duminică, 20 noiembrie 2011

Crevete MacLeod

Cercetatorii elvetieni au avut o mare surpriza descoperind un serial killer din lumea acvatica. Este vorba de crevetele Lysmata amboinensis care extermina toti ceilalti creveti de aceeasi specie, in afara de acela pe care si l-a ales spre a se imperechea! Highlander faza! Lysmata amboinensis are o lungime de 6 cm., este hermafrodit dar nu se poate autoreproduce. Este motivul pentru care are nevoie de pereche. Cercetatorii Universitatii din Basel au studiat acest straniu comportament si au ramas cu gura cascata cand au inteles ce fac nebunele crustacee.
Lysmata amboinensis

In timpul zilei, acesti simpatici si frumos colorati creveti circula extrem de linistiti in aceeasi regiune, ba, mai mult, par timizi si evita sa se intalneasca intre ei. Noaptea insa, ii pocneste damblaua. Schimba foaia automat. Crevetii incep sa se urmareasca intre ei pentru a se extermina si acest cerc al mortii nu se opreste pana cand, in final, raman doar doi, cuplul destinat a procrea. In dimineata urmatoare, "highlanderii" se reintorc la locul crimei pentru a-si manca victimele.


Conform observatiilor oamenilor de stiinta, acest comportament bizar nu are de-a face cu vreo incercare de stapanire a surselor de hrana, asa cum se petrece la mai multe animale. Lysmata amboinensis se ataca una pe alta chiar si atunci cand hrana se afla din belsug. De aceea s-a tras concluzia ca acest comportament este instinctiv si are de-a face cu faptul ca vor sa aiba relatii exclusive de pereche. I-a uimit si pe cercetatori descoperirea, cunoscut fiind faptul ca speciile hermafrodite se imperecheaza, cu precadere si mare placere, cu cat mai multi parteneri.


Dedicatie speciala: "Aruncarea in valuri"
Iubitul meeeeeeeeeeeu, sa ne-aruncam in valuuuuuuuuri ...


6 comentarii:

  1. Lumea animala nu inceteaza sa ma surprinda :)) Incepand cu oamenii, ajungand la creveti! E chiar dubios comportamentul.. si trist..

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asa pare. Dar tu realizezi ca aceAsta ESTE? Pur si simplu exista...
    Iti dai seama ce prosti suntem sa tot visam la dreptate, rasplata pentru fapte bune sau bunatate? Iti dai seama ce nonsens par gentiletea, sensibilitatea, jertfa, sacrificiul?...noi, oamenii, animalele cu valori morale...
    Iata adevarul si spune-mi, nu asa e si in viata omului? Nu ne luptam, visatori, impotriva la ASTA, la ceea ce, de fapt e fara..norme?
    Nu reusesc doar aia care stiu sa subjuge? Nu astia TRAIESC si EXISTA bine?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ba da, Irs.. E selectie naturala, evolutie. Altruismul, jertfa, sacrificiul, protejarea altui organism (fie el o planta, un animal, un om) toate sunt niste comportamente anti-evolutie, anti-supravietuire. Si da, egoismul e arma celui puternic, cel care subjuga e cel cu sanse mai mari de reusita, isi transmite genele mai departe, supravietuieste. Iar chestia asta se aplica universal, in lumea vie.
    Deci da, la o prima vedere am parea a fi PROSTI (putin spus).
    Avem asadar cateva chestii:
    1. egoismul - premisa supravietuirii, e existentei
    2. oamenii manifesta totusi sensibilitate, altruism, fapte bune, sacrificiu
    3. oamenii nu doar ca nu au disparut inca din ,,jungla", dar suntem pe o pozitie chiar ok (,,traim bine")
    As trage concluzia ca nu e chiar o prostie sa visam si sa aspiram inspre toate acele sentimente nobile. Se pare ca am supravietuit in ciuda lor. Da, la nivel social, in cadrul speciei noastre, se aplica in continuare legea junglei, cel care subjuga traieste bine. Doar din cand in cand mai avem si exceptii, de oameni buni care reusesc, inving cu ,,arme" proprii, nu cu rautate sau distrugere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai problema e ca si pe cealalta cale daca o iei, tot exista invingatori si invinsi.
    Aia "buni" ce naiba castiga? NIMIC. Sunt losers din start.
    Ori "ucizi", "ori esti ucis", ori te sinucizi. Alta cale nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu ce fac aia dar tare gustosi mai sunt :D

    RăspundețiȘtergere
  6. ...asta a sunat precum glasul lui Dumnezeu...

    RăspundețiȘtergere