luni, 23 februarie 2015Cel mai sarac presedinte, Jose Mujica zis Pepe - presedintele Uruguaiului
Fac traducerea din The Economist pentru ca nonconformismul acestui om este remarcabil. M-a magnetizat. Aceasta senzatie de cutremurare in fata unei personalitati care-si impune propriile legi si vreri indiferent de tot si de toti, nu am mai intalnit-o decat studiind viata filosofilor greci. Un tip extrem de interesant, un prototip anarhic, in conditiile date.
1. Revolutii si rascoale 
"Noi, oamenii, suntem facuti pentru a trai in haita. Nu putem trai de unii singuri. Suntem dependenti de societate. Sa dai jos un guvern si sa ridici o reduta in mijlocul drumului sunt niste chestii care nu au nicio legatura cu a crea sau a construi o societate noua. O societate are nevoie de orgaizare, de disciplina si de munca pe termen lung. Asa ca sa nu incurcam intre ele aceste doua chestiuni. Vreau sa fiu bine inteles: imi plac avantul asta tineresc si spontaneitatea dar nu cred ca vor duce undeva daca mai intai nu se "coc"."

2.Legalizarea marijuanei
"Este o vesnicai poveste cu schimbarile: in 1913, la noi, in Uruguai a fost legalizat dreptul femeilor de a divorta. Stiti ce se zicea atunci? Ca or sa dispara familiile. Ca gata, este sfarsitul bunei purtari si al societatii. Orice sa faci, intotdeauna va exista o atitudine mai conservatoare si mai traditionalista care isi va avea radacinile in frica de schimbare"
3. Materialism
"Ne-am lepadat de toti ceilali zei vechi si am ocupat cu totul templul zeului de Piata. Acest zeu organizeaza economia, politica, obisnuintele noastre cotidiene, vietile noastre si ne ofera carti de credit, dobanzi la imprumuturi de parca in toate astea consta fericirea noastra. Zici ca ne-am nascut doar ca sa consumam si iar sa consumam. Si atunci cand nu mai putem, simtim ca nu mai avem sens si suferim de saracie si de frustrare.“
4. Avorturile si casatoria intre homosexuali
"Am aplicat un principiu foarte simplu: noi constatam FAPTE. Avortul este la fel de vechi ca lumea. Cuplurile de homosexuali, la fel. Homosexualitatea nu e un fenomen al vremurilor noastre, moderne, este cu mult mai veche decat ne imaginam noi. Este o realitate obiectiva care exista! Pentru noi, sa nu o legalizam e ca si cum am chinui fara sens acesti oameni." 
5. Respectuos in ciuda functiei de putere cu care este investit
"Imediat cum incep politicienii sa urce in ierarhie, brusc se simt de parca ar fi regi. Nu stiu ce ii apuca.  Ceea ce stiu eu este ca cei ce slujesc democratia se afla pe acest pamant pentru a se asigura ca nimeni nu va fi mai "egal" ca altii. Chiar ai nevoie de un palat, covor rosu si multi slujitori ca sa-ti zica: "sa traiti, stapane"? Lucruile astea mi se par oribile, de prost gust."
6. Reimpartirea castigurilor
"Treaba afacerilor este sa isi mareasca pur si simplu castigurile. In mana guvernului sta sa asigure faptul ca suficiente dintre aceste castiguri vor fi redistribuite astfel incat cei ce muncesc sa isi permita sa cumpere produsele pe care le produc. Nu e nicio mare teorie in faptul ca cu cat exista mai putina saracie, cu atat mai mult infloreste comertul." 
7. Droguri si narcotice
"Mai rau decat consumul de droguri este comertul cu droguri. Mult mai rau. Consumul este o boala si nu cred ca exista droguri "bune" sau usoare sau ca marijuana face bine. Nici macar tigarile nu fac bine. Nicio dependenta nu este buna. Singura dependenta buna este dragostea. Pe toate celelalte, uitati-le!" 
8. Cel mai sarac presedinte
"Nu sunt cel mai sarac presedinte. Sarac e cel ce are nevoie de multe pentru a trai. Viata mea este rezultatul traumelor mele. Au existat perioade in care pentru a fi fericit nu aveam nevoie de nimic altceva decat de o saltea pe care sa dorm.”

9. Doneaza 90% din salariu
"Eu am un anume fel de a trai pe care nu mi-l voi schimba doar fiindca sunt presedinte. Castig mai multi bani decat am nevoie. Pentru mine, sa fiu presedinte nu e un sacrificiu pe care il fac ci o datorie pe care o am."
10. Secretul fericirii
"Sa traiesti asa cum consideri tu. Sa fii tu insuti si sa nu incerci sa iti impui opiniile tale, altora. Nu astept ca ceilalti sa traiasca asa cum traiesc eu. Eu vreau sa le respect libertatea si imi apar in acelasi timp propria-mi libertate. Acest lucru il poti face doar daca ai curaj sa spui exact ceea ce vrei si crezi chiar daca ceilalti nu iti impartasesc conceptiile sau vrerea". 

Un comentariu: