joi, 2 iunie 2011

Traim intr-o epoca fara eroi si fara lumina - zodia oii


Epoca in care traim pare moarta, stearpa, fara lumina, fara prototipuri, fara exemple de urmat si fara eroi.
Hoolywood este parca unica sursa de basme. De acolo, din aceste filme, de foarte mult timp ne luam exemplele, ne visam, cu personajele de acolo ne identificam indiferent de varsta.
Cand au cazut Gemenii, in mintea mea, s-a naruit un mit. Mi-am dat seama ca marea putere era vai de ea, era anemica, jerpelita si ca toata grandoarea aceea era un produs de Hollywood. Si avea aceeasi rezistenta, aceeasi forta, adica era inexistenta. E doar un balon de sapun, totul. La prima suflare se sparge si-n urma-i nu mai ramane nimic.
Intotdeauna imi bateam joc de cei ce tot vad peste tot intentii de manipulare in masa. In ultimul timp insa, parca am inceput sa vad si eu, peste tot, un nonsens in tot ceea ce se petrece. Mai precis, totul ni se induce. Ni se induce ce sa mancam, ce sa ascultam, ce sa vedem, ce sa imbracam, ce sa facem si ce sa ne placa in viata. Credeati ca biserica era un mecanism de manipulare? Mie mi se pare deja ca biserica e un mic copil pe langa ce se petrece la nivel mondial, in prezent.
Hollywood si moda sunt in top! Primul creaza falsi eroi si "denota" o putere, o atmosfera, o noblete si o vitejie inexistente, a doua doreste sa impuna uniformizarea estetica. Intr-o lume urata, diforma, trista si goala, Hollyood ul ne furnizeaza situatii generatoare de adrenalina, de tandrete, de autorespect, de mandrie, de vis... Oare nu consideram ca realitatea este cea prezentata de filme?
Moda...moda e blestemul lipsei fanteziei si razbunarea sa pe fantezia adevarata. In fiecare an se poarta alta culoare, alta croiala, alta lungime, alt imprime. Si oamenii cumpara pentru ca vor sa fie la fel, vor sa apartina neaparat, multimii. Oamenii vor sa fie si de aceea si sunt, in orice conditii si cu orice pret, sociali. Si fac orice pentru asta. Isi sacrifica visele, sentimentele, gandurile. Si cel mai mult, se prefac. Daca multimii ii place ceva, atunci fiecare individ se va preface ca ii place acel ceva chiar si atunci cand, de fapt, ii displace. Se prefac ca sunt satisfacuti chiar si atunci cand nu sunt. Se prefac ca le pasa chiar si cand nu le pasa. Se prefac ca iubesc chiar si cand nu iubesc. Se prefac ca nu iubesc, chiar si atunci cand se topesc de dor. Se prefac ca nu sunt romantici chiar si atunci cand sunt romantici. Se prefac ca inteleg chiar daca nu inteleg o iota. Se prefac ca stiu totul, ca au totul, ca pot totul. Toti avem impresia ca suntem obligati la ceva anume, la o anumita conduita. Toti facem caz de etica si de morala. Si? De asta mintim si ne prefacem tot timpul? De dragul moralei? Sa fii un om adevarat si cinstit, sa fii tu insuti, inseamna neaparat ca ii incalci dreptul altuia? Oamenii deja incurca etica si morala cu drepturile. Si in numele acestora:etica si morala, au uitat ca au dreptul de a fi ei insisi. Devin imorali pentru ca sunt nevoiti sa devina mincinosi, prefacuti, tocmai de dragul moralei. Si de frica de a fi criticati, de frica de a face ceva altfel, de frica sa nu iasa din tipar. Ati observat cat de originali par oamenii pe care imediat ii simti ca sunt ei insisi? Ei par "imbracati", par leaders, par puternici!
Iar tot restul, ramane o adunatura de oi care se chinuie din greu sa semene unul cu altul, o adunatura de "regi" despuiati care se tot vaita ca e prea moale pelerina purpurie si care-si lauda unul altuia "hainele" inexistente.
In zodia oii, turma e formata din eroi imaginari! Ca sa te remarci, trebuie sa te declari oaie! Pentru ca nimeni, dar nimeni nu mai mai vrea sa fie o simpla oaie. Nimeni nu mai vrea sa recunoasca a fi ceea ce este! In epoca noastra parca nimeni nu mai doarme, nu isi sufla nasul de muci, nu mai merge pe jos, nu mai face cate un part, nu merge la WC si nimeni nu greseste! In zodia oii, lumea e formata din indivizi perfecti in care nimanui nu-i mai arde sa behaie asa, ca sa faca ton disonant, macar.
Traim intr-o epoca plina de regi despuiati si traim intr-o epoca fara eroi si fara lumina. Lana de aur a fost furata iar vremurile lui Tezeu au apus.
Mai tineti minte ce s-a zis prima...prima...oara?
SA SE FACA LUMINA !
Si uitati ce-a tasnit la iveala: un copil mort de foame.

Noi suntem fericiti si ce facem?


Serios, sunteti fericiti?
Parca peste lume, la biblica porunca s-a aprins doar un reflector, parca lumina, deplina lumina nu s-a facut niciodata.

7 comentarii:

  1. IDENTIFICAREA mai mult sau mai putin voita cu idolul,este cea care face sa uitam de noi insine.O invatatura a lui Isus zicea:"nu va faceti idoli din lemn sau din piatra"...care in zilele noastre ar putea fi tradusa:"nu va faceti idoli din lumea filmului,a modei,a Vip-urilor"!!Personal nu sunt un mare bisericos in primul rand pt ca niciodata n-am suferit dogmele,insa daca esti atent la ceea ce zic marii maestrii spirituali,fara sa te lasi momit de interpretarile unor sfinti,vei gasi un izvor infinit de adevaruri spuse mai mult sau mai putin voalat...unica chestie ce trebuie sa faci este SA DESCHIZI OCHII.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Anonim
    Maestri spirituali? Unii habar nu au ce este spirit. Si nu ai cum sa le explici pentru a intelege. Si asta pentru ca daca nu il simti in tine, daca nu esti constient tu insuti ca ai asa ceva,nimeni nu ti-l poate explica. Este ca dragostea.
    Si apoi, daca unii au ajuns deja la idoli, au ajuns pentru ca incurca exemplele demne de urmat cu obiectele de cult si de "inchinare". Dar asta este...unii sunt facuti pentru a se "inchina" la orice "idol" -inclusiv un vitel de aur-pentru ca nu sunt constienti ca ei insisi sunt suficienti si nu au nevoie de idoli pentru a avea valoare. Intotdeauna a fost asa si intotdeauna va fi. Faza proasta este ca deja nici macar "idolii" oferiti de-a gata de altii, nu se mai refera la idei dar la obiecte de proasta calitate si trecatoare, in care chiar cei ce "le ofera", nu cred. Asta conduce la o decadenta umana in masa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, e adevarat ce spui tu, dar, in lumea noastra, cu cat esti mai diferit, cu atat iti e mai greu... pentru ca omul nu poate supravietui singur. Iar daca nu simte ca face parte din societate, cum poate fi fericit?
    Nu incurajez efectul de turma pentru ca eu insami m-am opus acestuia, simtid nevoia de a fi altfel (in sens pozitiv). Insa e greu sa rezisti tentatiei acestuia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Efectul de turma e ceva rau, nu e deloc bun. Efectul de turma inseamna ca urmezi pe altii fara sa alegi, fara sa discerni. Si -dupa parerea mea- este dovada clara a faptului ca, in fond, nu participi, nu esti membru activ.
    Si uite asa ajung "oile" sa aiba nevoie de un sef peste capul lor.
    Chestia e ce facem noi cu propria noastra constiinta. Asa vad eu problema adica. Spun asta pentru ca am observat ceva: sa ma pun pe invers cu altii mi-e cu mult mai usor decat sa ma pun pe invers cu propria-mi natura, fire. Rabufnesc si o fac intr-o maniera gresita, exagerata, nepotrivita. Si apoi sa stii ca e mult mai usor sa ii conduci pe altii decat sa te lasi condusa de altii. E mai....suportabil :D

    RăspundețiȘtergere
  5. ...de asemenea, as vrea sa te salut, sa iti urez bun venit si sa iti multumesc ca particpi cu aceste comentarii pe blogul meu cam nebagat in seama.

    RăspundețiȘtergere
  6. Una dintre cele 10 porunci din biblie spune "Sa nu minti". Daca biblia s-ar rescrie astazi cred ca ar mai trebui adaugata o porunca "Sa nu manipulezi".

    RăspundețiȘtergere
  7. ...ehe...si atunci biserica ar pacatui incontinuu...

    RăspundețiȘtergere