miercuri, 4 mai 2011

Ce se mai spunea prin Sparta



Sparta antica este arhicunoascuta. Ceea ce nu se cunoaste despre ea este faptul ca insisi spartanii nu isi spuneau "spartani" dar "lakedemonii" (Λακεδαιμόνιοι). Sparta era doar un oras, dar regiunea pe care acestia o detineau se numea Lakedemonia. Acesta este si motivul pentru care pe scuturile (mores) spartane aparea deseori litera Λ (lamda), de la Λακεδαιμόνιοι.
Asa cum spune si numele, stilul laconic provine de la ei, e stilul spartan de exprimare. De mici erau invatati sa vorbeasca putin, la obiect, acid.
In continuare mi-am propus sa traduc cateva citate despre spartani (care, de cele mai multe ori, in textele antice figureaza cu denumirea de lakedemonii, asa cum am mai spus dar eu ii voi "adapta" si ii voi numi "spartani").
Mores (scuturi) spartane 


1. «Ω ΞΕΙΝ, ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΌΝΙΟΙΣ ΌΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ» (Straine, vesteste lakedemoniilor [spartanilor] ca noi suntem aici ingropati, ascultand de legile si ordinele lor) - Inscriptia de pe monumentul de la Thermopiles (Portile Fierbini).

O imagine de ansamblu a spatiului unde s-a desfasurat lupta de la Thermopiles  (Portile fierbinti)


2. <<...cam toate gandeau si vorbeau asa cum se spune despre Gorgo, sotia lui Leonida: atunci cand o alta femeie a intrebat-o "De ce numai voi, spartanele, supuneti barbatii?", aceasta i-a raspuns: "Pentru ca numai noi nastem barbati">> (Ploutarh, Lykourgos, 30)

3. <<Atunci cand un spartan a fost intrebat ce stie sa faca mai bine, a raspuns: "Sa fiu liber".>> (Ploutarh, Povestiri laconice)

4. <<Cineva admira un tablou in care apareau spartani macelariti de atenieni si a spus: "Viteji mai sunt atenienii!". Spartanul a raspuns: "Da, in tablou".>> (Ploutarh, Povestiri laconice)

5. <<Atunci cand Filip II al Macedoniei a ajuns la granita Spartei, a intrebat un spartan: "Sa intru ca prieten sau ca dusman?" Spartanul a raspuns:"Tot aia.">>(Ploutarhos, Povestiri laconice)

6.<<Enervat de atitudinea spartanilor, Alexandru cel Mare s-a infuriat si a trimis un ravas amenintator:"Daca voi cuceri Sparta, v-o distrug." Raspunsul spartanilor a fost: "Daca">> (Ploutarh, Povestiri laconice). - (Precizez ca Alexandru cel Mare nu a facut-o niciodata, din multe si variate motive)

7. <<Un spartan fusese capturat si era pus la vanzare, ca sclav. Cel ce il prinsese si il oferea spre vanzare, tipa:"Am un sclav spartan!". Infuriat, spartanul a inceput sa urle:"Blestematule, zi ca sunt prizonier!">> (Ploutarh, Povestiri laconice)

8. <<Un copil spartan luat prizonier, era pus la vanzare. Un potential cumparator il intreaba:"Daca te cumpar, vei fi folositor?" Copilul spartan raspunde: "Sunt si daca nu ma cumperi!">> (Ploutarh, Povestiri laconice)

9. <<Un batran merge in Olympia pentru a urmari Jocurile Olimpice. Stadionul este plin si nu gaseste unde sa stea jos. Asadar se hotaraste sa mearga in sectorul destinat copiilor, in speranta ca vreunul ii va face si lui loc. Trece de copiii atenieni...nimic. Trece de toti ceilalti copii...nimic. Ajunge la copiii spartani care se ridica toti, ca unul, asa cum erau obisnuiti, pentru a oferi locul batranului.
Batranul remarca:"Numai in Sparta mai merita cineva sa imbatraneasca. Ce lucru ciudat, toti grecii stiu ce se cuvine a face dar numai spartanii o si fac!">> (Ploutarh, Povestiri laconice)

Amintesc o celebra fraza. Atunci cand persii le-au propus pentru ultima data spartanilor, la Thermopiles, sa renunte la lupta pentru a fi crutati, folosind fraza: "Predati armele!", spartanii au raspuns: "Veniti sa le luati! (Μολων λαβε - Molon lave)" .

In incheiere, Thermopiles, azi...

Un nou spartan (e spartan pe bune)
siiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

!!!



Un comentariu: