marți, 31 mai 2011

iPopa

Piata Syntagma despre care tot scriu si unde ne adunam - Cladirea de sus este Parlamentul
Dupa cum bine va informez aici, pe blog, precum si pe oriunde altundeva va mai prind, aici "revolutionul" tine bine, particip la "Eklisia tou Dimou", cum se numeau, candva, adunarile democrate in Grecia antica, ne spunem fiecare parerile, supunem la vot, radem, cantam si discutam. Acum, ca le-au luat totul oamenilor, le-au lasat ceva: nebunia. Si ce misto se mai face...
Gospodinele in actiune
Va pot reda cam cum e situatia aici pentru ca oricum seamana a comedie. Si sa tineti minte, va scriu ce se petrece aici pentru ca ce e aici, va fi, curand, peste tot. Adica va fi si in Romania.
Astia de la guvern ai lui Papandreou alearga de nebuni si provoaca mai mult harababura. Zici ca-s pitigoi sau iepuri. De acolo de unde la elevii de gimnaziu, la inceputul anului scolar, s-a dat cate un laptop pentru utilizarea la unele materii de invatamant (si Windows si Linux sic!) fiindca se presupune ca trebuie modernizat invatamantul, acum ceva zile a iesit un grasan tot din guvernul lor si i-a criticat pe demonstranti (deja am dedicat doua articole demonstratiilor, stiti cum sta treaba) ca nu sunt seriosi si de luat in seama, ca sunt generatia facebook si ca se intereseaza doar de cate "like uri" primesc. Drept pentru care, auzind aprecierea, imediat, toata aceasta "generatie" s-a pus pe like-uri la paginile tuturor politicienilor si sa vezi nebuneala naibii. La profilurile politicienilor existau oameni "de sters", special pusi si care le stergeau comentariile nefavorabile! Profesionisti tipii, nu gluma. Dar nu a fost bai, dupa ora 3 s-au impartit frumos toti si au inceput niste comentarii cu injuraturi de le-au inchis aia automat paginile. La Papandreou (prim-ministrul) a fost mai greu, "stergatorul de commuri" fiind foarte rapid. Lucrul a fost sesizat si considerat o provocare draguta si interesanta. Viteza "stergatorului" a fost recunoscuta, apreciata si comentata, asa ca pana la ora 6 toata lumea s-a mobilizat si s-au concentrat doar pe el si i-au inchis si lui pagina. Cea mai nebuna faza a fost ca dupa toate astea (cu care m-am amuzat teribil toata ziua), m-am dus la demonstratie.
Si bunicii au tigai!

La demonstratie, babutele care tot pocnesc linguroaiele in tigai si ibrice, erau foarte interesate despre ce anume e facebook pentru ca auzisera ca demonstrantii sunt generatia...facebook. Ele, fiind demonstrante, voiau musai sa stie ce a zis grasanul din guvern ca anume sunt! Fiindca habar nu aveau. Niste baieti lungi de 2 m, elevi de liceu le explicau, foarte seriosi, cum se petrece trebulita asta cu facebook. Bunicile nu au priceput nimic oricum, dar au tras concluzia ca nu se vad bine la TV sau ca special nu le arata, pentru ca grasanul a zis ca la demonstratii sunt doar tineri. Sper sincer ca pentru a iesi in evidenta nu-si vor aduce toti prietenii de la organizatiile de batrani, foarte apreciate aici, unde se duc sa faca excursii si sa joace table, sah sau sa croseteze, pentru ca va fi cam ciudat.
Spatiul unde se impart formularele informative, se cer materialele necesare, se ofera servicii-fiecare ce poate-, asistenta medicala, apa, teatru pentru copii, trancaneala cu necunoscuti, flirturi...chestii 

Alaltaieri, una dintre bunici lesinase. Exista un grup de medici care ofera, voluntar, asistenta medicala pe loc, asa ca bunica a fost ingrijita imediat. Dar surpriza: cum si-a revenit, desi medicii i-au spus ca a patit o criza de panica, bunica sustinea ca a lesinat de bucurie si emotie si a intrebat unde-i e tigaia!!! Chiar a explicat ca are nevoie de tigaie pentru ca ii e mai usor sa pocneasca in ea, fluierul obosind-o si varsta nepermitandu-i sa sufle prea mult. Si a zis si ca tigaia ei e mai rezistenta, fundul acesteia nedeformandu-se (la altii s-au strambat fundurile de la tigai de atata batut in ele). Ma uitam la ea si nu-mi puteam crede urechilor ce guresa ciripea si ce serioasa era cand isi lauda propria tigaie. Ca o sa invat cum cumperi o tigaie buna, ducandu-ma la demonstratii, n-as fi crezut vreodata!

Stiti cum merg prin multime? Se tin una de bluza celeilalte pentru a nu se pierde si cu cealalta mana isi fac loc tot cu tagaitele, le baga usurel la inaintare sa deschida partie. Sper sa fie sanatosi toti batraneii astia pentru ca ne confera noua o siguranta si o anume valoare. Prezenta lor e un ajutor extraordinar pentru ca ne tine la adapost de eventuale batai. Plus ca nu stiu ce sa zic, au batranelele astea o gura... fac un taraboi teribil. Le apreciez sincer si din inima gurile astea certarete!
Si pentru ca titlul articolul este iPopa, am sa va zic faza tare cu iPad urile.
Alaltaieri s-a convocat o adunare intre sefii partidelor, doar...doar....pot sa se inteleaga la cate ceva intre ei. Normal ca nu s-au inteles si va voi spune imediat de ce. Tipii, daca nu sunt cu adevarat nebuni, par nebuni cu siguranta. Prim-ministrul e mare biciclist, ecolog, adora tehnologia, vorbeste americaneste mai bine ca greaca (fiind jumatate american). Seful partidului de opozitie e un tip care spune cam tot ce spun si astia de la guvern...doar ca de fiecare data zice ca nu e de acord cu guvernul! Va dati seama ce logica?! Adica si noi ne dam seama, pana si voi va dati seama care habar nu aveati despre ce e vorba pana cand v-am zis eu acum, doar ei nu-si dau seama!
Sefa comunistilor e o femeie...brrrrrrr! in primul rand, te miri ca e femeie! Hai, ca e urata nu poate fi reprosat dar tipa e tunsa de parca a facut-o cu ciobul. Desi e comunista, seamana foarte bine cu Hitler dar fara mustata. In plus, e singurul politician pe care nu e nevoie sa il asculti ce zice pentru ca tot timpul si cu orice ocazie zice acelasi lucru. Asadar, nu ai de ce auzi ce declara pentru ca stii deja ce are de zis!
Mai e unul, fost comunist si asta, numai nebunii, numai tampenii face si enerveaza pe toata lumea, de fapt.
Si ultimul, seful partidului de dreapta care cum o da, cum o suceste, tot la turci ajunge!
Cam astia sunt oamenii seriosi care se tot intalnesc aiurea sa pice la intelegere.
Piata Syntagma seara, cand se aduna mai multa lume
Hilar a fost faptul ca prim-ministrul a scos mandru iPad ul lui si i-l arata comunistei care ziceam ca seamana cu Hitler! Si...surpriza! Comunista ranjeste satisfacuta si scoate si ea unul!!! Ceilalti isi invarteau pixurile ofticati ca ei nu aveau.
Ca si Papa Benedict e adeptul iPad ului stiti deja, cred.
O sa ziceti ca da, asa-s catolicii ...dar va inselati! Exista o tara in care daca prim-ministrul are iPad, pana si comunista invechita are iPad, are si popa iPad! Da, da e vorba de unul din acestia ortodocsi despre care toti zic ca-s invechiti! Va dati seama nebuneala cand a scos popa iPad ul si a inceput predica?

Stiti ceva? Oamenii sunt frumosi ! Politica si interesele i-au uratit, doar. Daca am descoperit eu ca bunicile-s dulci si active, ca sefa comunistilor tunsa cu ciobul are ceva modern pe ea si ca popa ortodox tine predica dupa iPad, cred ca e timpul sa priviti cu totii mai atent in jur ! E timpul!

luni, 30 mai 2011

Syntagma - Atena

Ieri am avut o surpriza placuta din partea celor de la Harley Davidson Club.
N-am vazut in viata mea astfel de imagini: babute tunse castron cu ochelari si camasute cu dantelute, sa isi puna mainile la urechi din cauza zgomotului si apoi sa le ia curajoase ca sa aplaude motociclistii imbracati in piele, cu plete si cu casti de nazi! Cred ca daca puteau, ii serveau si cu o dulceata sau niste gogosi (bunicile grecoaice au un fix cu gogosile). Oricum, se vedea pe fata lor ca erau mandre, habar nu am de ce le straluceau asa ochii! Nu stiam daca imi vine sa plang sau sa rad dar mi-am dat seama ca oamenii sunt capabili sa treaca peste orice si sa se sustina atunci cand se lupta pentru demnitatea lor. Din pacate, mi-au furat telefonul si am facut pozele cu ce am apucat.
Oricum, initial s-a auzit un zgomot ... care m-a dus cu gandul ca gata, au venit astia cu tancurile! Apoi ma gandeam ca totusi, nu se aud senile si ma gandeam ca e bombardier! Nimic nu suna mai impunator decat peste 100 de Harley sosind !






La faza descrisa anterior, se asorteaza ....asta:

