duminică, 31 iulie 2011

Pedeapsa sau reeducare ?

Despre ce s-a petrecut in Norvegia nu are sens sa ma mai refer ca fapt in sine. Sunt convinsa ca deja toata lumea cunoaste si toata lumea isi pune aceleasi intrebari si are aceleasi nedumeriri.
Ma gandeam insa, oare ce faci, ce se face cu astfel de oameni? Trebuiesc linsati? Trebuiesc chinuiti? Trebuiesc intelesi? Trebuiesc "reeducati"? Si toate astea, desigur, in varianta simplista cum ca respectivul a actionat de unul singur, nu a avut complici si nu e vorba de vreun complot care are drept scop destabilizarea Europei si acutizarea problemei religioase crestini - musulmani. Hai, accepti ca respectivul a carat atata munitie, mai ceva ca o herghelie de cai. Accepti ca nu a ratat deloc, a mers omul si glontul. Inghiti toate imposibilitatile astea. Zici ca "poate...poate..."
Cunoastem cu totii ce tara civilizata este Norvegia. Mi-a atras atentia o informatie, insa: criminalul va fi inchis la Handel Fengsel. Este inchisoarea #1 a lumii cu privire la conditiile de viata si la mediu. Un fel de inchisoare de 5 stele. Este "Dubaiul" sistemului penitenciar mondial. Desigur, ideea norvegiana de reeducare este corecta, ea sustinand ca oamenii intra in inchisori nu atat pentru a fi pedepsiti dar pentru a fi reeducati. Avem insa de-a face, de data aceasta, cu o situatie in care trebuie sa fie cineva reeducat? Si daca, totusi, avem..., acest om poate fi reeducat in acelasi mod in care o faci cu un hot de buzunare sau cu oricare "raufacator" NEcriminal? Este acesta un simplu criminal ca sa poata fi pur si simplu reeducat ?
In continuare va prezint imagini din inchisoarea Handel Fengsel. Oare vor sa ii tina intr-o relativa stare de multumire, sa fie linistiti? Oare asta e totul? In Caraibe i-or duce sa faca o scurta baie in apa turcoaz? Pana la urma, de ce se mai foloseste expresia "...este gasit vinovat si i se aplica o PEDEAPSA cu inchisoarea...." ?

Inchisoarea Halden Fengsel










Un comentariu:

  1. Cu ideea de reeducare sunt si eu de acord, sunt mai multe de castigat asa, la nivelul societatii. Insa, totusi, nu se fac unele diferentieri ? Omul este sanatos clinic in primul rand ? Cum reeduci un psihopat ?

    Apoi, mi se pare foarte nedrept. Altii, care poate aflati pe aceeasi treapta de jos a societatii, tentati la fiecare pas (de context, nevoi si anturaj) sa comita infractiuni, se abtin, nu o fac si isi continua traiul mizer. Iar cei care dau cu bata in balta sunt ,,rasplatiti" cu astfel de conditii. Deci, rasplatim greseala. Cum vine asta ?

    p.s Conditiile din inchisoarea asta sunt mai bune decat conditiile din ale noastre camine studentesti :)

    RăspundețiȘtergere