vineri, 6 ianuarie 2012

De ce erau magii ... trei ?



Conform traditiei, magii l-au vizitat pe micutul Hristos, oferindu-i daruri (aur, tamaie si smirna). Totusi, cati sunt magii? Trei?
...sunt trei pentru ca erau darurile in numar de trei si, asa, se deduce ca si magii erau trei. Singura mentionare a acestui fapt se face in Evanghelia dupa Matei. Dar aici nu se mentioneaza cati magi erau. Numarul magilor, trei, a reiesit exclusiv prin analogie, pentru ca erau trei daruri.
Magii, care deseori mai sunt numiti intelepti sau regi, au pornit de la rasarit pentru a i se inchina Fiului Domnului, urmarind steaua din Bethleem.

Cuvantul grec "magos" -mag (il mentionez pentru ca in greaca veche a fost scrisa Evanghelia si asa au fost numiti acestia, in mod direct), provine din cuvantul persan magus care, la randul sau, provine din limba avesta (limba Zoroastrianismului) magauno. Magauno facea referire la o casta de preoti care se ocupau foarte mult cu astronomia si erau faimosi pentru aceste cunostinte ale lor. Si tot conform traditiei orientale, acesti preoti calatoreau in grupuri de cate...12 ! Nu cate trei!

Trageti voi concluzia.

4 comentarii:

  1. concluzia reiese de aici : http://www.youtube.com/watch?v=dKx1LoYbSBA

    semnat : machedonul de weekend

    RăspundețiȘtergere
  2. lol .... la noi e "cei trei de la rasarit" ....si asha denumim noi pe cineva anume( nu pot specifica aici) =))) ....dar dak sunt 12 ...deja fuuuuuggggggggggggggg ...din tzara

    RăspundețiȘtergere
  3. instabilule .... makedon, milionar, barbar, mos batran ...toti de vikend :)) .... STOP ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Da? Pu asta nu o ştiam. Sinceră să fiu nici nu m-am documentat, dar toţi ( sau majoritatea ) ştim că erau trei, nu doisprezece. Oricum interesnat articol. :)

    RăspundețiȘtergere