marți, 29 martie 2011

Japonezii, reactoarele, aritmetica si spanacul

Zau daca nu ii credeam pe japonezi ca fiind oameni seriosi. Cam stranii, cam constipati, cam muraturi, e drept, dar seriosi.
Codul lor etic, filosofia, psihosinteza, orezul fiert, ridicolul de a rade in public, degetarele alea pe care le numesc cesti, samuraii, Kawasaki, kamikaze, ikebana, renumitul lor penis mic mic mic, totul te face sa crezi ca ai de-a face cu oameni seriosi. Si cand colo, am descoperit altceva.
Ce e drept, e drept. A fost nevoie de un cutremur de 7,9 Richter si un tsunami de 22 m ca sa ii scoata dintr-ale lor dar deja au inceput sa se balbaie si ei dupa sistemul "bush"ist si nu pot sa las niponii sa detroneze prostii targului, adica pe americani, in constiinta mea.
Ma refer, desigur, la centralele lor si la reactoarele acestora. Pana acum nu au spus cu precizie cate reactoare sunt in total, cate reactoare au fost afectate sau se afla in pericol. Si din cauza lor se balbaie si BBC-ul, si CNN-ul. Au tot miaunat cateva zile cu reactorul nr. 3, ne-au asigurat ca nimic nu se va intampla, de restul reactoarelor nici nu pomeneau, pana cand #3 a facut poc si le-a inchis lor gura, lasandu-ne pe noi insa, cu gura cascata.
Toata lumea a zis ca: "ce? e posibil si la ei?"...dar fiind vorba de asa persoane serioase ca japonezii, au spus toti ca i-o fi luat prin surprindere un reactor si a explodat. Nimeni nu putea crede ca si japonezii vor incerca sa zapaceasca o lume intreaga mai ales intr-o problema atat de importanta. Nu stiu daca numai mie mi se pare, dar de data asta, nu e vorba nici macar de Iraq. Este cu mult mai rau. Aici e vorba ca problema din Fukushima "zboara", in timp ce Iraq ul nu o putea face, te trezesti cu ea pe cap, cu radioactivitatea in aer, peste tot, incontrolabil si fara avertizari.
A explodat deci un reactor si a crapat zidul la un al doilea. Noroc cu spanacul. Ca va juca spanacul rol de detector de radioactivitate, nu credeam. Stiu, desigur, ca primele produse afectate sunt laptele si spanacul dar ceea ce m-a uimit si dezamagit a fost ca pana la urma, spanacul minte mai putin decat japonezii. El a spus adevarul. Japonezii doar acum au inceput sa scuipe cate un cuvant.
Ma gandesc ca deja au lasat sa se inteleaga cum ca vor sa declare gradul de radioactivitate la 6 (adica un grad mai putin decat la Cernobil) in conditiile in care oficial, nu s-a produs decat o explozie la un reactor, la un al doilea a crapat zidul iar frica niponilor este ca vor exploda inca 3 reactoare pe care deja au spus ca nu le mai pot controla nemaiputand sa le raceasca nucleul. Nu am specializare in fizica nucleara si e evident ca ceea ce scriu aici sunt cunostintele unui om normal. Cu toate acestea, ca un om care traieste pe planeta asta, este normal sa ma nelinistesc, sa doresc o informare precisa, sa nu-mi mai sopteasca spanacul si sa inceapa japonezii sa numere cum trebuie. Pana acum doar o singura cifra maxima am auzit: 3 ! Cu toate acestea, la cele 3 neexplodate inca, se adauga cu siguranta si cel la care s-a produs deja o explozie desi nu se stie sau nu stim noi daca a explodat de-a binelea.
Asadar japonezii ori mint si nu sunt oameni seriosi, ori nu stiu sa numere. Desi la faza cu seriozitatea ceva tot scartaie. Eu inteleg ca au facut studii (ca ei sunt studiosi pana la dementa, de aia-s japonezi), ca nu au luat in calcul un asemenea tsunami pentru ca voiau unul mai mic (nu stiu cum altfel sa ma exprim). Facusera si un zid care putea rezista la un val de 10 m pentru ca in chiar zona asta se temeau de tsunami, nu erau chiar picati din pom. Si dupa ce s-au pregatit bine constienti fiind ca mai devreme sau mai tarziu ii va lovi, au insirat si niste centrale nucleare pe acolo. Parca asa, sa sfideze natura.
Si s-a dovedit ca natura nu poate fi sfidata. Efectiv, nu-i pasa ca e vorba de niste japonezi retinuti, de niste evrei care numara banii, de niste italieni cantand sau de niste eschimosi vanand o foca.
Desigur, nu personalizez natura aici, facand-o un fel de personaj care se razbuna, asa cum am mai auzit pe la unii, mai ales pe la panglicarii de la TV.
Dar noi oamenii, suntem parte din natura. Ne facem si noi marile constructii tinand cont de natura si de caracterul  local al acesteia. Si sa te duci sa insiri centralele atomice ca margelutele, intr-o zona in care te astepti sa ai tsunami, ba chiar te pregatesti de tsunami, mi se pare prostesc si sfidator. Sfidator nu numai fata de poporul lor nipon dar chiar si fata de alte tari care au ales sa nu se foloseasca de acest gen de energie si care vor plati alegerea altora de a o folosi.
Si, colac peste pupaza, japonezii au uitat sa si numere. Nu ar zice cate reactoare au in total sau vreo alta informatie mai precisa,  fereasca Sfantu'.
Noroc cu spanacul. Adevar grait-a. Dar dupa ce s-a incarcat cu radioactivitate. Doar dupa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu