duminică, 1 mai 2011

Suntem praf de stele

Punctuletul alb de sus - Terra fotografiata de Voyager de la 6 miliarde Km

Obiectul articolului il constituie un video intitulat "The Known Universe" (Universul cunoscut), creat de Muzeul American de Stiinte ale Naturii. Pe cei grabiti ii informez ca dureaza 6 min. si ne prezinta ce cunoastem noi din Cosmos, Universul cunoscut adica, asa cum spune si titlul.
"Suntem praf de stele" spunea, despre noi, oamenii, astronomul si astrofiziacianul prof. Carl Sagan (1934 - 1996).
Fotografia de mai sus a fost intr-un mod sublim comentata intr-un video creat de prof. Carl Sagan, intitulat "Pale Blue Dot - A Vision of Human Future in Space - 1994". Acest video poate fi vizionat, de catre cei mai putin grabiti, aici Pale Blue Dot - Carl Sagan
Inainte de a trece la video -ul propus pentru astazi, nu am gasit alte cuvinte mai potrivite, mai relevante si mai frumoase, pentru a-l prezenta, decat comentariul lui Carl Sagan la propriul sau video, candva.
"De atat de departe, Pamantul poate ca nu pare chiar asa de interesant. Si totusi, pentru noi, oamenii, nu este asa. Uitati-va inca o data la punctuletul acesta (din fotografia de sus) Aceasta este casa noastra, asta suntem NOI.
Pe minusculul Pamant: toti cei pe care-i iubesti, tot ceea ce cunosti, tot ceea ce ai aflat vreodata si orice fiinta o fi existat vreodata...aici a trait. Amalgamul bucuriei cu tristetea, mii de "absolute" religii, ideologii, sisteme economice, vanatori si victime, orice erou si orice ticalos, orice creator si orice distrugator de civilizatii, orice rege si orice supus, orice pereche de indragostiti, orice mama si orice tata, orice copil plin de sperante, orice inventator si cercetator, orice dascal de morala, orice politician corupt, orice super star, orice putere "suprema", orice sfant si orice pacatos din istoria speciei noastre, aici a trait, pe aceasta particola de praf, toti suspendati de o raza.
Pamantul este o minuscula scena intr-o gigantesca arena cosmica.
Si ganditi-va la raurile de sange ce au fost varsate de toti generalii si imparatii astfel incat "plini de glorie si triumf" sa fie stapani de o clipa ai unei infime particole apartinand...unui punct.
Ganditi-va la sfasietoarele grozavii ce au fost in stare sa provoace locuitorii dintr-un colt al acestui punct, altor locuitori cu doar putin diferiti, din alt colt al aceluias punct. Si cat de des si ce mare dorinta au de a se ucide intre ei, si cat de adanc sunt in stare sa se urasca...
Toate palavragelile noastre, iluzia importantei propriei noastre persoane, iluzia ca detinem un loc privilegiat in Univers, toate acestea sunt puse la indoiala de un simplu punct palpaind slab. Planeta noastra...un punct singuratic in maretia intunericului cosmic ce ne inconjoara. In obscuritatea noastra, in toata aceasta vastitate, nu exista vreun semn cum ca ne-ar putea parveni vreun ajutor pentru a ne salva de noi insine. Pamantul acesta este singura "lume" cunoscuta pana in prezent care poate gazdui viata. Nu exista un alt loc - cel putin in viitorul apropiat - in care speciile noastre, de aici, sa poata "migra".
Sa viziteze? _Da !
Sa locuiasca? _Nu inca...
Fie ca ne place, fie ca nu, deocamdata Pamantul este casa noastra.
Se spune ca astronomia este o experienta care te invata ce este modestia si ca formeaza caractere. Si poate ca da, nu exista o mai buna demonstratie a nonsensului arogantei umane...decat aceste imagini de atat de departe...a infimei noastra lumi.
Din punctul meu de vedere, imaginile (ce urmeaza) ne subliniaza responsabilitatea de a convietui cu mai multa gentilete unul cu altul si de a pastra si ingriji acest punctulet albastru, singura "casa" pe care am cunoscut-o vreodata." - Carl Sagan 1994
Video ul ce urmeaza incepe din Muntii Himalaya si se deruleaza pana acolo unde mintea noastra "trage linie" si nu mai cunoaste "acel" Univers, "celalalt" Univers. Vorbim de un Cosmos cu 100.000 de astri numai in galaxia noastra, Calea Lactee. In total se numara aproximativ 125 miliarde de galaxii (dintre care doar 300.000 sunt observabile). Un Cosmos cu  un diametru de 40 miliarde ani lumina, in timp ce "Universul cunoscut" se intinde pana la 13,7 miliarde ani lumina, "punctul" terminus al acestui video! Asadar, imensitatea ce o vom vedea reprezinta doar o infima cantitate din ceea ce exista. Si pana acum, stim ca suntem singurele forme de viata din spatiul ce urmeaza:


Acelasi video poate fi vizionat si aici The Known Universe

"Cine suntem? Descoperim ca traim pe o planeta insignifianta, banala, pierduta intr-o galaxie ascunsa intr-un colt uitat al unui Univers in care exista mai multe galaxii decat oameni." Carl Sagan
Poate ca frumusetea "micimii" noastre, consta in aceasta capacitate a omului, de a se elibera:
"O, Doamne, as putea fi inchis intr-o coaja de nuca si sa ma cred rege al spatiului infinit, de n-as avea vise urate." William Shakespeare
Vise cu zboruri inalte, my alien !

Un comentariu: