duminică, 27 martie 2011

"Para doxa"

Ciupesc din mers cateva proverbe, vorbe de duh, maxime, citate...vrute si nevrute

1. Sa moara si capra vecinului
(sau Cum moare si de unde-si are prostul grija)
Era o zicala de mare actualitate. Nu mai este.
Mai nou, vecinul caruia nu i-a murit capra inca, a devenit mai paranoic chiar si decat cel caruia capra i s-a dus de mult timp pe pustii. Si desi capra sa e bine, sanatoasa, sare si behaie in voie, isi banuieste toti vecinii ale caror capre au murit deja, ca au pus gand rau cornutei proprii, supravietuitoare. Si tot impletind scenarii despre cum uneltesc ceilalti sa-i faca de petrecanie animalului, acesta sare-n prapastie si isi rupe gatul.
Zurliul posesor, ciobanul fabulos va ajunge sa nu creada ca e el de vina dar toti ceilalti ale caror capre erau moarte deja.

2. Linsul nu e frumos dar e sanatos
Nu, zau??? Cu o asemenea varietate de gripe ii mai arde cuiva de lins? O minte mai ghidusa s-ar opri putin asupra temei, reflectand din mai multe puncte de vedere, unele cu conotatii sexuale, la cum sta treaba cu linsul si daca e frumos sau sanatos. (Daca ai deja gripa si esti bolnav, e sanatos sa lingi. Nu poti lua boala de doua ori.) Ceea ce ramane incert cu linsul e urmatorul lucru: este linsul o metoda contraceptiva care se poate aplica si in cazul mamei prostilor care oricum, e tot timpul gravida si fiind gravida nu mai poate ramane gravida si a doua oara?

3. Pestele mai mare il mananca pe cel mic
Si aici s-a sucit problema. In ultimul timp circula liberi sub soare tot felul de bibani mucosi (mucii nu li se vad din cauza apei in care se scalda), de toate varstele si sexele si care desi bibani, se ratoiesc in general, prin balta, afirmand despre sine ca sunt mari, sunt tari si ca halesc totul. 
E ca si cum un pechinez cu ochii candizi, buza rasfranta in mod idiot si tupeist (ca asa sunt astia) latra disperat si degeaba, sfasiindu-ti timpanele. Tie iti vine sa-i tragi un sut sa-l lipesti de zid pentru a pune capat zarvei dar nu te lasa inima. E prea mic, e prea slab, e prea tampitel si naiv ca sa poti face asa ceva. Aproape ca iti devine simpatic. Nu ai cum sa te pui la mintea lui. In fond, marele sau dezavantaj este si marele sau avantaj.
Printre tipete, afirma deci pechinezul tipator ca el este un pechinez otravitor si letal. Desigur, il lasi, intelegi, are dreptul sa afirme ce vrea, toata lumea face la fel.
Ceea ce nu pot eu intelege este de ce acesti pechinezi nu pot fi multumiti cu faptul ca nu le-ai tras vreuna rupandu-i in doua dar se supara ingrozitor doar pentru ca tu nu ii crezi ca pechinezi fiind, au cum sa fie otravitori si letali?

4. Cand o zbura porcu'
Da, porcii zboara. Daca un porc este vaccinat de stapanul sau, stapanul a avut grija si i s-a eliberat certificat medical legal, ii scoate permis de calatorie si ii plateste taxa de zbor, porcul poate zbura cu avionul. Acelasi lucru e valabil cu cainii, pisicile, hamsterii.
De aceea in ultimul timp cam toti porcii sunt mandri de ei insisi pentru ca pot zbura. Fii mandru, porcule. Si sa nu te preocupe prea mult faza cu stapanul si ca nu ti-au crescut aripi. Stai linistit. Nu vei ajunge niciodata vultur. Nici nu trebuie. Nimeni nu se necajeste de o nenorocire de care nu stie ca s-a intamplat.

5. "Cervantes e citat, nu citit" - Octavian Paler
Ca sa folosesc tot un citat: "Don Quijote nu face rating". Aici as vrea sa iau pe fata apararea unor oameni ce indraznesc sa mai citeze cate un autor sau altul. Sau sa il parafrazeze, sa il aminteasca.
Si mai sunt si aia foc de destepti care citeaza nume, nume mari doar, nume la moda. E usor si sigur sa faci asta pentru ca nu e necesar sa iti pui propria-ti minte la contributie.
Cei mai adevarati sunt oamenii care pot discuta despre ceva citit fara sa fie in stare sa reproduca impecabil citatul dar care-si aduc aminte cu precizie ideea. Da, mai exista oameni care nu recurg la google, care sfideaza masina de cautare si care-si permit sa zica: "am citit candva candva la X ceva de genul:..." Si iti spun, cu cuvintele lor ideea citita. Sau, uneori, ti-o reproduc cuvant cu cuvant, sub forma de citat.
E momentul grotesc cand desteptii foc sar cu gura, critica revoltati suprasolicitarea fenomenului invatarii cu google. Si se tradeaza. Pentru ca in chiar acel moment, te bombardeaza cu un iures de idei. Ti-l baga pe Nietzsche (e foarte la moda in ultimul timp) alaturi de priori-apriori. Nici nu mai intelegi ce treaba are Kant dar ce importanta mai are? Aceiasi oameni iti tin teorii despre cat de putin citeste lumea si imediat iti recomanda nonsalanti sa nu vorbesti despre Socrate pentru ca pentru a putea vorbi despre el, trebuie mai intai sa il citesti !!! Ei te scuipa, privindu-te de sus, numindu-te grobian si cercopitec (dau bine ambele cuvinte, de aia au devenit un lait motiv) daca indraznesti sa gresesti in timp ce ei au tupeul sa nu o faca pentru ca niciodata nu au ceva de spus, se multumesc sa critice ceea ce au zis altii. 
Si uite asa, unora le vine sa taca naiba pana la urma, sa faca un cerc select si sa inceapa sa dea cu molotovul in sus.
Nu stiu daca asta e o incercare de ridicare a vreunui turn in desert (nenumaratii admiratori ai lui Nietzsche stiu, desigur, la ce ma refer ca doar se ocupa amanuntit de toata orientarea filozofica, inclusiv de cele opuse sau adiacente acesteia) dar merita osteneala sa le parafrazezi autorul - idol numai pentru a simti ridicandu-ti-se in gat rasul si a privi cu stupoare cand cate unul dintre ei, nerecunoscandu-si propriul idol in spatele spusele tale, te intreaba dipretuitor si dorind a te face praf: "iar dai citate idoate de pe net?"

6. Ce este frumos si lui Dumnezeu ii place
Mai nou, nu e suficient. Mai nou, sa fii frumos si sa te placa Dumnezeu, cum se zice, e un fel de pacat de neiertat. Priveam cu uimire cum o anume doamna...maniata si hotarata nevoie mare, batjocorea cum se pricepea ea mai bine pe altcineva, pentru ca respectiva savarsise marele pacat de a se naste frumoasa fizic. Ba mai rau, era si mult mai frumoasa ca doamna... In mod automat, mintea stralucita a doamnei urate ca naiba, echivalase frumusetea unui chip cu prostia. 
Ceea ce e incredibil este faptul ca aceeasi doamna batjocoreste la fel de nonsalant si pe cei mai dezavantajati fizic si deseori critica prostia.
Exista deci o categorie de frustrati care se simt bine intr-un singur mod: coborandu-i pe altii.
E plin de frumosi, urati, destepti, prosti, snobi, furiosi, plictisiti si frustrati.
Singurii oameni echilibrati, cu scaun la cap si integri au ramas doar nebunii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu