marți, 5 iulie 2011

Riot Dog Story - Kanellos a murit! Traiasca Loukanikos!

Cu cat chef si drag voi scrie acest articol, nu pot sa descriu.
In memoria camaradului Kanellos
-salbatice, libere, impetuoase ca el!-

Este vorba de doua personaje faimoase si foarte dragi atat mie, cat si tuturor atenienilor: Kanellos (Scortzisor) si Loukanikos (Carnatu').
Ambii au o alura de rebeli, sunt puternici, indrazneti, sociabili, inventivi, energici si roscati la culoare. Seamana ca doua picaturi de apa. Simpatizeaza atat pe cei de stanga -desi nu prea entuziast-, cat si pe anarhisti. Cu extrema dreapta nu au treaba. Familia lor insa, sunt anarhistii.
Dupa cum bine stiti, in Atena se produc mari lupte de strada, proteste si batai cu politia.
De data aceasta este vorba la propriu de lupte dar si pana acum, traditia grecilor era cum ca politaii se luptau mai mereu cu "rebelii". Uneori le spuneau "oamenii cu masca", alte ori le ziceau "anarhisti". E drept ca aveau masca dar nu e adevarat ca erau anarhisti. Atunci cand de cateva ori au intrat in scena anarhistii, bataia mancata de politisti a fost cumplita si nici macar nu s-a mai facut caz -desi ar fi trebuit- pentru ca politia fusese umilita. Emmmm, daca tot ii acuzau de toate relele, au zis si ei, probabil, stai sa facem macar ceva...daca tot se spune ca facem. Si recunosc ca dupa asta, niciodata nu a mai amintit politia de "anarhisti".
Adevarul este ca aceste elemente rebele care, din cand in cand apar cu cate o ofensiva molotoviana, sunt fosti ideologi de stanga care din prea multa energie s-au indreptat spre hooliganismul stadioanelor. Din cand in cand, ei sunt chemati pentru a mai face cate o revolta...la care, curios....au fost descoperiti si politai in civil ca participau sau fosti sindicalisti ai politiei care fusesera dati afara si care erau membri activi ai organizatiilor de extrema dreapta. Acestea fiind spuse, e clar ca rebelii aceia nu erau anarhisti: 1. nu exista anarhist care sa accepte sa lupte sau sa intreprinda ceva impreuna cu un politist undercover ori ba si 2. anarhistii nu se joaca aruncand molotov in dreapta si in stanga, ei lovesc ca sa anihileze, plus ca pur si simplu nu e adevarat ca ei faceau scandalurile.
Alaturi de acesti rebeli asadar, doua figuri romantice erau mereu prezente: mai intai Kanellos (Scortzisor) si, demn urmas, Loukanikos (Carnatu').

KANELLOS (Scortzisor)
Bravul Kanellos, sufletul rebeliunii, nebun anarhist, spaima caraliilor si a catzelelor
Kanellos a murit acum vreo 2 ani, in varsta de 17 ani, dupa ce a ramas in istoria protestelor.
In afara faptului ca din cauza sa mai era putin si izbucnea, poate, cea mai mare bataie dintre politie si rebelii molotovieni, Kanellos era si un tip boem, uneori neinteles dar cu o foarte puternica personalitate.
Iubea enorm scandalul, avea o manie neimblanzita impotriva caraliilor, manca la cele mai scumpe restaurante, urmarea cursuri de filosofie si arhitectura -la facultate ma refer- dar avea o slabiciune pentru catzelusele stil pitzipoanca.
 Sa o luam pe rand.
Ca iubea scandalul e clar si incontestabil, nu a existat bataie molotoviana in Atena la care Kanellos sa nu fie motz prezent.
Cam lasase steagul jos dar era din cauza nasului sensibil
Ura cel mai mult trupele speciale. Cu cei de la circulatie nu avea nimic, ba chiar stia cum sa treaca strada in functie de miscarile politaiului. Cand vedea trupe speciale insa, turba (presupun ca facea o legatura intre lacrimogene si aparitia lor, altfel nu imi explic fenomenul).
Spre adeverirea celor de mai sus, va rog sa vedeti:


Dupa cum spuneam, Kanellos ura trupele speciale ale politiei...ceea ce nu e neaparat un pacat. Pacat putea fi ura sa pentru tigani (este necunoscut motivul pentru care daca vedea vreo tiganca interpeland lumea prin centrul Atenei, alerga de nebun si navalea peste ea. Gest rasist, lipsit de eleganta si eficient. Toti tiganii stiau faza si nu se mai apropiau de centru.)
De asemenea, Kanellos manca la cele mai scumpe restaurante pentru ca si acolo il iubeau si era asteptat pentru a i se da de mancare la usa din dos a bucatariei.
Tineti minte o faza dintr-un film vechi de desene animate "Doamna si Vagabondul"? Ei bine, Kanellos chiar isi ducea iubitele sa manace pe la restaurantele alea, prin dos. Asa i s-a dus si vestea ca umbla numai cu cateluse mai micute ca el si putin pitzi. Desigur, toata lumea se mira de gusturile lui dar nimeni nu indraznea sa se bage in viata sa intima.
Cea mai mare nebunie a izbucnit acum vreo 4 ani, atunci cand Kanellos a disparut!!!
Ce afise s-au lipit pe coloane, ce motiuni semnate de rectori la presiunile studentilor, ce proteste, ce videos au fost lansate pe YouTube cu "KanellosMissing"...pana cand le-a intrat rebelilor in cap ca lui Kanellos i-au facut de petrecanie politzaii. Ce amenintari, ce scandal, ce texte neoficiale de negare a faptului au fost lansate de politie, nu va pot spune. Era sa izbucneasca cea mai mare batalie din cauza lui Kanellos.
Pana la urma, cu tristete, s-a aflat ca bravul camarad suferea de artrita si fusese ranit. A murit de batranete, de moarte naturala, in varsta de 17 ani si avand urmasi in cartierul Zografou! Sa va zic drept, in cartierul ala cred ca n-a lasat catzea in liniste pentru ca toti cainii sunt ca el ! Roscati! Pentru cine are rabdare si doreste mai multe amanunte, poate sa citeasca si sa il vada aici Camaradul Kanellos . Textul este in limba engleza, fotografiile relevante si autorul anarhist.
Anul trecut, in timpul unei batalii de strada, a aparut, ca o naluca, Loukanikos!
Seamana atat de bine cu Kanellos, ca discutiile si disputele asupra identitatii noului "riot dog" tin si acum!

LOUKANIKOS (Carnatu') pe care strainii il mai striga si Louk
Demn urmas al lui Kanellos, Loukanikos
Loukanikos s-a ivit pur si simplu in lupta ! Aparitia sa a fost asa de brusca incat rebelii au inceput sa urle "a inviat Kanellos, s-a reincarnat!". Desigur, e justificata confuzia, dat fiind ca Loukanikos este identic cu inaintasul sau. Eu, personal, si acum am indoieli nu pentru ca nu-i pot diferentia fizic (cel de acum e mai inalt si mai suplu, are coada mai subtire si se joaca si cu copiii). Pe mine ma uimesc "pacatele" lui Loukanikos: uraste trupele speciale mai ceva decat Kanellos, e rasist (are si el ceva cu tiganii, un amic mi-a zis ca "probabil are nasul fin..."), este trup si suflet alaturi de rebeli si...are slabiciune la catzelele de toate felurile. Urmasi nu are inca.  Desigur ca si el are simpatii anarhiste, este protectorul si protejatul acestora si desfide extremistii de dreapta.
Va rog sa il savurati pentru a confirma similitudinile:
Observati zgarda de la gatul sau, este albastra si nu maro

Superb luptator!

Alaturi de demonstranti in iunie anul acesta, refugiat la metrou. Ca si Kanellos, Loukanikos are acces liber nu numai la Facultatile de Filozofie, Arhitectura si Arte dar cam peste tot (de curand frecventeaza si cursurile de la Facultatea de Matematica, Fizica)


In incheierea acestui articol a carui redactare, pentru mine, era o datorie de onoare si de suflet, va mai spun ca atat raposatul Kanellos, cat si Loukanikos, au cantecele lor proprii (la Loukanikos ne-a luat-o un american inainte si i-a facut el cantec repede...). De asemenea, cele mai mari agentii din lumea le-au facut fotografii si le-au marit faima iar BBC si Discovery le-au dedicat emisiuni. Foarte multe lucruri despre cei doi camarazi, prieteni si personalitati pot fi gasite pe YouTube tastand numele lor sau pe Google.

As ruga pe oricine are de gand sa imi faca vreo observatie de natura ideologica sau politica, sa ma certe cu privire la asta, sa isi tina parerile pentru el cu privire la ce crede el ca as crede eu.... Ce ideologie impartasesc e doar treaba mea si din moment ce relatarile mele sunt adevarate si conforme cu realitatea, nu inteleg si nu imi pasa ce impresii are unul sau altul despre ce cred eu. Nu am nici o obligatie sa ma destainui sau sa ma "descopar". Tot ce pot face si tot ce ma obliga este sa imi respect cititorii si sa nu ii jignesc in vreun fel, voit sau nevoit. 

3 comentarii:

  1. Kanellos a devenit o legenda. Cetatea nu-l uita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos Lostu' că ai pomenit de aceşti bravi câini ai Greciei. În România, orice căţel săracul este traumatizat, astfel încât nu latră şi el alături de cei prezenţi la proteste. Şi pe lângă asta, câinii aştia sunt SUPERBI:X

    RăspundețiȘtergere
  3. Kanellos este inmormantat in parcul Politehnicii si oricat de aiurea sa para cuiva, a participat multa lume la inmormantarea sa. S-a ompamantenit un obicei si acum, studenti, fosti studenti si prieteni merg si lasa flori la mormant, se aduna la mormantul lui, pe gazonul de jur imprejur si discuta... Efectiv, l-am iubit toti extrem de mult. Da, Kanellos a devenit o legenda si da, cetatea nu-l uita!

    RăspundețiȘtergere