Mnemosyne, dar e doar denumirea blogului, din anumite motive :) (in general, apar cu acest nick, Colorbliss)

    RăspundețiȘtergere
  4. Fata draga,
    Faci o mare confuzie intre greci,ionieni,ahei,dorieni etc.Istoria nu se invata din filme,ci studiind cartile antice in paralel cu dovezile arheologice.Sa fie clar:Grecia s-a format dupa anii 350 e.n.,dupa cucerirea in mod pasnic a Constantinopolului.Pana atunci nu trebuie folosit cuvantul GREC !Grecii sant un popor de origine asiatica,care a fuzionat cu populatiile pelasgice venite din nord de Dunare,incepand din mileniul 3 i.e.n.Ionienii condusi de regele ION - nume carpatin - au ocupat o mare parte din Grecia actuala.Dorienii - sub conducerea regelui DORU (alt nume carpatin)- au impins apoi pe ionieni inspre Asia Mica,carora le-au ocupat toate cetatile in afara Atenei.Regele Atenei se numea CODRUT (alt nume carpatin).ION,DORU,CODRUT etc nu erau greci,parintele lor se numea ELEN,de aici si numele vechii Grecii :ELLADA !Chiar Herodot afirma acest lucru.Limba ionica se confunda cu limba koine,cea instaurata de Macedon,pentru a inlesni comunicarea imperiului creat de el.Grecii actuali nu vor sa recunoasca faptul ca stramosii lor au venit din Carpati,si din aceasta cauza ei sapa ca disperatii,tot sperand ca poate intr-o zi vor descoperii urme din paleolitic sau mezolitic.Limba pe care grecii o folosesc astazi este limba ioniana stalcita,amestecata cu limba asiatica pe care grecii au adus-o de undeva din Asia,din aceasta cauza grecii cand vorbesc ,rostesc un "S" lung sisait,deoarece ei folosesc vocabularul lor actual pe baza alfabetului carpatin.Evangheliile crestine originale au fost scrise in limba koina (asemanatoare cu cea ioniana),dar grecii au schimbat-o cu greaca nou formata,aducand astfel grave erori in interpretarea scripturilor.

    Sa fii iubita !

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimate anonime, lasand la o parte tonul condescendent pe care-l abordati in introducere , va voi atrage atentia ca afirmatiile dumneavoastra nu constituie argumente.
    Denumirea de "grecos" a existat chiar inainte de denumirea de elen.
    Dar daca dumneavoasta doriti neaparat sa fi fost veniti grecii din Carpati, e treaba dvs.
    Din partea mea, puteti crede linistit si ca Moulan era printesa carpatina, ca Ming e de provenienta australiana si ca in anul 2012 vom muri toti pentru ca asa se zvoneste.

    RăspundețiȘtergere
  6. ...si inca ceva, aveti dreptate cu regele Codrut ...doar ca el se numea Kodru si, cu totul intamplator, era spartan, nu atenian.
    Desigur, acestea sunt doar amanunte.

    RăspundețiȘtergere
  7. ...si alfabetul l-au luat de la fenicieni, abandonand scrierea Liniara B. Fenicia tot in Carpati era, da ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Fac pariu ca originea ta este din Grecia,de nu vrei sa-ti scoti 'ochelarii de cal'...eu vorbesc de dovezi arheologice ce nu pot fi puse la indoiala + dovezi lingvistice,sau pentru tine acestea nu sant ARGUMENTE ?

    Unde este dovada arheologica ca denumirea de "grecos" exista inainte de "elen" ?Pai daca Sf. Pavel in Biblie se adresa cu apelativul "eleni",voi de ce vreti sa-i botezati drept "greci"...stiti voi mai bine ?

    Cuvantul "grec" provine din limba carpatina "graoi".Cuvantul Sparta este tot carpatin,de la "spargere","imprastiere" etc.Cuvantul Pitagora este din "pita" + "gora" = de-ale gurii etc.Cifra 6 si 12 erau sacre la geto-daci,si nu-ti trebuie ochi de Roentgen sa observi ca pe scutul lui Leonidas erau cate 6 cercuri.

    Fata draga,sa-ti spun un MARE SECRET...TOATA CIVILIZATIA EUROPEI ISI ARE RADACINILE DIN CARPATI.Grecia nu are dovezi arheologice decat in jur de 4.000 de ani,atunci cand au descalecat tracii si s-au amestecat cu vechea populatie pelasgica in 4 valuri,incepand cu 2.000 i.e.n.Alfabetul grecesc actual (ca de altfel toate alfabetele europene) este derivat din cel carpatin,pentru ca cea mai veche scriere din lume,este cea de la Tartaria (5.500 i.e.n).Daca esti draguta si imi dai un e-mail,iti pot trimite alfabetul daco-get ca sa te convingi singura !
    Fenicienii sant si ei descendenti ai tracilor,cum sant de alfel hititii,scitii,sumerienii,indienii,latinii,filistenii, etc.,si deci este normal sa se asemene toate alfabeturile antice intre ele,prin descendenta lor directa - cea carpatina.Muntii Carpati si Dunarea sant "parintii" Europei,pentru ca de aici au plecat toate civilizatiile.

    Stiu ca este dureros pentru greci,ei chiar cred ca se afla aici dintotdeauna,dar nu este adevarat...pentru ca dupa cum am mai spus,paleoliticul si mezoliticul lipsesc cu desavarsire din teritoriul Greciei actuale,devreme ce populatiile trace au colonizat si au adus aici cultura din alta parte.
    Cum iti explici extraordinara cultura ioniana care pur si simplu a "explodat" dintr-o data ?
    Pelasgii au fost primii locuitori ai Europei,care au roit dupa potop in toate directiile.Pelasgus a avut fiu pe Lycaon,rege al Arkadiei care a intemeiat orasul Lycosura,cel mai vechi oras al Arkadiei si al Greciei.
    Cecrops - intemeietorul Atenei in 1.643 i.e.n .
    Urmasii pelasgilor vor fi ionienii,care nu acceptau sa fie numiti greci,nici chiar dupa aparitia crestinismului.
    Numele lor porneste de la Ion,fiul lui Xuthos,unul din fii Elenei si nepot al lui Deucalion,care au avut pe Creuse (fiica lui Priam si prima sotie a dardanului troian Eneas) 2 copii:Ion si Aheus,vita ionienilor si aheilor.Printre savantii lor erau Homeros,Herodot,Thales.Regii Ion au sosit pe la 1900 i.e.n. ajunsi in Grecia venind dinspre Macedonia.
    Dorienii sub conducerea regelui Doru pe la 1100 i.e.n.,sint mentionati de Hesiod pe la 500 i.e.n.
    Nu cumva aveti pretentia ca si Troia a fost greceasca ?Sau ca Alexandru Macedon a fost grec ?


    Cu stima si respect,
    Corrado

    P.S. Pe Codrut il chema Codrut,nu Kodrut !De ce va place sa botezati,asa cum ati facut cu Marea Tracica care a devenit apoi Marea Egee...ca sa nu ne dam noi seama ?
    Adevarul cand iese la suprafata,plezneste ca un bici si lasa urme adanci...caci ADEVARUL doare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dle, ca sa doara ceva, mai intai trebuie sa existe. Dar eu vad -printre cuvintele dvs- ca mai mult ca orice, pe dvs. va doare o anume inexistenta.
    Mai intai de toate, o sa v-o trantesc direct: faptul ca manevrati niste date istorice aparent corecte spre a trage concluzii pe care dvs. le-ati prestabilit, nu imi spune nimic. In istorie, din ce cunosc eu, pasiunea se pune spre a afla ceea ce s-a petrecut si nu se pune pentru a se fi petrecut ceea ce ne-ar place noua sa se fi petrecut.
    Mai mult decat atat, genul acesta de actiuni le consider periculoase, nonsens si amuzante.
    Ma intrebati de Egee... Adica , dupa logica dvs, daca romanii numesc Londra drept Londra si nu London..deci daca e "botezata" astfel...este spre a nu-si da englezii seama de ceva?
    Si apoi, o tineti mortis cu ionienii. Vad ca va plac cifrele...
    Am sa va pun o intrebare simpla care implica un raspuns cu cifre si o mica operatie matematica.
    De Creta ati auzit? Si daca da, aveti idee ce vechime are Knossos? (asta a propos de faza cu dovezile de cel mult 4000 de ani).

    Despre fatul ca imi amintiti de dovezi lingvisatice ale unei limbi necunoscute (limba carpatina), nu mai comentez pentru ca si sa vreau, nu stiu cum. Nu-s obisnuita sa dezbat inexistentul.

    Pe Kodru ...il chema Kodru indiferent ca va place sau nu, pentru simplul fapt ca in greaca nu exista litera "c".

    Despre Alexandru cel Mare nu o sa zic eu ca era grec pentru ca o spunea el insusi, precum si relatarile istoricilor pe care si dvs ii amintiti. Eventual, desigur, sa nu fi stiut el bine ce era dar stiti dvs.

    Am o propunere, haideti sa zicem ca ne tragem toti din Lucy. Asa, nu va mai fi vreo disputa nationalista. Pentru ca dvs e clar ca aveti un fix nationalist si nicidecum vreo altfel de dorinta.

    Priuri nu mai puneti, e un sfat sincer si dezinteresat.

    La faza cu Sparta...ceva ceva stiti, e clar. Problema este ca stiti una din versiuni si ca versiunile sunt mai multe. Acum...ca Sparta seamana cu ... romanescul sparta, e alta treaba.

    Si pentru ca tot veni vorba si vad ca va plac aceste jocuri de cuvinte, sunt curioasa de ceva.
    In greaca, pula = vinde. Imi explicati, va rog, de ce aceste cuvinte omonime au sensuri atat de diferite in cele doua limbi ? Ce prevede limba carpatina despre asta?

    Si inca ceva, Apostolul Pavel nici nu se nascuse macar atunci cand grecii deja isi aveau denumirea si de greci, si de elini (pentru ca o suna in romana cu "e" dar ce sa facem...in greaca e cu "i"). Imi pare rau ca nu va va iesi pasienta sunetelor aici...Elena ...elen era mai potrivit, se lipea mai bine.

    Propun, totusi, solutia cu Lucy. E mai veche, e chiar de inainte de Potop. Potopul il acceptati, da?

    RăspundețiȘtergere
  10. Si luati seama, va rog, rationamentul dvs, pana la un pct pare a fi just si da, si eu insami am o oarecare teorie despre asta (bine, eu nu-mi permit sa o afirm ca pe un mare adevar asa cum faceti dvs sau...cum i-ati zis? ..SECRET, da)
    Eu nu pricep faza cu Carpatii si carpatin/a/ul?
    De ce musai acolo ?
    Va citez:
    "Fenicienii sant si ei descendenti ai tracilor,cum sant de alfel hititii,scitii,sumerienii,indienii,latinii,filistenii, etc.,si deci este normal sa se asemene toate alfabeturile antice intre ele,prin descendenta lor directa - cea carpatina.Muntii Carpati si Dunarea sant "parintii" Europei,pentru ca de aici au plecat toate civilizatiile." De unde stiti dvs ca au plecat de aici? De unde stie cineva, oricine, cu siguranta? Ca eu va vad foarte sigur.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pelasgii au fost numiti de catre specialisti cei mai vechi locuitori ai Europei actuale.
    Moise in Geneza Bibliei aduce aminte de un anume PELEG,fiul lui Eber.Ei bine,in Romania exista varful Peleaga.Aici a fost localizata de fapt si tara HAVILA din Biblie,adica Edenul.De aici s-au desprins primii locuitori ai Europei care au migrat in cele 4 zari.
    Aflam de la 2 cercetatori geofizicieni americani premiati cu cea mai mare distinctie in anul 2000,William Brain si Walter Pitman,pentru cercetari exemplare in geologie,care au descoperit ca un potop gigantic s-a petrecut acum 8.600 de ani.Acest potop a avut loc pe locul unde se afla Marea Neagra,si ca aceasta a fost un lac de apa dulce,ale carui maluri,erau cu circa 150 de metri mai joase ca azi.Tehnici sofisticate de datare,au confirmat faptul ca munti cu apa sarata s-au rostogolit peste valea infloritoare a Bosforului.Apele Mediteranei revarsanduse in lacul cunoscut azi de Marea Neagra,cu o forta de neimaginat.Locuitorii care traiau in jurul Marii Negre,au trebuit sa migreze in toate directiile lumii.Este ceea ce Biblia ne spune cand s-au amestecat limbile si obiceiurile.Asadar pelasgii,de care pomenesc scriitorii antici "greci",au fost primii locuitori ai intregii Europe,fiind localizati dincolo de Oceanos Potamos,adica Dunarea actuala.Acolo spuneau anticii,se afla Tara Zeilor.Asadar,putem spune ca acestia au colonizat rand pe rand intreg pamantul.Ei au fost asadar primii locuitori ai Greciei ,dupa cum recunoaste si Herodot in Istorii (2,56) ,care spunea ca Ellada (Grecia) mai era numita inainte si Pelasgia,pentru ca erau locuita de pelasgi.

    Au urmat apoi alte 3 valuri de migratie care in final au colonizat Grecia.
    Cele trei familii lingvistice europene sant: ariana-carpatina, teutonica si slava. Valurile istoriei au adus si alte popoare in preajma, dar din punct vedere lingvistic si rasial nu sint europene,chiar daca azi traiesc in Europa, cum ar fi grecii, finlandezii, maghiarii, tiganii si turcii.Grecii sint cel mai vechi popor ne-european stabilit in Europa in antichitate,la
    infatisare sint inca diferiti de ceea ce este tipic european, dar limba lor face azi parte din marea familie Euro-Asiana, in urma influentei ariene-carpatine pe care o vor suferi peste milenii.Grecii au sosit in Europa de undeva din Asia, poate zona Marii Caspice,pe la 2600 i.e.n.Singurul loc unde grecii initiali si-au putut forta intrarea a fost insulele
    Marii Egee pe care le-au cucerit si colonizat.Ei au ocupat Cipru, Creta, anumite Ciclade si coasta estica din Peninsula Balcanica”. Venirea acestor asiatici catre insulele egeene a durat mai multe secole. “… schelete (cretanilor) descoperite in morminte bi-camerale arata ca aveau cranii lungi si subtiri si ca erau mici de inaltime in jur de 1.5 metri”. Observam ca acesti veniti din Asia nu aveau trasaturi europene, erau scunzi si negroizi ceea ce explica complexitatea inchisa a multor greci de azi precum si caracterul cintat-vocalic de pronuntare a cuvintelor romanesti.De remarcat ca la sosirea lor in Europa nici acele insule Egeene nu erau pustii ,ci locuite de misteriosul popor
    la care grecii de mai tirziu se refera drept Pelasgi. Grecii se aseaza deci printre Pelasgi care intemeiasera cea mai avansata civilizatie antica din lume,si care desi fusese lovita irecuperabil prin scufundarea Atlantidei, primeste lovitura de
    gratie prin sosirea grecilor asiatici.Olimpul “grec” nu este decit varianta Egeana a panteonului arian, raspindit deja la scara europeana la sosirea grecilor in Europa.
    Dupa asezarea lor pe insulele Egeene, grecii incearca constant sa patrunda in Europa catre nord, dar sansele lor de a intra in Balcani sint risipite de catre poporul românic antic, care avea acele paminturi in stapinire din vremuri stravechi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe la 1900 i.e.n. incepe marea expansiune a arienilor-carpatini timp de 300 de ani,cunoscuti drept "oamenii marii" ,fiind secole mai tirziu numiti carieni, lelegi si fenicieni… si sub numele colectiv de Pelasgi.Asadar,alfabetul grec a fost fondat pe cel carpatic (fenician).Dupa mii de ani numele acelor popoare au inca rezonanta carpatina-dunareana, “cara = a cãra”, “lele = a leli”, “feni = fine” etc. Ei originau dinspre Dunare si mai au inca nume romanesti,asa ca apartenenta lor la grupul arian-dunarean este indiscutabila.
    Urmasii lor din Asia Mica vor deveni vestitii Latini de mai tirziu. Acesti Pelasgi sant identificati pe criterii etnografice ca fiind poporul lui Uranus din Muntii Carpati.Numele insulei Karphatos oare de unde vine ?
    Noul val arian-carpatin aduce cu el roata olarului, carul de lupta si calul domesticat. Aceleasi inventii marete antice patrund tot acum si in Asia Mica (care va deveni cunoscuta drept IONIA, Tara Regelui ION, unde se suprapun tot peste popoare ariano-dunarene asezate acolo pe la 2600 i.e.n.Ionienii opresc extinderea grecilor asiatici catre Europa, limitindu-i la Peloponez si anumite insulele egeene.Valul arian-romanesc de la 1900 i.e.n. va fonda faimoasele cetati de la Olimpia, Corint, Micene, Argolis, Atena etc. si vor ajunge nemuritori in istoria omenirii sub numele de ionieni, dupa stramosii lor Deucalion, Elen, Dorus, Xuthus, Ion, Eolus, Magnes, Macedon.

    Enciclopedia universala Britanica considera gratuit ca Ion, Doru, Macedon si restul erau “probabil primii vorbitori de limba greaca care au patruns pina la Peloponez”.Ei pedaleaza in continuare pe notiunea de “grec”, absolut fara sens la 2000 i.e.n.
    Mai sint peste 1000 de ani pina la inceperea istoriei scrise in Europa secolului VIII i.e.n., mai sint 2000 de ani pina la vremurile crestine, mai sint aproape 3000 de ani pina la raspindirea numelui de “grec” prin secolul X e.n., dar [Britanica] il aplica la dunarenii anului 1900 i.e.n. Dupa [Britanica] la 1900 i.e.n. dacii nu erau daci, latinii nu erau latini, românii nu erau romini etc....dar grecii erau greci! Nu numai ca grecii erau greci dar si vorbeau greceste la 1900 i.e.n.!
    Sint 4000 de ani de cind [Britanica] sustine ca "grecii" vorbeau "greceste" dar in Grecia de azi inca nu exista o limba greaca unitara, toti vorbind dialecte diferite pina la neitelegerea reciproca.Carpatinii ajunsi in Peninsula Balcanica pun bazele culturii Miceniene descoperita la Micene in Argolis, care a inflorit in perioada 1600-1100 i.e.n. Au avut schimburi intense cu civilizatia Minoana din Creta culminind cu preluarea puterii in Creta de catre rominii regelui Ion pe la 1450 i.e.n. Dupa preluarea puterii din Creta de catre romini va apare scrisul silabic cunoscut drept alfabetul Liniar A,iar putin mai tirziu Liniar B.
    In secolele urmatoare rominii-ionieni au continuat fondarea de asezari in Creta, Cipru, Cilicia si chiar Siria, colonizind lumea incetul cu incetul. De pe
    insule au intrat in schimburi economice spre est si sud cu Siria, Palestina si Egipt iar spre nord cu Troia, Tesalia si Macedonia. Insulele Ciclade pastreaza putine urme de ceramica miceniana,pentru ca erau locuite de catre grecii asiatici inca din vechime,care ar explica si atitudinea lor separatista.Colonizarea lumii continua gasindu-i pe carpatinii-ionieni fondand asezari la Acragas si Siracuza in Sicilia, la Oria si Taras in sudul Italiei etc. Incepem sa intelegem acum de ce dialectele din sudul Italiei sint mai apropiate de limba româna decit de limba italiana, tragindu-se din romanii regelui Ion care au colonizat tot sudul european.

    (va urma)

    RăspundețiȘtergere
  13. Pe la 1.100 i.e.n incepe expansiunea doriana sub conducerea regelui carpatin-arian DORU,unul din nepotii lui ELEN.Ei ocupa intreaga peninsula Balcanica unde nici una dintre cetatile ioniene nu le poate face fata. Atena-Olteana este singura cetate ioniana care si-a pastrat independenta in fata dorienilor,fiind unicul picior de pod pe care ionienii il vor pastra pe peninsula Balcanica. Putin mai tirziu ii vom gasi pe dorieni la frontiera... Egiptului! Deducem de aici ca poporul regelui Doru era bine organizat, puternic si de nestavilit.Legendele ulterioare pastreaza genealogia noilor veniti dorieni. Sa le acordam atentie deoarece sant nume dace de pe la 1300 i.e.n. Românii-Arieni erau condusi de grupul numit Heraclides si care se numeau Aheieni. Sa observam radacina lingvistica "hera" in numele dorienilor daci, nume care se va regasi in Legendele Olimpului de mai tirziu.Acei români se numeau pe ei insisi dorieni, au instaurat statul numit Sparta iar Britanica-i numeste "greci". Numele contemporan de "grec" aplicat dorienilor regelui Doru este echivalent cu a-i numi pe celtii britanici "englezi", pe celtii dunareni "germani", pe dacii panonici "maghiari" sau pe ionienii anatolieni "turci" ,pentru ca acesta este numele contemporan al acelor zone antice.Dorienii care veneau dinspre Dunare purtau nume românesti si vorbeau limba româna veche. Daca [Britanica] ii numeste pe dorieni “greci”, desi numele “grec” va apare 1500 de ani mai tirziu, imi iau si eu libertatea de a-i numi români-carpatini.Din limba româna a ionienilor se va naste spre sfirsitul erei trecute dialectul international koine, limba Evangheliilor Crestine, limba româneasca pina in ziua de azi. Din limba koine, ajunsa limba tuturor neamurilor pamintului antic, se va dezvolta dupa vremurile romane limba greaca, trasabila deja pe la 600 e.n. Limba greaca este o limba noua a acestei ere deci aplicarea numelui “grec” la popoarele regilor Ion si Doru in mileniul II i.e.n. este o greseala imensa care umbreste istoria poporului român.

    Sintem acum la 80 de ani de la razboiul cu Troia, deci inca inainte de 1000 i.e.n. si Hilus are trei stra-stranepoti numiti Temeneu, Aristodemus si Cresfontes. Acestia trei se pornesc impreuna sa-si revendice mostenirea stra-strabunicului Heracles. S-au dus la Naupactus unde au construit corabii si au patruns in Peloponez prin nord-vest. Cresfontes a luat Mesenia; Temeneu l-a invins pe Tisameneu, fiul lui Orestes, si a luat Argolia; Aristodemus a murit in lupta asa ca gemenii lui, Euristenes si Procles, au luat Sparta ceea ce marcheaza inceputul hegemoniei duale spartane.De remarcat ca limba dorienilor era deja separata la nivel dialectal de limba ionienilor care plecasera din Dacia cu 600 de ani inaintea dorienilor.Componenta doriana a grecilor contemporani este pur si simplu romineasca pre-istorica.Acum intelegem si mai bine greseala istorica imensa prin care poporul regelui român Doru este catalogat "grec" in toate enciclopediile lumi. Acest lucru a fost posibil deoarece originea dorienilor parea impersonala.
    Afirmam aici raspicat ca dorienii sint neam arian-românesc si ne pronuntam total impotriva inlocuirii numelui lor istoric de dorieni ai regelui român Doru cu
    numele contemporan de "grec".

    RăspundețiȘtergere
  14. Cultura populara româneasca antica (asa-zisa cultura antica greaca) a produs o multime nesfirsita de
    productii orale transmise din generatie in generatie. Aceste traditii orale ajung a fi scrise prin secolul VIII i.e.n. cind se pare ca a trait Homer. Homer s-a nascut in Ionia la Smirna (observati aici cit de vechi este cuvintul românesc "smirna") si a murit tot in Ionia unde a trait intreaga lui viata. Lucrarile Iliada (povestea Cetatii Lui Ilie sau a Cetatii Troienite) si Odiseea (povestea intoarcerii unei parti din ionieni inapoi catre peninsula Balcanica la sfirsitul razboiului Troian) sint atribuite lui Homer ca si culegator de folclor.Expansiunea Imperiului Persan peste toata Anatolia este semnul apusului zilelor bune ale Ioniei pentru totdeauna. Ionienii nu aveau nici o sansa in fata imperiului mondial Persan. Singurii care se bateau cu pumnii in piept la vremea respectiva erau dorienii care au trimis mesaje ofensive ionienilor pentru a nu fi rezistat persilor si-i provocau pe persi sa vina catre Sparta daca indraznesc. Nu este decit o chestiune de timp pina cind si Sparta este adusa sub control persan desi dorienii s-au batut aprig cu persanii ca sa-si pastreze independenta (pe care
    au pierdut-o pina la urma).In filmul "300",dorienii-carpatini condusi de Leonidas,sant tradati de catre acel cocosat negricios 'grec' !...pentru ca un arian-carpatin nu ar fi fost capabil de un asemenea gest.
    Ionienii au avut mai putin de 700 de ani la
    dispozitie ca sa-si inscrie numele nemuritor in istoria Omenirii.Dupa prabusirea Ioniei in fata Imperiului Persan, Ionia nu-si va mai recistiga independenta niciodata. Imperiul Persan se prabuseste numai ca sa faca loc Imperiului Macedonean care la rindul lui se prabuseste ca sa faca loc Imperiului Roman. Sub Imperiul Dac al lui Constantin, Anatolia cunoaste o
    perioada de inflorire dar este departe de zilele bune ale Ioniei antice.Sfirsitul mileniului I e.n. cunoaste dezastrul navalirii mongolilor in Anatolia si formarea Imperiului Otoman care pune cruce la 3000 de ani de
    istorie romineasca in Anatolia.Daca la 1200 i.e.n. soarta ionienilor parea pecetluita,acestia au gasit taria
    spirituala care i-a condus sub regele romin Codrus catre fondarea celui mai maret regat din istoria omenirii, Ionia.Asemenea Phoenixului stramosesc care renastea in muntii Carpati din propria lui cenusa, românii-ionieni renasc si se inscriu pe veci in constiinta universala.

    Intregul sud european de acum 3000 de ani, de la Atlantic la Asia Mica, vorbea o limba unitara ariana-carpatina pe care o numim limba rominica primordiala si anume: a) ilirii, sau albanezii de azi, se trag din spatiul Carpato-Dunarean b) macedonenii se trag din spatiul Carpato-Dunarean c) troienii si toata regiunea Asia Mica, se trag din spatiul Carpato-Dunarean d) Italienii pre-latini se trag din Tracia, deci tot din spatiul Carpato-Dunarean; e) galii si toata regiunea Galia, Franta de azi, se trag din spatiul Carpato-Dunarean; f) ibericii, Spania de azi, se trag tot din spatiul Carpato-Dunarean.

    ***
    - Dovezile din Creta sant mai vechi de 4.000 de ani,pentru ca au fost colonizate mai inainte de pelsgi,nimic nou sub soare !
    - Chestia ca Alexandru a fost grec...asta este SUPREMA !Dumneata stii ce spui ?Tu Esti in toate mintiile ?Originea lui Alexandru Macedon o spune chiar numele sau,numai trebuie sa insist.Macedonia este mult mai veche decat Grecia cu aproape 2.000 de ani,deoarece a fost prima regiune colonizata de tracii plecati din Dacia.Apoi mai tarziu,Alexandru cucereste Ellada,si o obliga sa participe cu armata pentru a purta bataliile cu persii.

    RăspundețiȘtergere
  15. Poate nu stiati,dar Herodot mai este denumit si "Mincinosul".Herodot afirma ca dorienii erau in numar de 6.000 de oameni ,iar persii 2.600.000 !!! Este foarte curios,pentru ca aceiasi persi au fost rand pe rand infranti de geto-daci,dar atunci culmea (!),erau mult mau putini.Sa vedem faptic...
    - CYRUS in anul 530 i.e.n intra in Dobrogea.Regina massagetilor TOMYRIS este cea care l-a invins pe celebrul CYRUS - persanul sangeros - ce pana sa o stie - fusese...norocos !
    - DARIUS in 514 i.e.n. vrand sa spele rusinea,soseste in fruntea a 700.000 de luptatori (!),pentru a-i vedea mai indeaproape pe acei geti care se credeau NEMURITORI...si a avut ocazia !ANTYRUS care era regele getilor,il invige pe Darius care fuge....si nu se mai opreste decat in Moesia.
    - A urmat fiul lui DARIUS - numit XERXES - cu o armata si mai mare (un milion de luptatori),pentru a spala rusinea.Dar nu a reusit,caci s-a intors acasa asa cum a venit !Te rog sa observi lingvistica numelor dacice:TOMYRIS,ANTYRUS,DECEBALUS,BUREBISTAS...LEONIDAS.

    In mileniul I i.e.n. se naste primul imperiul mondial din istoria omenirii, cel al lui Darius Arianul cum se semna el insusi. Acest imperiu mondial se opreste la ... Dunare, pe care Darius a trecut-o o singura data in viata lui si de unde s-a intors rusinat si infrint la momentul cind era stapinul lumii ! Imperiul lui Darius cade sub mana regelui trac-român Alexandru al Macedoniei care ajunge si el stapinul lumii,dar lumea lui Alexandru avea frontierele tot la Dunare ... pe care Alexandru o trece tot o singura data in viata lui,fara a o putea aduce sub control,asa cum s-a intamplat cu Ellada.

    Nu cred ca ati invatat la scoala asemenea lucruri,nu-i asa ?Si daca tot ai avut curajul sa mentionezi vechimea sitului arheologic de la Knossos,noi romanii avem o vorba care zice cam asa:"DECARTEAZA !",adica afiseaza pe blog fotografii si vechimea.Caci de laude avem sacul plin !

    De Mitoc - Dealul Galben, 26.000 BC ai auzit ?Adica primele table matematice ale omenirii.Dar de Brinzeni, 32.000 BC ai auzit ?Dar cel mai vechi om din Europa care a fost gasit in Valcea - Bugiulesti si are aproximativ 2.000.000 de ani,ai auzit ?

    Namaste !

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnule Anonim, te-am lasat un pic sa vad daca te vei debarasa de obiceiul dumitale prost..dar nu o faci.
    Stii bancul cu Bula?
    "Bula a scris o compunere la scoala:
    Acasa, tata taia lemne si o aschie a sarit drept in curul lui!
    Invatatoarea i-a atras atentia lui Bula ca nu trebuie sa se exprime asa.
    Drept pentru care, Bula, a scris:
    Acasa, tata taia lemne. Si o aschie a inconjurat fantana, a inconjurat grajdul, a inconjurat casa, a inconjurat casa vecinilor si tot in curul lui a sarit!"
    Dumneata stai, insiri chestii valabile (si pe care si eu le stiu, dovada ca am si recunoscut ca pana la un anumit punct, ceva ceva se incheaga), introduci pe nesimtite si pe nepusa masa carpatinii si ii dai inainte.
    Pai daca o tii tot asa, ajungem sa zici ca suntem toti evrei. Ca doar am coborat din Arca, nu?
    Daca dumneata vrei sa sustii ca Raiul e in Carpati, ca grecii erau...sau nu erau....sau ce oi vrea dumneata sa crezi, daca vrei sa crezi ca Mega Alexandros era si el "carpatin", daca vrei sa crezi ca orice civilizatie din Europa, Asia, America de Sud si Africa a fost intemeiata de "carpatinii" dumitale, din partea mea, crezi ce vrei. Crezi, domnule, ca erau carpatinii buricul Pamantului.
    Dar ai macar grija cum iti sustii parerile.
    In primele interpelari ai fost nesimtit, dle, m-ai abordat jignindu-ma si asta e dovada de lipsa de educatie si de argumente. Eu te-am lasat in pace dar deja aberatiile dumitale m-au plictisit(si care aberatii, luate pe bucati doar, nu duc lipsa de argumente valabile -numai fiecare bucata in parte, insa!-, dar dumneata denaturezi aceste bucati,le iei, le asamblezi cum iti convine, faci referiri la lingvistica de parca lingvistica e o stiinta pe care o studiezi dupa cum iti suna dumitale la ureche, introduci cand iti convine si teoria cu carpatinii desi pe aia nu o argumentezi nicicum).
    Imi pare rau de frustrarea dumitale -caci despre asta e vorba, din punctul meu de vedere-dar nu-s medic psihiatru sa rezolv complexul dumitale carpatin. Mult succes in pasiunea dvs, domnule caci pe mine nu ma mai pasionati, m-ati dezamagit. Totul se "leaga", poate. Carpatinii dvs insa, par extraterestri si dumneavoastra la fel. Imi cer scuze de va supar, dar asa-mi pareti.

    RăspundețiȘtergere
  17. HOMER si...limba romana.

    Homer este cel mai mare poet trac,din punct de vedere lingvistic operele sale sant foarte importante,deoarece ele contin multe cuvinte daco-romanesti carora azi li se atribuie cele mai aberante origini.Iata cateva exemple:aer ("aer"),agros ("agro"),aroo ("a ara"),bous ("bou"),brahion ("brat"),keros ("ceara"),kitara ("cetera"),kinos ("caine"),copto ("a coace"),korde ("coarda"),duo ("doi"),farmakon ("farmec"),fero ("a feri"),fren ("frana"),frigos ("frig"),ipos ("iapa"),lego ("a lega"),luke ("a luci"),marmaros ("marmura"),meli ("miere"),mikros ("mic"),noi ("noi"),octo ("opt"),onoma ("nume"),orfanos ("orfan"),petre ("piatra"),septa ("sapte"),taurios ("taur"),tremo (a tremura"),tris ("trei"),veno ("a veni").Si exemple pot continua.Identitatea fonetica si semantica a acestor cuvinte romano-homeriene este explicabila prin originea nord-dunareana a aheilor (plecati de aici la sfarsitul mileniului 3 spre Grecia de astazi),si mai apoi a dorienilor care au roit la sfarsitul mileniului 2 si au provocat razboiul troian.

    P.S. Nu sant anonim,doar mi-am afisat odata numele,dar voi grecii vedeti doar ce va place.

    RăspundețiȘtergere
  18. ALEXANDRU MAKEDONOS

    Trako-macedonenii,autorii primului imperiu din Europa,au reprezentat si expresia politica cea mai inalta a spatiului tracic,creand prin Alexandru Makedonos redutabila civilizatie makedoneana denumita in mod eronat "elenistica".Ca makedonenii nu erau eleni o dovedeste atat limba lor,total diferita de cea elena,cat si neadmiterea lui Alexandru Makedonos la jocurile olimpice,tatal sau fiind makedonean iar mama epirota,deci tot traca.Dascalul sau a fost tot un makedonean,anume Aristoteles din Stagira-Makedonia,fiul medicului personal al regelului makedonean Amintas.Limba makedonenilor,atat de apropiata de cea a traco-dacilor,a dat nastere dialectului aroman,frate bun cu cel al daco-românilor.
    Vremea a trecut si dupa 2000 de ani "istoricii greci" il redescopera pe trac-makedonul Alexandru ca fiind grec si il pun in Pantheon (dupa 2000 de ani !!!).Nici bulgarii nu se lasa si-l adjudeca si ei pe "stramosul" Alexandru,considerandu-l unul din cei mai mari generali bulgari ai antichitatii.Unde esti tu Alexandru Doamne ,Ca punand mana pe ei,Sa-i imparti in 2 taberi,De nebuni si de misei...Singurii care nu si l-au revendicat pe Alexandru ca fiindu-le neam si stramos...sant românii...Capul ce se pleaca sabia nu-l taie,dar cu umilinta lantu-l inconvoaie.

    Sigur ca aceste articole sant probabil o HRANA TARE care cu greu pot fi "mestecate"...

    RăspundețiȘtergere
  19. Si Christ a fost considerat la vremea Sa "extraterestru",si din aceasta cauza a fost pus pe cruce,schingiuit,batut si omorat.De aceea El recomanda "Ca nu este bine sa arunci 'margaritare' porcilor..."

    RăspundețiȘtergere
  20. Margaritarele, fiind preferatele mele, nu le arunc niciodata...

    RăspundețiȘtergere
  21. “Herodot … distinge doi factori rasiali in Grecia, unul emigrant si unul autohton si asociaza introducera limbii greaca cu cel emigrant”. Cu alte cuvinte, grecii si Dorienii nici nu aratau la fel unii cu altii. Existau si tensiuni rasiale din acest motiv, din care putem mentiona inscriptia din templul Paros (nume tot de origine carpatina !) “Intrarea sclavilor si Dorienilor este interzisa”, sau Preoteasa templului din Atena care il opreste pe regele Cleomenes cu vorbele “Nu este
    permis Dorienilor sa intre aici”. Deducem ca Dorienii si grecii aveau infatisari diferite. Noi stim ca azi grecii au o fiziononmie specifica si sint inca inchisi la
    culoare in ciuda mileniilor de amestec cu populatiile
    rominice din zona, deci in antichitate trebuie sa fi fost si mai negri. Putem deduce ca Dorienii erau albi,
    pentru ca se deosebeau de greci. Ca o dovada palpabila, priviti bustul regelui Pericles, sub care Grecia a atins apogeul dezvoltarii sale. Observati ca nu este nimic grec in infatisarea lui, aratind tipic dac de pe columna Traiana.Mai observati si numele pur rominic pe care-l are, din adjectivul rominesc “periculos-pericles”.De ce nimeni nu a pus pina acum aceasta intrebare legitima, cautind si un raspuns ? Cum se poate ca atit Pericles, personaj real, cit
    si Venus, personaj legendar, au figuri specific rominice? Singura explicatie posibila este ca nici sculptorul si nici sculptura nu sint grecesti, deoarece ar fi facute dupa chipul si asemanarea grecilor.


    P.S. Margaritalele sant puse in ghilimele 'despinis',cu sens de adevaruri.Eu observ ca nu esti inca pregatita sa le accepti.

    RăspundețiȘtergere
  22. Nimic nu este "grecesc" in Grecia antica.Stau si ma gandesc ce se va intampla cand ADEVARUL va iesi la iveala pe plan mondial...Probabil Grecia actuala se va prabusi precum Atlantida.

    RăspundețiȘtergere
  23. [EB,GREEK] : “In evul mediu grecii isi numeau limba lor Romaic si se chemau pe ei insisi romani, capitala Imperiului Roman fiind la Conastantinopol”. In primul rind, rominitatea grecilor nu provine de la Imperiul Roman, ei fiind puternic rominizati inca din antichitate. In al doilea rind, Constantin a mutat capitala la Bizantia in Tracia si nu in Grecia,ajunsa dominata de Grecia mult mai tirziu, deci identificarea grecilor cu
    Bizantia este falsa si nelegitima. In al treilea rind, daca grecii se chemau romani, era probabil prin spiritul urmasilor regilor Ion, Doru si Codru din
    antichitate, vestitii Ionieni si Dorieni, care proveneau din poporul arian carpatin.Stau si ma intreb,de ce oare din aproximativ 82 de imparati ai Imperiului Roman,jumatate din ei au fost de origine traca si niciunul nu a fost grec.Atunci de ce este folosit in mod nedrept,termenul "greco-roman" ?
    Exista totusi o imagine mondiala gresita asupra zonei Egeene, pe nedrept confundata cu "Grecia", care doar ulterior s-a extins asupra intregii zone.
    Voalul grec de pe fata culturii Egeene trebuie inlaturat !Imi place foarte mult atunci cand grecii aduna 'venin in gusa'.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ce nume istorice au avut grecii si ce origine are numele lor contemporan?Toate numele “grecilor” provin din limba romina. In cele din urma constatam ca grecii sint singurii din Europa care nu au un nume pentru ei insisi, in propria lor limba.Grecii s-au identificat pe nedrept cu marea cultura Ioniana, a poporului arian-carpatin. Grecii s-au identificat pe nedrept cu marea cultura Doriana, a poporului arian-carpatin. Grecii s-au identificat pe nedrept cu primele
    Evanghelii Crestine, limba poporului arian-carpatin. Grecii s-au identificat pe nedrept cu Constantinopolul, orasul Bizantia sau Roma Noua din Tracia,capitala Imperiului Roman Dacic. Grecii s-au identificat pe nedrept cu Imperiul Roman in sine. Grecii s-au identificat pe nedrept cu cultura Europei antice, fiind de fapt cultura ariana-carpatina in esenta ei.Cum se poate atunci ca sub numele contemporan de “grec” sa fie ascunsa o mareata cultura ariana-carpatina? Aceasta este posibil pentru ca ne referim cu numele contemporan de “grec” la o zona antica care nu avea nimic de a face cu grecii, de Ionia, Troia, Tracia, Macedonia, etc. Este ca si cum ne-am referi la Panonia antica cu numele de Ungaria, sau la zona Getilor cu numele de Ucraina ! De aceea este imperativa revitalizarea numelor de Ionieni si
    Dorieni precum si detasarea acestora de apelativul nedrept de “grec”.A sosit timpul ca rominitatea din zona numita azi Grecia, precum si restul Europei de
    sud, sa fie adusa la lumina si sa ii se recunoasca meritul de factor esential al dezvoltarii europene si mondiale antice.


    Sa fii iubita !

    RăspundețiȘtergere
  25. Incetati sa mai folositi copy/paste. Se vede ca pe alocuri o faceti si este ridicol. Exista parti in care conformitatea cronologica e intacta si exista parti unde incurcati gintile intre ele, suprapunandu-le in momente cronologice in care unii nu mai existau. De asemenea, ii amintiti pe unii SI pe altii, desi sunt unii si aceiasi doar ca au nume diferite.
    In alta ordine de idei, amintiti obsesiv de lingvistica. Nu va e jena sa va lansati in observatii de natura lingvistica in acelasi timp in care scrieti "romin" ? Nu cunoasteti nici limba romana?
    Limba greaca nu o cunoasteti, limba carpatina nu stiti nici dvs. care e. Dar le comparati. Cum reusiti fenomenul de a compara o limba pe care nu o cunoasteti cu una care nu exista?
    In continuare dvs. veti mai face ceva: veti sustine nelatinitatea poporului roman. De asemenea, despre troieni -si pe ei tot carpatini ii numiti- veti sustine ca sunt vechii celti. Nu e asa? Pentru a-ti sustine teoria ai nevoie ca de aer ca poporul roman sa ramana "pur"!
    Faceti niste conexiuni istorice teribile si inexplicabile. Considerati ca daca romanii delimiteaze "grecii" de "eleni", chiar si grecii o fac.
    Va legati de anumite nume asa cum ele "suna" sau au fost traduse, nicidecum asa cum ele "suna" sau erau scrise in textele unde erau mentionate.
    Dar cea mai grava confuzie a dvs. consta in faptul ca incurcati originile cu civilizatiile.
    Pentru dvs. ele constituie unul si acelasi lucru.
    In alta ordine de idei, faceti referire la mine cum ca nu sunt romanca desi v-am mai spus ca sunt romanca si este evident ca sunt romanca (nicidecum carpatina).
    De ce? Pentru ca asa credeti dvs...
    Este acelasi calup psihologic pe care il aplicati si istoriei.
    Va intra o idee in cap, dupa care va folositi de orice argument, de orice sunet, de orice idee si de orice mijloc, sfidand orice logica sau ezitare, pentru a va dovedi ideea fixa (si nu spre a o confirma, asa cum era normal).
    Domnule, spuneti undeva ca "rominii" au preluat puterea cretana (presupun ca va referiti la civilizatia minoica). Aveti idee cand s-a format poporul roman si cand exista civilizatia minoica?
    De asemenea, mentionati ca sursa Enciclopedia Britanica. Dvs. de acolo va adunati informatiile? Sincer, vreti sa va dezvoltati teorii de genul acesteia si sa aveti drept sursa...Enciclopedia Britanica??? Pe Herodot il numiti mincinos, dupa care il invocati spre a va sustine parte de teorii. Vi se pare consecvent ceea ce faceti?
    Dupa care incepeti cu un val pasional de "otrava in gusa" si adevaruri ce vor iesi la iveala...si alte chestii complet paralele ca idee cu ceea ce discutam aici. Asteptati mult si bine sa se dovedeasca ca civilizatia antica greaca si Imperiul Bizantin au fost...carpatine.
    Megas Alexandros vorbea de ellines (greci).
    Periclis vorbea de ellines (greci).
    Platonas vorbea de ellines (greci).
    Leonidas vorbea de ellines (greci).
    Thoukididis vorbea de ellines (greci).
    In final, CHIAR DACA, toate poparele lumii se trag din spatiul carpatin...civilizatiile create de acestia sunt ALTCEVA. Nu poti sa iti revendici civilizatii create de-a lungul a zeci de mii de ani, pe motiv ca dvs. credeti ca Arca lui Noe s-a intepenit in Carpati. Pentru ca si sa aveti dreptate, doua lucruri nu veti putea face:
    1. Nu veti putea contrazice spusele personajelor istorice ce revendicati, ca nefiind greci din moment ce ei insisi isi spuneau greci.
    2. Chiar si DACA pe baza de DNA, teoria dvs. se confirma, civilizatiile nu pot fi revendicate pe baza de DNA.
    In final, a propos de veninul ala din gusa. Mult mai aveti, dle! Prea mult!

    RăspundețiȘtergere
  26. - ce vraja de 2,3 lei..."nu sant grecoaica"..."sant romanca dar nu carpatina"...unde esti tu Doamne !
    Se vede de la o posta ca taticul tau este grec...
    - nu este ridicol sa fac copy/paste dupa scrierile mele
    - cuvantul romin este unul antic folosit in loc de "romîn".Nimic nou sub soare !
    - In primul rand cunosc foarte bine limba greaca,dar si sa o citesc.Am invatat-o in doar 6 luni de zile deoarece in spatele ei se afla de fapt limba strabuna carpatina.
    - Herodotus atunci cand face referire la Thermopile spune ca Leonidas s-a luptat impotriva a 2.8 milioane de luptatori persi,ceea ce este fals.Am si demonstrat acest lucru...'despinis'.Acelasi lucru se poate spune si despre Zamolxis,despre care Herodotus afirma ca era sclavul lui Pitagoras,dar de fapt era invers !
    - de tablitele de la Sinaia ai auzit ?Acolo este dovada legaturilor in ordinea vechimii lor,dintre alfabetul de la Tartaria (4.000 i.e.n),Sumer (3.200 ie.n),alfabetul get,scrierea cretana liniar B (1.500-1.300 i.e.n),alfabetul chirilic (1.000 i.e.n),alfabetul ionian (sec.6-8 i.e.n),alfabetul beotian (sec 6 i.e.n),alfabetul grec modern (sec 6 e.n),alfabet folosit de secui (1.200 e.n.),runele maghiare de pe la 1.500 si o parte din runele gotilor din secolul 4.Exista la ora actuala destui lingvisti care pregatesc carti prin care aduc dovezi zdrobitoare,a faptului ca 'elenii' au fost primii falsificatori ai istoriei antice,urmati de romani si bineinteles de evrei.
    - civilizatia minoica dupa cum am mai spus se suprapune peste cea Atlantida din Creta !
    Templele din Knossos nu au fost construite nici de "grecii" antici si nici de dorieni,ci de ...atlanti !Restul ruinelor fostei civilizatiei atlantide se afla sub Marea Egee incepand din Halkidiki si pana in Creta.Ceea ce sant acum insulele grecesti,sant de fapt varfurile vechiului continent atlantid.Guvernul grecesc stie acest lucru,dar a dat de dracu !Germania se pare ca a "mirosit" ca Atlantida se afla aici,si in curand va pune mana pe toate insulele Egee...Uraaaaa !
    In momentul de fata Grecia este falimentara,in spatele acestui lucru sant interesele "nazistilor".Grecia in curand nu va mai putea sa-si plateasca dobanda EVER !Va fi nevoita sa cedeze o parte din teritoriul ei Germaniei,cea care o tot imprumuta cu bani,modalitate prin care o tara se poate duce spre colaps.Va sosi clipa cand se va face dreptate falsurilor istoriei.

    RăspundețiȘtergere
  27. Asadar templele din Knossos cu care se tot lauda grecii au fost refacute de catre oltenii dorieni. Pe la 1.400 i.e.n ionienii plecati din Oltenia ocupa Creta,pun bazele civilizatiei myceniene si creeaza scrierea lineara B,descifrata de Ventris si Chadwich.Originea lor dunareana fiind atestata si de sapaturile arheologice.Ei veneau cu arme de bronz,preparate din arama si cositor cu ajutorul carbunelui ce se gasea in judetul Gorj la circa 50 cm de la suprafata solului.Pentru arama vezi Baia de Arama,tot din Oltenia.Peste ionieni s-au abatut dorienii cu arme de fier,tot din Oltenia. (vezi Baia de Fier).Discul de la Phaistos nu a fost permis nici pana acum sa fie datat de catre guvernul grec.Oare de ce ???
    - Enciclopedia Britanica este partenera de falsuri a evreilor si grecilor.Din aceasta cauza o tot mentionez.
    - cuvantul "elines" folosit de tracii Alexandros,Periklis,Platonas,Leonidas etc. nu se refera la "greci".Am demonstrat asta,dar vad ca esti grea de cap...Cuvantul grec trebuie folosit dupa anii 600 e.n.Este ca si cum Dacia era locuita de români si Roma de italieni."Elines" sant asadar urmasii regelui Elen.
    - Specialistii americani au inventat masina care citeste amprente din ADN-ul mitocondrial ,care poate distinge genele primare ale ADN-ului oricarui om.
    - in momentul de fata Romania are dovezi de 2 milioane de ani continuitate pe teritoriul actual.Dovezi din paleolitic,mezolitic si neolitic.Este deci singura tara din Europa care nu a venit de nicaieri.Este deci nesemnificativ sa ma gandesc cati ani are civilizatia minoica...!?!E fara sens.
    - In Illiada,Homer il prezinta pe regele trac Rhessos intr-un car de lupta impodobit cu placi de aur si argint,avand arme din aur stralucitor,minunat lucrate,arme pe care numai zeii le aveau.Rhessos apare ca cel mai bogat si stralucitor conducator de osti in contextul razboiului troian.Toata aceasta stralucire descrisa de Homer a fost pe deplin confirmata de cele de peste 200 de descoperiri de dupa 1945 in Dacia,ca si obiectele de aur descoperite in tumulii tracici din Romania si Bulgaria.
    Deci este clar de unde se trage originea Troiei.
    - eu nu am revendicat nici o civilizatie antica,dar am ajuns sa inteleg ca de fapt exista o mare nedreptate cu privire la stramosii mei,carora li se face un mare abuz.Nu pot sa tac cand vad atatea falsuri istorice,si cand altii se maimutaresc pe seama lor.Arienii carpatini erau un popor in expansiune demografica si nu un popor pus pe cuceriri. Arienii nu s-au pornit sa adune bogatii, sa asupreasca neamuri straine, nu au cucerit pe nimeni,nu au construit un imperiu, nu au jefuit ca sa trimita inapoi la metropola, nu au creat o retea de jug pentru altii.

    Cred ca sant intradevar un "extraterestru" al zilelor noastre,poate trebuia sa ma fi nascut cateva secole mai tarziu !

    RăspundețiȘtergere
  28. Trec si te citez:

    0. "Faci o mare confuzie intre greci,ionieni,ahei,dorieni etc.Istoria nu se invata din filme,ci studiind cartile antice in paralel cu dovezile arheologice"
    Domnule, nu numai ca am citit in mod repetat carti "antice" despre care habar nu ai ca exista, dar confuzia o faci dumneata si nu eu. De unde si pana unde pui in echivalenta notiunea de elen cu cea de doric, ionic, aheu??? Este ca si cum ai compara poporul roman cu tracii, dacii, ilirii si latinii impreuna! Este anacronica echivalenta ce incerci a o face. Plus ca ai grava problema ca dumneata consideri ca grecii chiar si-au spus vreodata sau isi spun acum, greci, asa cum ii numesc NUMAI strainii.

    1. "Sa fie clar:Grecia s-a format dupa anii 350 e.n.,dupa cucerirea in mod pasnic a Constantinopolului.Pana atunci nu trebuie folosit cuvantul GREC "

    Intelege si dumneata ca acest cuvant ,"grec",nu exista in limba greaca decat ca denumire data de straini, lor. In limba greaca, se spune DOAR Ellinas -Ellines ! Ce tot ma zapacesti cu inainte si dupa Constantinopole? Ce nu pricepi ca aceasta denumire ai gasit-o dumneata in Britanica dar ea NU EXISTA in limba greaca? Ca sa nu mai spun ca grecii nu-si numesc tara decat Ellas sau Ellada! NU EXISTA "GREC" in limba greaca !!!
    Aberatia cu caderea pasnica a Constantinopolelui nu merita tratata, aia doar dumneata stii ca a cazut ...pasnic! Pai daca era pe cale pasnica mai cadea? Sau se preda? Ai auzit dumneata undeva ca s-a predat?

    2."Dorienii - sub conducerea regelui DORU (alt nume carpatin)- au impins apoi pe ionieni inspre Asia Mica,carora le-au ocupat toate cetatile in afara Atenei."

    Deci existau cetati, exista civilizatie, Atena exista, da? Dar in rest, dumneata te bazezi pe faptul ca nu exista nimic, civilizatie nu aveau.

    3. " nu erau greci,parintele lor se numea ELEN,de aici si numele vechii Grecii :ELLADA !"

    Baga la cap o data pentru totdeauna ca denumirea de Grecia pe care o stii dumneata asa in limba romana, se numeste Ellada !!! Asa se numea si asa se numeste si acum! Ca o auzi dumneata in romana ca Grecia, nu inseamna ca ei, grecii, isi numesc tara Grecia !!! Numai elleni si Ellada sau Ellas ! Nu exista GRECIA ca denumire, in limba greaca! Diferenta asta exista doar in limba romana si in limbile straine ! Numai in aceste limbi s-a simtit nevoia sa se faca diferentierea intre Grecia antica si cea moderna in momentul in care a inceput si interesul pentru istoria acestui spatiu! Ei nu au nevoie de aceasta diferentiere! Ei elleni isi ziceau, elleni isi zic!

    RăspundețiȘtergere
  29. 4. "Limba ionica se confunda cu limba koine,cea instaurata de Macedon,pentru a inlesni comunicarea imperiului creat de el."

    Dumneata te referi la "koini". Koini = comun, adica limba vulgara, a vulgului, limba populara, aia a oamenilor needucati!!! Nu e o limba noua, de sine statatoare,introdusa aiurea. Fenomenul limbii vulgare, in civilizatii care se intind pe mii de ani, ca cea greaca, ai idee la cate faze de "vulgara" ajunge? Si de cate ori? Asadar, inceteaza sa mai crezi ca exista limba "koine"! Nu exista limba koine.

    "Din limba romana a ionienilor se va naste spre sfirsitul erei trecute dialectul international koine, limba Evangheliilor Crestine, limba romaneasca pina in ziua de azi"
    Limba romana a romanilor inca inexistenti adica, s-a format o limba internationala....adica o forma vulgara a unei limbi ...reprezinta o noua limba? Mai mult decat atat, ea este limba romana de azi. Stai ca vezi dumneata lingvistica, nu te teme.

    5. "Grecii actuali nu vor sa recunoasca faptul ca stramosii lor au venit din Carpati"

    Numai dumneata si inca unii, probabil, credeti ca au venit din Carpati. Si asta pentru ca asa credeti, nu pentru ca exista divezi. De ce ar recunoaste asa ceva ei din moment ce nici ei, cum nici dvs, nu au dovezi? Si hai, nu o recunosc astia de acum. Dar ce motiv ar fi avut cei vechi? Ce importanta ar fi avut de unde au venit daca ei , oricum, s-au intepenit aici si au avut civilizatii in cicluri?

    6. "Limba pe care grecii o folosesc astazi este limba ioniana stalcita,amestecata cu limba asiatica pe care grecii au adus-o de undeva din Asia,din aceasta cauza grecii cand vorbesc ,rostesc un "S" lung sisait,deoarece ei folosesc vocabularul lor actual pe baza alfabetului carpatin."
    a) Alfabetul carpatin nu exista. Si, daca el exista, da sursele istorice si datele si nu mai enunta chestii inexistente.
    b) ce inseamna limba ionica stalcita si limba asiatica adusa, din moment ce exista greaca veche? Din moment ce nu cunosti niciuna dintre aceste limbi, de unde vii dumneata cu pretentii nu numai ca vorbesc "ionica stalcita" ... dar au si influente asiatice? Asta e explicatia dumitale pentru "s" ? Hai sa nu te mai chinui atat, "s" ul ala declara prezenta unui articol hotarat. Articolele hotarate fiind foarte des prezente in vorbire sau scriere, e normal sa auzi mereu acel "s".
    c) ultima parte cu vocabularul lor...in acelasi timp in care zici ca vorbesc ioniana si asiatica aia de care numai dumneata stii, n=o mai comentez! Cum Dumnezeului? Vorbeau o ALTA limba, care nu era a lor dar vocabularul limbii lor era, totusi, al lor? Pai in mare parte, limba ESTE vocabularul sau! Sunt cuvintele sale, ca doar asta inseamna vocabular, nu?
    d) Asta e memorabila: "folosesc vocabularul lor actual pe baza alfabetului carpatin." Nu mai spune? Dumneata stii multe sunete? Fiecare limba, are sunetele ei? Si daca te referi la caractere , cate scrieri "carpatine" a gasit cineva ca sa iti poti sustine dumneata teoria cum ca exista INTREAGA civilizatie carpatina care dainuie de atata timp cat vrei dumneata sa dainuie???

    RăspundețiȘtergere
  30. 7. "Evangheliile crestine originale au fost scrise in limba koina (asemanatoare cu cea ioniana),dar grecii au schimbat-o cu greaca nou formata"
    Afla dumneata ca exista Evanghelii care au fost scrise DIRECT in greaca veche in sec II (vezi Evanghelia dupa Iuda) si de abia apoi in copta! Limba asta a lor noua, pe care o vorbesc acum, este formata pe baza unei limbi "koini" (adica vulgare, vorbita de poporul needucat)... dar din greaca veche! Cum vorbesc romanii needucati romana? Ceva de genul! Faptul ca se spune neogreaca nu inseamna ca e alta limba! Acelasi fenomen se intalneste si la limba latina, precum si la multe alte limbi: aia educati vorbeau si scriau elevat si aia needucati vorbeau "taraneste" si nu stiau sa scrie! Peste mii de ani insa, forma vorbita de cei mai multi (adica aia needucata) continua sa existe, pentru ca de aia exista o limba, sa se inteleaga cei mai multi oameni intre ei!

    Aici mai ai si alte aiureli:
    ""..in Grecia de azi inca nu exista o limba greaca unitara, toti vorbind dialecte diferite pina la neitelegerea reciproca"
    Tampenia asta de unde ai mai scos-o? De unde pana unde nu se inteleg grecii intre ei? Asa se zvoneste?

    8."Unde este dovada arheologica ca denumirea de "grecos" exista inainte de "elen" ?Pai daca Sf. Pavel in Biblie se adresa cu apelativul "eleni",voi de ce vreti sa-i botezati drept "greci"...stiti voi mai bine ? "

    Dumneata nu vrei sa pricepi ca ei, grecii, nu si-au spus NICIODATA asa:greci? Si ca nici acum nu-si spun? Asta e denumire data de straini, lor! Tot asa cum romanii le zic nemtilor ori nemti, ori germani dar nemtii insisi isi spun Deutsch si tara si-o numesc Deutscheland! Nu-si zic nici german, nici allemand! Acum vrei sa certi grecii ca isi zic intr-un mod in care ei insisi nu si-au zis niciodata, ba, mai mult, nu au cuvantul asta?

    9."si nu-ti trebuie ochi de Roentgen sa observi ca pe scutul lui Leonidas erau cate 6 cercuri"

    Ce vobesti, Frantz? Vazusi tu si scutul lui Leonidas si avea si 6 cercuri? Le-ai si numarat? Si unde ai vazut matalutza scutul lui Leonidas? In film, in vis, in stare de transa? Sau era expus pe Nibiru? Nu de alta, dar el nu exista cu desavarsire...Vezi, si apoi tot dumneata te superi pentru ca iti spun ca esti extraterestru.

    RăspundețiȘtergere
  31. 10."Fata draga,sa-ti spun un MARE SECRET...TOATA CIVILIZATIA EUROPEI ISI ARE RADACINILE DIN CARPATI."

    Care secrete, sunteti organizatie mistica? Eu vad ca dumneata tipi din toti rarunchii, despre ce secret e vorba, deci?

    11."Alfabetul grecesc actual (ca de altfel toate alfabetele europene) este derivat din cel carpatin,pentru ca cea mai veche scriere din lume,este cea de la Tartaria (5.500 i.e.n).Daca esti draguta si imi dai un e-mail,iti pot trimite alfabetul daco-get ca sa te convingi singura !"

    Domnule, aceea este o forma primara de scris, este datata cum indici, ceea ce inseamna ca este precedent minoicilor si contemporan cu sumerienii. Dar localizarea temporala dumneata o identifici cu acelasi alfabet, cu aceeasi civilizatie? Chiar in cazul in care dumneavoastra aveti dreptate, asa este, asta inseamna ce? Ca dupa mii de ani, civilizatiile erau carpatine pentru ca s-au descoperit tablitele de la Tartara? Si pe ce dovezi iti bazezi aceasta teorie absoluta?

    12."Muntii Carpati si Dunarea sant "parintii" Europei,pentru ca de aici au plecat toate civilizatiile."
    Posibil sa fie asa dar trebuie sa o dovedesti mai intai, nu numai sa o afirmi. Sa zici pur si simplu ca "au plecat de aici", nu este de ajuns. De ce sa fi plecat si sa nu fi venit?

    13. "Pelasgii au fost primii locuitori ai Europei,care au roit dupa potop in toate directiile.Pelasgus a avut fiu pe Lycaon,rege al Arkadiei "
    Pai imediat dupa Potop, e clar cine au roit pe aici! Scrie in Biblie clar si cine erau, si cati erau! Asta pentru ca tot bagasi Biblia in discutie!
    Vezi ca Arkadia deja era civilizata, chiar dumneata o afirmi.

    14. "Urmasii pelasgilor vor fi ionienii,care nu acceptau sa fie numiti greci,nici chiar dupa aparitia crestinismului"
    Nu mai spune?! De ce? Isi mai zicea vreunul "grec" ? TOTI isi ziceau eleni. Si ce mai bagi ionicii aici?


    9."P.S. Pe Codrut il chema Codrut,nu Kodrut !De ce va place sa botezati,asa cum ati facut cu Marea Tracica care a devenit apoi Marea Egee...ca sa nu ne dam noi seama ?"
    Dle, cum de nu amintesti de Marea Ionica? Chiar asa scapare?
    Serios vorbind, dumneata ai senzatia ca numele grecesti sunt redate in limba romana asa cum suna ele in greaca?

    10. "Nu cumva aveti pretentia ca si Troia a fost greceasca ?Sau ca Alexandru Macedon a fost grec ?"
    Da dle, Megas Alexandros, Regele Macedoniei, a fost grec. Ba a fost chiar grecul care s-a pornit la nimicirea imperiului Persan. Dumneata stii de ce a facut-o? (In afara de a elimina continua amenintare), a facut-o pentru a se razbuna! Da, dle. S-a razbunat pe indrazneala persilor de a crede in trecut ca pot cuceri spatiul elen ! (sau grec, zi-i cum vrei, eu ti-o zic cum zic grecii ca sa nu mai confunzi). Un grec mai mare ca asta, mai greu gasesti. Si chiar , spun chiar!, daca intre macedoneeni si carpatini exista vreo legatura de origini (si, sincer, eu insami CRED ca exista intre ei si traci -nu carpatini-), trebuie si dumneata sa intelegi ca aceasta comunitate elena de aici,de atunci, avea constiinta unitatii ei inca de timpuriu, indiferent daca iti place sau nu, indiferent daca iti convine ori nu.

    RăspundețiȘtergere
  32. 11. " Pe Codrut il chema Codrut,nu Kodrut !De ce va place sa botezati,asa cum ati facut cu Marea Tracica care a devenit apoi Marea Egee...ca sa nu ne dam noi seama ?"

    Asa cum deja ti-am spus, indiferent ca iti place sau nu, pe Codrutul dumitale, in sursele istorice exclusiv grecesti-fiindca deh, altele n-ai-, il mentioneaza drept Kodru, nu Codrut. De existenta acestuia si de numele sau, iarasi indiferent ca iti place sau nu, dumneata si tot restul au aflat tocmai din textele grecesti (sau elene, zi-le cum vrei doar nu te mai incurca). Asa ca nu ai cum sa sustii ca il cheama Codrut...pentru ca el e scris DOAR drept Kodru! Chiar si prin eroare, inexistenta literei "c" in alfabetul grec nu permite nici macar scrierea sa drept "Codru" si dat fiind ca NUMAI textele alea le ai la indemana, n-ai cum sa ai pretentia sa fie scris numele cu o litera inexistenta doar pt ca asa-ti convine dumitale !

    12. "Adevarul cand iese la suprafata,plezneste ca un bici si lasa urme adanci...caci ADEVARUL doare."

    Dumneata vorbeai de bici. Chiar ma intreb de ce atata violenta si satisfactie. Ai ceva de castigat? Revendici un sir de civilizatii, aproape ca revendici toata civilizatia omenirii, si amintesti de bici? Vezi, de aceea nu vei putea niciodata sa convingi pe nimeni. Biciul provoaca frica dle, nu convinge. Absenta biciului doar, poate lasa pe celalalt sa reflecteze si sa se convinga. Ia gandeste-te de ce a fost Megas Alexandros atat de maret? Ce a facut el si nu au facut altii?


    13. "Aici a fost localizata de fapt si tara HAVILA din Biblie,adica Edenul."

    De cine a fost localizata Havilah acolo? Cum este acest fapt dovedit? Pentru ca nu este. (Ba mai mult, toate speculatiile posibile se fac intr-un cu totul alt spatiu geografic, nicidecum carpatin). Dumneata ai vrea sa fie asa si faci o afirmatie pur si simplu. Dupa care incepi si construiesti castele ...pe aceste castele de nisip. Nu? Spun asta pentru ca iata cum continui:

    14. "De aici s-au desprins primii locuitori ai Europei care au migrat in cele 4 zari."
    Sincer, hodoronc, tronc...zici dumneata ca au plecat si gata, inseamna ca au plecat? De unde pana unde? Pentru ca asa ti-ar placea? Pentru ca asa iti poti sustine teoria?

    15. "Aflam de la 2 cercetatori geofizicieni americani premiati cu cea mai mare distinctie in anul 2000,William Brain si Walter Pitman,pentru cercetari exemplare in geologie,care au descoperit ca un potop gigantic s-a petrecut acum 8.600 de ani.Acest potop a avut loc pe locul unde se afla Marea Neagra,si ca aceasta a fost un lac de apa dulce,ale carui maluri,erau cu circa 150 de metri mai joase ca azi...."
    Da, dle, cunosc si eu asta. Si? Unii ii zic Potop, altii zic ca a explodat vulcanul Toba Asa, si ce anume dovedeste faptul asta?

    RăspundețiȘtergere
  33. 16. "Asadar pelasgii,de care pomenesc scriitorii antici "greci",au fost primii locuitori ai intregii Europe,fiind localizati dincolo de Oceanos Potamos,adica Dunarea actuala.Acolo spuneau anticii,se afla Tara Zeilor.Asadar,putem spune ca acestia au colonizat rand pe rand intreg pamantul.Ei au fost asadar primii locuitori ai Greciei ,dupa cum recunoaste si Herodot in Istorii (2,56) ,care spunea ca Ellada (Grecia) mai era numita inainte si Pelasgia,pentru ca erau locuita de pelasgi."

    Vezi cum iti scoti singur ochii? Pai nu vezi ca spui ca grecii anticii spuneau ca primii locuitori erau pelasgi? Da, erau pelasgi. Anticii aia de fac referirile alea ce erau? Erau greci, nu ? (sau zi-le eleni ca sa nu te mai incurci). Ca cineva sa zica asa, ca cei de inainte erau pelasgi, inseamna ca faceau diferenta, nu? Iar cei ce faceau diferenta, in speta, Herodot...erau grecii! Dat fiind ca dumneata spui ca pelasgii erau carpatini...si ca anticii aia greci de care zici, ii identificau ca fiind altceva decat greci...inseamna ca insisi anticii aia greci faceau diferenta si NU se considerau pelasgi! Deci nu erau carpatini... Asadar...anticii greci nu erau carpatini, asa cum tot o tii mortis dumneata!

    ...urmeaza o foarte buna descriere a pelasgilor si a modului de asezare a grecilor...dupa care trantesti asta:

    17. "grecii incearca constant sa patrunda in Europa catre nord, dar sansele lor de a intra in Balcani sint risipite de catre poporul romanic antic, care avea acele paminturi in stapinire din vremuri stravechi."
    Ce inseamna, dle, popor romanic antic? Ce treaba avea orice cu denumire de "roman","romin" pe vremea aia? De ce folosesti termenul asta? De ce un singur termen? De ce vrei sa reunesti totul?


    18. "Pe la 1900 i.e.n. incepe marea expansiune a arienilor-carpatini timp de 300 de ani,cunoscuti drept "oamenii marii" ,fiind secole mai tirziu numiti carieni, lelegi si fenicieni… si sub numele colectiv de Pelasgi.Asadar,alfabetul grec a fost fondat pe cel carpatic (fenician)"
    Asta de unde ai mai scos-o? Pe baza caror date? Pentru ca i-ai localizat dumneata neaparat in Carpati pentru ca acolo zici ca s-a oprit Arca? Dumneata intelegi ca faci un fel de ghid de calatorie care vizeaza un decurs de mii de ani si ca enunti o ipoteza POSIBILA dar imposibil de dovedit?



    19."Asadar,alfabetul grec a fost fondat pe cel carpatic (fenician).Dupa mii de ani numele acelor popoare au inca rezonanta carpatina-dunareana, “cara = a cara”, “lele = a leli”, “feni = fine” etc. Ei originau dinspre Dunare si mai au inca nume romanesti,asa ca apartenenta lor la grupul arian-dunarean este indiscutabila."
    Asta cu caratul, lele si feni/fine imi aduce aminte de copiii care fac rime. Adica aici chiar nu inteleg, dumneata iei cuvinte care seamana si le potrivesti? Dumneata afirmi ca ce va e indiscutabil pe baza de lele-leli, feni-fine si cara-cara? Dar ce inseamna "cara" in italiana stii? Ce inseamna "kara" in greaca (sai zi-i elena sa nu mai fie confuzie) stii? Ce inseamna "care" in engleza stii? Uite ca mai sunt si altii care au asemenea cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  34. 20. "Valul arian-romanesc de la 1900 i.e.n. va fonda faimoasele cetati de la Olimpia, Corint, Micene, Argolis, Atena etc. si vor ajunge nemuritori in istoria omenirii sub numele de ionieni, dupa stramosii lor Deucalion, Elen, Dorus, Xuthus, Ion, Eolus, Magnes, Macedon."
    De la 5.500 (data reala, desigur) ai ajuns la 1.900 i.e.n . Perioada in care, presupun, cei despre care spui ca deja migrasera din Carpati au ramas asa, intacti, puri, arieni, nu? Cum ar veni, dumneata consideri ca in decurs de 3000 de ani, ceea ce consideri ca plecase din Carpati a ramas "carpatin" pe unde s-a dus si acum urmeaza inca un val de "decolare" din Carpati, pentru ca urmeaza un nou val de civilizatii si trebuie musai sa fie si astea "carpatine".

    Am sa inchei, pentru ca deja nu am timp sa stau sa iti analizez fiecare paragraf.
    Faci dumneata urmatoarea afirmatie:

    "Romanii-Arieni erau condusi de grupul numit Heraclides si care se numeau Aheieni. Sa observam radacina lingvistica "hera" in numele dorienilor daci, nume care se va regasi in Legendele Olimpului de mai tirziu.Acei romani se numeau pe ei insisi dorieni, au instaurat statul numit Sparta iar Britanica-i numeste "greci" "

    Heracle, altfel spus Hercule, in limba greaca (elena, aia veche si aia noua -in Britanica sunt numiti greci, repet, pt ca asa le zic strainii-), acest nume se scrie si suna asa: IRAKLis. (Hercule e forma din traducerea in franceza). Este adevarat insa ca Hera, se aude si se scrie: IRA. Si care e legatura dintre una si alta? Faptul ca suna la fel? Poate ar fi cazul sa afli ca, de exemplu, pe Homer nu il cheama Homer dar il cheama Omiros. Pe Ulise nu il cheama Ulise dar il cheama Odisseas. Asadar nu te mai lua asa orbeste dupa numele (in mod aberant) traduse. Aceste nume nu v-au parvenit asa cum ele sunt mentionate in textele originale. Ele au fost anglicizate, frantuzite, germanizate, romanizate, in functie de traducerea din limba respectiva. Asadar cum poti face referiri la radacini de cuvinte cand, de fapt, dumneavoastra nu cunoasteti cuvantul in forma sa originala? Asemuiti cuvinte pe baza radacinilor unor cuvinte sau nume traduse eronat?
    Si faci aici referire clara la poporul roman. Pai exista pe vremea aceea? Nu mai e nici carpatin, nici arian...e de-a dreptul popor roman?

    Domnule, exista multe teorii, tot asa cum exista multe controverse.
    Toate pot fi luate in discutie, toate pot fi dezbatute si, probabil, multe alte teorii vor apare.
    Cert este doar faptul ca DNA ul uman provine dintr-un numar foarte mic de femei. Asta e dovedit. Undeva, candva, dintr-un motiv, oamenii ramasesera foarte putini. In consecinta, din acest mic grup ne tragem si ne-am raspandit toti. Adevarul este ca nimeni nu stie unde anume si de ce s-a intamplat asta. Teorii exista si pe tema asta dar nu si certitudini.
    Dumneavoastra mentionati, este adevarat, lucruri certe si de netagaduit dar "liantul" informatiilor acestora este improbabil pentru ca se bazeaza pe afirmatii si pe speculatii de genul "au pornit in cele 4 zari", "un nou val de carpatini-arieni a pornit..." Acestea sunt supozitiile dvs. si, atata timp cat nu mentionati ca sunt supozitii, nu veti putea fi credibil pentru ca sunteti susceptibil de a fi subiectiv macar. Ba mai mult, veti discredita si ceea ce este cert si este valabil.
    Lucrul acesta este intarit de exploziile dvs. emotionale: "Nu esti intreaga la cap?", "ati adunat venin in gusa"...etc. Astfel de pasiuni le identific si in randul unor greci. Normal ca ii exclud din start. Ce rost isi au astfel de expresii? Adica cineva care nu e de acord cu teoria dvs. este ori nebun, ori "veninos"? Are ceva cu romanii? Cum poti sa crezi asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  35. De asemenea, daca inteleg eu bine, dvs. incepeti totul bazandu-va pe faptul ca Arca lui Noe s-a oprit in Carpati.
    Este inutil sa va mai spun -si eu- ca asta este doar supozitia dvs. Alte teorii spun ca s-a oprit in actuala Turcie. E imposibil sa nu cunoasteti lucrul asta.

    In continuare, revendicati o apartenenta geografica si de civilizatie. Adica tot ce misca in spatiul european (si asta nici macar pe intindere de mii de ani dar MILIOANE)

    Despre Alexandru sunt obisnuita cu revendicarile, stati linistit.

    Spuneti dvs.

    "Chestia ca Alexandru a fost grec...asta este SUPREMA !Dumneata stii ce spui ?Tu Esti in toate mintiile ?Originea lui Alexandru Macedon o spune chiar numele sau,numai trebuie sa insist.Macedonia este mult mai veche decat Grecia cu aproape 2.000 de ani,deoarece a fost prima regiune colonizata de tracii plecati din Dacia.Apoi mai tarziu,Alexandru cucereste Ellada,si o obliga sa participe cu armata pentru a purta bataliile cu persii."

    Imi spui mie, deci, ca nu sunt in toate mintile. Dar as vrea sa te intreb ceva. Cand spui ca omul - adica Alexandru- care a realizat (dupa incercarea nereusita a tatalui sau) "Coalitia tuturor elenilor impotriva Imperiului Persan" in cadrul Consiliului de la Corint, esti in toate mintile? Adica el insusi, e de acord cu partea cu "a tuturor elenilor" si, deci, e mai mult decat evident ca e constient de identitatea sa elena, dar dumneata nu esti de acord cu el? Cum poti sa explici fenomenul asta? Si de unde pana unde ti-a venit ideea ca a cucerit toata Grecia? Nu a cucerit niciodata vreun stat elen. I-a amenintat doar pe spartani (pentru ca acestia nu voiau sa intre in coalitie daca nu conduceau ei campania) dar nu i-a cucerit, nici macar nu a intreprins sa o faca.
    Dumneata nu ai idee despre istoria spatiului elen dar iti dai cu parerea. Lucrul acesta este inca un argument impotriva dumitale pentru ca pari diletant chiar si cuiva care vrea sa te ia in seama. E ca si cum ai sustine ca moldovenii nu erau romani inainte de Unire, pentru ca Romania s-a creat mai tarziu. Dumneata faci diferenta intre nationalitate, origine si stat? Faci diferenta intre origine si civilizatie? Sau chiar crezi ca civilizatiile se insira de-a lungul a milioane de ani si pentru -dovedit sau nu- ele se inlantuie si deci sunt una si aceeasi?

    "Ca makedonenii nu erau eleni o dovedeste atat limba lor,total diferita de cea elena,cat si neadmiterea lui Alexandru Makedonos la jocurile olimpice,tatal sau fiind makedonean iar mama epirota,deci tot traca"

    Iar o tii mortis cu limba de care habar nu ai. De unde pana unde ai scos-o pe asta, ca era total diferita? Din auzite? Ia si citeste si vezi mai bine in ce context national se incadrau atat Filip II , cat si insusi Alexandru Makedonas (sau Megas Alexandros).
    Faci exact cum imi faci mie: imi zici ca-s grecoaica, eu iti zic ca sunt romanca, dar dumneata o tii pe-a dumitale! Ca asa crezi, ca stii mai bine decat mine ce sunt eu. Si asta ma face pe mine grecoaica si inseamna ca ai dumneata dreptate? Te satisface genul asta de argumentare prin violarea adevarului? Nu te deranjeaza ca nu ai dreptate?

    Apogeul bananaielii istorice il atingi in alta parte. Te rog sa vezi articolul de azi. Enormitatea spuselor dumitale trebuie vazuta spre a fi evitata.

    Mai zici dumneata: "Poate nu stiati,dar Herodot mai este denumit si "Mincinosul"." Poate nu stii nici dumneata, dar pe mincinosi nu trebuie sa ii crezi, de aia, nu-l mai cita atat daca tot esti cel ce il aminteste ca fiind mincinos. Sau e mincinos cand nu-ti convine si atunci cand iti convine zice adevarul?

    RăspundețiȘtergere
  36. Amintesti de lingvistica la fiecare pas. Repet, incepi sa scrii mai intai, romaneste, corect, si doar apoi incepi cu lingvistica si leaga-te de radacini de cuvinte. Invata, de asemenea, sa nu mai faci comparatii intre limbi pe baza traducerilor dar in mod direct, de la sursa. Asta presupune sa si cunosti limbile alea. Intelegi? Nu numai sa ai cunostinta de ele dar sa le cunosti.
    Este ultima mea postare aici, ca raspuns la ce pui dumneata. Una dintre afirmatiile dvs. este atat de nesimtit de aiuristica, incat mi se pare un nonsens orice dialog fiindca dumneata nu stii sigur ce spui. Te arunci in analizarea istoriilor si civilizatiiilor cu o nonsalanta smintita, dar nu si cu curaj, cu siguranta si cu retinere. Ai pretentia ca ai rezolvat istoria lumii de-a lungul a milioane de ani!
    Ca si corespondent al atat de francezului...care dumneata crezi ca e romanesc, "decarteaza", iti rapsund si eu, cu un tot atat de "romanesc": a bon entandeur, salut!

    RăspundețiȘtergere
  37. ce distrusi ! asiatici negri africani cum au aparut? sa combinat un dac urat cu o maimutza?
    caraptinii de pe venus.carpatii !
    idiotilor.va place sa aberati?
    inavatati genetica si o sa vaedeti c de fapt carpatinii vostri nu sant la originea omenirii pe globul pamantesc.daca potopul nu a distrus civilizatia de pe muntii carpati de ce ar fi distrus civilizatiile aflate la altitudini mult mai mari ?
    pierdeti vremea aiurea cu lucruri fanteziste.dovezi fratilor ! nu mai fiti asa nationalisti ca denatureaza adevarul ! pui de comunisti turbati.

    RăspundețiȘtergere
  38. Probabil in cartile voastre de istorie nici turcii nu v-au cucerit...nici romanii nu v-au cucerit....nici persii nu v-au cucerit....nimeni nu v-au cucerit...Ati fost cei mai tari !Nu stiu ce harababura este in capul tau,probabil nu esti tu de vina,ci guvernul elen.

    RăspundețiȘtergere
  39. In anul 339 î.Hr ochii regelui Filip al II-lea se îndreaptara tot mai mult spre bogatiile getilor din Dobrogea,dar fara succes, pentru ca getii dobrogeni organizati si ajutati de armata geta din Muntenia condusa de regele Gudila, obliga trupele macedoniene sa se retraga. Filip se vede nevoit el însusi sa ceara pace, si sa încheie un armistitiu cu acestia : ’’Filip, a legat prietenie cu getii si a luat în casatorie pe Medopa, fata regelui Gudila, asa încât a ajuns mai puternic prin aceasta rudenie si a întarit regatul Macedoniei. (Iordanes )

    Asadar regele Macedoniei, cand Macedonia devine putere europeana si se ridica catre apogeul puterii sale mondiale de sub Alexandru, se casatoreste in familia regala geta.Aceasta ne spune destul despre puterea Getilor si despre limba comuna pe care o vorbeau. Remarcati de asemenea ca Alexandru, care va deveni Cel Mare, se naste din mama geta si tata
    macedonean. Cine disputa originea ne-traca a macedonilor ? Ei bine, o fac...grecii ! care pana in ziua de azi interzic limba macedo-româna din Macedonia,cu scopul de a-i sterge pe macedo-români de pe fata istoriei, astfel ca Macedonia straveche sa devina in final pamint grecesc.
    Chiar nu exista oare nici o dovada lingvistica directa despre originea macedonenilor ? Evident ca exista ,iar dovada este poporul macedonean in sine. Macedonenii vorbesc inca o limba rominica in ziua de azi, ceea ce am constatat eu insumi vorbind cu macedoneni.
    Cine se indoieste de originea lor Dunareana, sau geto-daco-traca ? Doar [BRITANICA] care face si stiinta si politica in acelasi timp.La ora actuala mai exista inima a ceea ce a fost Macedonia antica, o parte ca republica independenta in federatia sirba, o parte fiind provincia de nord incorporata in Grecia dar numita tot Macedonia. Exista inca limba
    Macedoneana, care constituie dialectul macedo-român, vorbita de cei care au rezistat la 2000 de ani de grecizare si slavizare, mai ales in cursul erei noastre.Situatia cea mai disperata este in Macedonia din Grecia, pentru ca grecii interzic limba macedoneana si-i obliga pe copiii Macedoneni sa invete in limba greaca, in propriul lor pamint macedonean stravechi !!!

    Grecii au mers atit de departe incit si-l adjudeca pe
    Alexandru Macedonul, din familia regala macedoneana, dusman vechi al Greciei, drept grec de origine si neam, desi bunicului Macedonului,
    Alexandru I, i-a fost refuzat accesul la jocurile Olimpice pentru ca ... nu vorbea greceste.Daca macedonenii nu vorbeau greaca iar azi vorbesc româneste, ce limba or fi vorbit acum 2500 de ani ?

    RăspundețiȘtergere
  40. Evident ca tot româneste, ceea ce se dovedeste si prin originea lor tot din spatiul Carpato-Dunarean, origine care nu ar trebui sa surprinda pe nimeni din moment ce Dunarea este Europa, ca si cultura si limba. Sa vedem ce aduce la lumina arheologia despre evenimente petrecute 2000 de ani inainte de ridicarea Macedonului.M-am intrebat intotdeauna de ce grecii sositi in Europa acum peste 4000 de ani nu au ocupat o parte insemnata din continent si
    s-au multumit cu niste insule pierdute in Marea Egee? Raspunsul se contureaza tot mai evident si anume Europa era deja de mult stapinita de catre poporul
    arian-carpatin, din zona Dunareana, deci noii veniti trebuiau sa-si faca loc cu forta catre Europa continentala, forta pe care nu au avut-o niciodata pe plan demografic si militar.Grecii negriciosi asiatici s-au asezat pe insule deoarece au sosit in Europa trecind prin Asia Mica si apoi peste Marea Egee, din insula in insula, peste Bosfor fiind imposibil, Bosforul fiind frontiera estica a Traciei, care numai cale libera nu le da grecilor.

    Chiar si insulele numite “grecesti” nu erau pustii de fel, fiind locuite de poporul numit Pelasg, supravietuitorii scufundarii Atlantidei, dar erau mai usor de cucerit.Probabil grecilor la scoala li se spune ca teritoriul actual al Greciei era neocupat de nimeni (!?!) fiind pastrat doar pentru ei...

    De aici de pe insule, grecii incearca continuu sa patrunda spre nord, dar se izbesc de Macedonia care stapanea deja sudul Europei pina la Marea Mediterana. Pur si simplu grecii nu aveau loc in Europa acum 4000 de ani. Deci, grecii incearca sa se extinda catre Europa continentala, fondand o asezare la Servia. Cum a fost primit gestul lor de catre stapinii locului, macedonenenii de acum 4500 de ani ?Chiar daca macedonenii aveau satele la nord de Servia, zona Servia in sine era considerata tot pamintul macedonean, chiar daca era zona pastorala a satelor macedonene. Grecii gasesc un loc care pare nelocuit, fondeaza un sat in care se muta ceva greci,dar satul Servia este asezat de fapt pe zona pastorala a satelor macedonene de mai la nord. In acest fel macedonenii se izbesc de un sat strain asezat pe pamintul lor si care le limiteaza drepturile lor pastorale deja atunci stravechi.Macedonenii purtau
    au fortificat satele Dimini si Sesklo cu un zid circular,un avanpost de aparare impotriva grecilor care se asezau pe pamintul lor.Un popor macedonean care construieste fortificatii trebuie sa aiba un puternic caracter national, altfel nu si-ar apara glia impotriva noilor veniti greci.Ce se mai stie despre acesti “nomazi” din Macedonia : “Ceramica lor era grosolana si decorata cu spirale”.Acesta este un alt aspect al vechii culturi pastorale ariene-carpatine, inca pastrat in familiile rominesti de astazi : familia isi produce in casa tot ce are nevoie, de la hrana la imbracaminte, incaltaminte,scule de lucru si ceramica.
    Spirala Vietii sau Spirala Dacica este semnul ocult al devenirii vesnice, stravechi simbol dac care traseaza expansiunea arienilor in toata lumea. Spirala Vietii este inca prezenta in cultura României de azi.

    RăspundețiȘtergere