vineri, 1 iulie 2011

Revoltele din Grecia - Piata Syntagma


Revoltati in Syntagma
De 38 de zile, in Piata Syntagma din Atena exista demonstratii.
Stiu foarte bine ca restul lumii a aflat doar ieri despre seriozitatea acestor demonstratii, tot asa cum stiu ca doar ieri lumea aflat ca in Atena, ceva se intampla. Ceea ce m-a mirat a fost faptul ca oamenii, restul europenilor adica, inca nu au aflat de ce protesteaza grecii. Toti stiu ca grecii au iesit in drum pentru ca nu doresc masurile de austeritate pe care guvernul vrea sa le adopte pentru a-si plati Grecia datoriile.
Stiu foarte bine de ce sunt prezentate lucrurile in aceasta maniera. Daca s-ar afla adevarul si ar incepe mai multi sa faca scandal precum grecii, ar fi tare rau pentru multi...
As vrea ca din capul locului sa stabilim ceva.
Grecia s-a imprumutat foarte mult prin intermediul responsabilor sai, politicienii. Cine a mancat banii si ce s-a facut cu acesti bani e alta treaba. Sa o luam cu "de pe afara".
Grecia e datoare? Da ! Grecia isi plateste datoriile? Pai suma exacta imprumutata...a platit-o deja de foarte multe ori pana acum. Ceea ce nu poate plati sunt dobanzile impuse. Asta e ce incearca Grecia sa plateasca asadar. Nu sa returneze bani imprumutati pentru ca pe acestia i-a returnat chiar de mai multe ori, dar dobanzile ... asta datoreaza:dobanzile! Dar...oricum sa o luam, Grecia e datoare ! Si trebuie sa plateasca datoriile oricat de nedrepte sa fie ele, si oricat de dobanzi sa fie ele.
Mai exista o tara datoare in Europa! Germania! Cui e datoare Germania? Greciei!!!
Germania datoreaza Greciei 575 MILIARDE Euro.
Desigur, vorbim de despagubiri de razboi. Sunt datorii stabilite prin decizie legala de tribunal international, nu vorbim de o suma scoasa din mintea grecilor despre cam cat considera ei ca le-ar datora nemtii.
Asadar unii datoreaza si trebuie sa plateasca si ceilalti datoreaza si nu platesc. Halal justete si nu e nevoie sa zic ce fac pe ea.
Grecii protesteaza impotriva politicienilor lor, insa.
Protesteaza pentru ca toate partidele sunt "in joc", pentru ca sunt hoti, sunt vanduti, sunt responsabili pentru ceea ce s-a petrecut, pentru tot ceea ce se face responsabil de situatia in care se afla Grecia acum.
Protestele au fost de calitate, foarte pasnice si masive. Cand spun masive ma refer la zeci de mii de oameni in fiecare zi, de-a lungul a 38 de zile si cu 2 momente culminante in care s-au adunat peste 500.000 de oameni.
Noi am inceput asa:
Gestul cu palmele desfacute provine din antichitate si inseamna "cacat in mutra voastra" -zic direct si imi cer scuze dar asta e simbolismul. In contextul demonstratiilor, el se adreseaza parlamentarilor, dat fiind ca acea cladire este Parlamentul.

...aceeasi miscare de maxima insulta...si atat

TOTI...aceeasi miscare. Nimic violent, nimic nelalocul lui. Doar ca eram tot mai multi si mereu prezenti!

Facea galagie fiecare cu ce putea...
Mai organizam cate un concert, doua...trei....frumos si civilizat...
Mai vorbeam cu caraliii, nimeni nu avea nimic cu ei, toti aveau ceva cu aia din cladirea din spate...

Prietenul Loukanikos (Carnatu') urmasul lui Kanellos (Scortzisor) sau...Riot Dog
...ne vedeam de treaba noastra...
...tot mai multi...
...incredibil de multi !
La un moment dat insa, cineva a dat ordinul sa se produca debandada! Trebuia sa ne risipeasca si pentru ca nici macar un geam nu s-a spart timp de atata timp, pentru ca oamenii se organizau si adunau chiar si eventualele gunoaie de pe jos... au gasit de cuviinta sa faca asta:
...si asta ...
si s-a ajuns la asta ....

si la asta...
si la asta ...


...chiar si Kanellos s-a enervat...











Un singur moment linistit s-a inregistrat, atunci cand, un caraliu si-a pierdut un deget pt ca i-a explodat un rahat din ala de lacrimogene in mana. Cautarile s-au facut in comun, caralii si demonstranti cot la cot. Un demonstrant a gasit degetul intr-o rigola, l-a predat politiei, ranitul s-a retras si am luat-o de la cap.
Stiu cat de urat va este sa vedeti tot felul de videos dar ca sa intelegeti in ce conditii ne-am luptat noi acum 3 zile si alaltaieri, va rog sa le vedeti. Este ceea ce am trait noi timp de 2 zile doar pentru ca se temeau parlamentarii nu cumva sa le intram in bordelul de Parlament. De parca toata lumea se prostitueaza...
Video ce -si daca- veti urmari, arata ce s-a petrecut la gura metroului, pentru ca doar acolo gasisem noi, cei surprinsi in locul acela, sa ne asundem. Caraliii au folosit lacrimogene, asfixiante si praf de piper. In final, au aruncat asfixiante si lacrimogene chiar si in metrou unde aproape toata lumea a ajuns in stare de lesin.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=86&cid=4&fid=388434
si
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=86&cid=4&fid=388439&mid=0&pn=1

un al doilea video cu ce se petrecea in metrou - sper sa aveti rabdare sa suportati relatarile medicilor de la Crucea Rosie pentru a vedea cum eram in metrou (video la sfarsitul articolului, va fi inclus in documentarul December Riots):
 http://www.youtube.com/watch?v=Ou4SKSqgkKI

http://www.youtube.com/watch?v=2rrrrwxfNbw

Va rog sa ma scuzati pentru reclamele din inceputul acestor video.
S-au intamplat multe dar inca nu-mi pot reveni bine din soc ca sa pot povesti.
Voi incheia prezentandu-va niste poze facute ieri, cand NOI am revenit acolo unde demonstram de atata timp, in Piata Syntagma.



.... acum doua zile eram asa...


Ieri insa, eram doar asa :


Va tin la curent ! Hasta siempre!
Vom ramane mereu in picioare...chiar lungiti pe jos pentru asta:

3 comentarii:

  1. La voi a fost linistit...La noi sigur din prima zi ne luau astia la omor daca mergeam... Ma bucur ca Grecia e unita.. La noi in tara ne fura astia si WC-ul de sub fund si noi tacem si inghitim (exemplu - ce s-a intamplat la mine in oras , in Popesti-Leordeni, unde timp de un an de zile noi am baut apa contaminata cu dejectiile caselor din cartierul nou, iar sute de oameni au facut enterocolita, si am aflat de chestia asta acum 2 luni).
    P.S. La voi e cu palma deschisa la noi e cu dejtu' din mijloc (e mai sugestiv al nostru)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mult Bravo tie... oare tu ai facut pozutzele..

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Love And Dove And Love
    Nu, nu eu am facut toate pozele. Normal ca am si poze facute de mine dar unele nu-s ale mele.

    RăspundețiȘtergere