duminică, 10 iulie 2011

Cocalarism subliminal - hartie igienica cu miros de piersici


Cine citeste mai des pe aici, stie ca am tendinta de a numi un anumit gen de oameni, "oi". Nu am precizat niciodata dar nu numesc asa acest gen de oameni din cauza ca am ceva cu oile pentru ca sunt blande. Nu! Eu nu le pot suferi pentru ca se iau una dupa alta. De exemplu, daca sare o oaie in prapastie (asa, aiurea, fara rost), tot restul oilor sare dupa ea! In mod analog, daca o oaie decide sa stea pe loc (tot asa, aiurea, fara rost), tot restul se va aduna in jurul ei si vor fi ca o trupa decisa sa opuna rezistenta. "Oile" nu sunt capabile sa fie originale, intreprinzatoare, sa judece, sa faca ceva "altfel" si sa ia decizii. Oile nu ezita dintr-un singur motiv: nu analizeaza, executa
Observ de ceva timp un anume fenomen pe care l-as caracteriza ca fiind agresiv daca ar avea vreo forta. Dar cand acest fenomen caracterizeaza un anume gen de "turma de oi" bipede, n-am cum sa il consider agresiv. Mai degraba, aceasta turma  imi pare a fi obraznicia, tupeista si cocalara. Aceste caracteristici le regasim in manele, in versuri: un individ sau o individa, desi sunt niste jerpeliti de oameni, sustin ca-s mari, tari, bogati, potenti, smecheri, descurcareti, avuti, invidiati, mari ceva peste nu stim ce. Desigur, put de la o posta a..."oaie", a ciobani si ciobanite, a cacareze si a nespalat desi poate ca sunt spalati. Oare de ce?
Eu imi pun sincer intrebarea aceasta. Pe langa raspunsul acestei intrebari, mai sunt curioasa daca ei insisi se intreaba vreodata: "Daca eu urlu ca-s lup si ma prefac atat de bine ca-s lup, restul de ce ma considera tot oaie  sau cioban?"
Revenind la...oile noastre, iau in discutie aici cazul oilor carora vanitatea li se afla tot timpul in erectie si care fac afirmatii cum ar fi: "Esti prea prost ca sa pricepi..(asta e "oaia" parsiva care lasa a se intelege cat de desteapta e ea...).", "Ca mine sunt putini, ca tine sunt multi" (asta e "oaia" care se crede speciala si e frustrata ca nu o vad toti la fel...). Uitati, aceste oi sunt turma de care ziceam, este oaia "zarathustriana", e supraoaia !
Sa fie clar, nu fac aici vreo critica lui Nietzsche. Vorbim de "oi" si, la urma urmei, si el surprindea fenomenul.
Asadar, o noua categorie de cocalari s-a nascut: cocalarii ortografi !
Ei nu spun sau scriu "mancatias, dejtept si frumos ma facut maicamea, sunt unic si am dujmani", ei spun si scriu "Ti-e ciuda pentru ca nu esti ca mine. Ca mine sunt putini, ca tine sunt multi."
Ca si continut al mesajului transmis, care e diferenta?
Intreb lucrul acesta pentru ca, desigur, cocalarilor agramati li se imputa, in afara faptului ca-s niste gogeamite oameni maturi care n-au fost capabili sa invete sa puna niste liniute atata amar de vreme, si faptul ca se lauda pe ei insisi de te apuca greata, intr-un prost gust continuu, scarbos, obscen si caraghios.
La cocalarii agramati ma induioseaza evidenta naivitatii lor. Nu poti sa ramai la fel de tare si agresiv in fata unui atat de evident naiv. Undeva, mila si greata se amesteca. (asa simt eu, adica)
La cocalarii ortografi, nu ma induioseaza nimic. Nu sunt naivi deloc, ei sunt tupeisti si, cu siguranta, constienti de propria slabiciune daca e nevoie sa isi afirme propria valoare de frica de a nu considera cineva ca sunt o nonvaloare. Desi se comporta ca oaia, adoptand in mod automat teoria "supraoii", urla in acelasi timp cat de speciali sunt. La adresa lor, greata resimt din plin, dar nu si mila. Faptul ca au avut capacitatea de a invata sa scrie corect, presupune ca au deja acces si pot beneficia de toti stimulii intelectuali de a evolua in ceva de calitate, in ceva ce s-ar putea numi supraom -eventual-, si nu "supraoaie" -fiecare in parte, fiecare pentru el, fiecare de dragul de a o face, fiecare folosindu-se de punctele lui forte, de personalitatea de care dispune, de FIREA sa, fiecare...pana la moarte si niciodata indeajuns-.
Supraoile astea "culte" imi aduc aminte de o fraza uimitoare, pe care am citit-o intr-o carte de bucate: "Dupa ce ati pus melcii in cratita si i-ati acoperit cu apa, puneti imediat capacul pentru a nu va fugi melcii". Asa si cu supraoile autosuficiente: au pus capacul sa nu le fuga melcii.
Cred ca fiecare om, in adancul lui, cu ceva tot se mandreste, ceva bun tot gaseste la el: toti se considera destepti (altfel s-ar duce naiba ratiunea fiecaruia de a trai si ar fi victime din start), unii se cred frumosi, altii se considera puternici, altii cred ca-s culti, altii se vad mari capacitati in a da sfaturi (priviti-ma pe mine!), altii cred ca-s talentati la ceva. Fiecare vede ceva bun si de calitate in el si e normal, fiecare om are ceva bun in el. Dar, in acelasi timp, cred ca aceiasi oameni isi vad si slabiciunile, si defectele, si lipsurile! Altfel nu se poate, altfel lipseste ratiunea, luciditatea....VALOAREA judecatii propriului sine.
Asadar, cocalarismul s-a metamorfozat. E ca un virus care desi era caracteristic unei "specii" (aia needucati, agramati si apartinand unei paturi sociale sarace), s-a transmis si altei "specii" (aia ortografi, educati si apartinand unor paturi sociale mai instarite).
Am sa cer scuze anticipat, dar imi vine in minte o imagine concludenta, desi nu tocmai...eleganta. Cu valoare de simbol, o voi sugera.
Imaginati-va doi oameni intr-o padurice care stau pe vine. Ambii se screm nevoie mare, se straduie sa-si faca treaba, asa cum e si normal, ca pe toti ne apuca.
Un al treilea, cauta si el un locusor propice ca e si el om, deh. In cautarea locusorului, da peste cacaciosul agramat si jmecher care, surprins in acest moment intim si jenant, tipa: "Manca-ti-as, lasa-ma ca produc niste aur si e greu, ca e lingoul mare".
Peste putin timp, da peste al doilea cacacios cocalar ortograf si special care, surprins in acest moment intim si jenant, tipa: "Fugi de aici, ma perturbi intr-un moment de creatie! Eu nu fac ceea ce crezi, eu cant la pian!"
Al treilea cacacios, merge mai departe prin padurice si gaseste locusorul. E liniste, pasaricile ciripesc, urzici nu-s.
Ce face? Pai ceea ce voia.
Isi da izmenele jos si face ce fac si ceilalti doi, doar ca nu proclama nimic.
Si -cu tot respectul- dar si el se caca !

3 comentarii:

  1. Irs, cu articolul asta ti-ai dat foc la valiza.
    SS vor navali peste tine. SS de la SuperSheep.
    Roaga-te la Dumnezeu sa nu ai vreodata insomnie si sa trebuiasca sa ..numeri oile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Black, nu m-as apuca niciodata sa numar oi. Sunt nenumarate...
    Cat despre navalire, sper sa o faca. Nu de alta dar ar constitui o argumentare nesperata in favoarea la ce zic eu pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ştii că pe mine m-a dus cu gândul la persoana aceea inteligentă.. poate "suprainteligentă", nu ?
    Oricum.. mortal articolul. :D

    RăspundețiȘtergere