sâmbătă, 28 mai 2011

Pentru ca am sa mor candva

Piata Syntagma - Atena - Sectorul steagului Spaniei unde se aduna si cetateni spanioli impreuna cu greci. Ziua de ieri a fost dedicata sustinerii celor din Puerta del Sol  care au fost batuti brutal! Observati cu ce cantam acolo : tobe, fluiere, cratiti, linguri, ibrice, capace, vuvuzele, trompete, clopote, cimpoaie, nai, corn din scoici... orice face zgomot!
Am observat ca oamenii s-au retras in ei insisi. Viseaza mult si asteapta sa li se implineasca visele singure, fac planuri pe care niciodata nu si le indeplinesc pentru ca nu cred ca e posibil, teoretizeaza si analizeaza sisteme de valori. Si toti, dar TOTI recunosc ca NU ESTE CEEA CE AR TREBUI SA FIE ! Si nimeni nu face nimic in afara decat sa se sacrifice pe ei insisi si sa persiste in greseala, inertie, intr-o "moarte pe timp de viata".
Am incercat sa spun asta aici Lumea sau aemuL ? . Viata noastra e cu fundul in sus, aproape nimic nu este cum ar trebui sa fie.
Da, de mult timp incerc sa reactionez in fata fenomenului. Incercari mititele, galagiose, pe la demonstratii studentesti cu revendicari irealiste si neluate in seama in contextul realitatii existente. Pentru ca realitatea e imbibata de o "lepra" de nonvaloare, de interese personale si de un joc genial cu mintile oamenilor-oi care sufoca vointa umana, bucuria, viata. Da, sunt o idealista. Da, gonesc dupa cai verzi pe pereti. Da, poate ca tot ceea ce fac e ca si cum m-as lupta cu morile de vant. Poate ca in jurul meu nimic nu se va schimba. Si totusi...chiar daca in jurul meu totul va fi si va ramane tot o minciuna, o mizerie si o lipsa a dreptatii, ceva se va schimba: EU.
Stiu ca am incercat, stiu ca nu am stat pasiva si fatalista pentru a face altcineva, ce vrea, cu viata mea. Am sa ajung candva in clipa aia in care o sa-mi dau sufletul si tot ce stiu este ca vreau sa am un alt raspuns la intrebarea: "Ce ai facut cu viata ta?". Nu vreau ca raspunsul meu sa fie "Nimic, EU nu am facut nimic, totul mi s-a intamplat".
Syntagma - demonstratii pasnice si sarbatoresti
In mod clar, ceea ce scriu aici nu are iz de analiza introspectiva. In apele alea caldute m-am scaldat in articolul sugerat anterior. Oricum, acelea sunt ganduri mult prea intime si nu-mi permit sa le exprim in public de prea multe ori. Si stiu ca oricum, o singura data ajunge. Intrebarea este : CE FAC?
Ca prim raspuns, pot sa zic in gura mare si cu mana pe inima ca REFUZ CATEGORIC sa promovez orice forma de nonvaloare si ca nu accept sa treaca prin mana mea, fara sa tai din radacina, orice fel de joc de interese. Dupa multa munca -zic eu- si dupa ce am inghitit in facultate multi "cacati" de toate felurile, am ajuns sa pot face asta. Cinstit am ajuns unde sunt (si sunt tare, tare la inceput) si cinstit imi desfasor activitatea. Eu as zice ca profesional, altii ar zambi iar si ar spune ca sunt o idealista (multi au si facut-o deja). Zambetele s-au dus la naiba cand si-au dat seama ca atunci cand spun nu, e NU (zic un "nu" mititel si anemic care provoaca zambete, doar ca il zic tot timpul). Da, interesele, marile interese si masinaria prefacerii nonvalorii in bani, incepe cu primul nostru "da", cu prima noastra concesie comoda si aceeasi masinarie face pe ea imediat cand incepe seria de " nu nu nu". Asta, desigur, daca poti decide tu si esti tu responsabil de ce se va petrece. Si o sa va mirati cand va veti da seama cate astfel de situatii trec prin mana dvs.
Voiam sa ajung insa, la ce fac de curand si care constituie o a doua parte a reactiei mele: PROTESTEZ.
De 4 zile, in Atena, in centru, in Platia Syntagma (Piata Constitutiei), se aduna mii de oameni, greci. Nu exista apartenenta politica, nu exista (inca) cereri clar formulate (doar ce am inceput sa ne organizam). Dar oamenii fac ceva anume mai cu foc: isi canta imnul national, huiduie Parlamentul (e chiar in Piata, mare si lat) si striga " hotilor, hotilor!". O fac cu naduf, cu pofta si din toata inima. Cand fac si spun toate astea, se refera la toti politicienii. Sila, oroarea si furia se indreapta spre toti. Culmea e ca nu vor sa dea jos guvernul actual. Si nu vor pentru ca e un nonsens. In locul astora de acum, ar veni altii, din alt partid dar, paradoxal, aceiasi. Politica a ajuns "aceeasi Marie cu alta palarie". Si peste tot e la fel, altfel nu as mai fi scris articolul acesta in romana.
Desigur, cred ca stiti cu totii despre demonstratiile civile din Spania. Urmand exemplul spaniolilor, s-au trezit si grecii.
Partea de jos a Pietei Syntagma din Atena, locul unde pot fi lasate : apa, markers, prelungitoare ,si se discuta in fiecare seara despre ce vom face in continuare
Stiu ca va veti gandi: Si ce ne zici noua despre spanioli si greci? Noi suntem romani!
Domnilor, si eu sunt romanca. Dar problema noastra e la nivel european. Au creat o Comunitate Europeana si se poarta cu noi de parca am fi oile lor pe care le mulg cum vor. (Si nu ma refer la UE, ma refer la guvernele fiecarei tari in parte, uneltele eficiente). Nu vi se pare ca am ajuns sa semanam cu americanii? (Si faptul in sine nu e ceva rau, cu singura diferenta ca noi NU suntem americani!). Nu vi se pare ca bancile incep sa intre peste tot? Nu vi se pare ca toate cartile de credit sunt pasate mai ceva ca caramelele (rog, cacofonia a fi permisa in acest caz)? Nu vi se pare ca oarecum, dormiti cu cate o banca in pat, in fiecare seara si v-o trage la greu? Nu vi se pare ca se duce naiba caracterul si specificul fiecarei natii? Nu vi se pare ca am devenit "europeni" doar cu vorba si ca practic, am ramas fara identitate? Nu vi se pare ca parca acum, suntem mai neeuropeni ca niciodata? Nu vi se pare ca nici un guvern, desi reiese din cei alesi de dvs, nu va reprezinta? Nu vi se pare ca ne-am impartit in doua tabere: cetateni si politicieni? Nu vi se pare ca politica NU VA MAI DESERVESTE? Va mai aduceti aminte cui foloseau programele politice? Va mai aduceti aminte ca ele trebuiau sa ne deserveasca interesele NOASTRE??? Va mai aduceti aminte ca de aia se faceau alegeri?
Si mai e ceva.
Sa ne fereasca Dumnezeu de ziua aia in care traditionalii nationalisti isi vor aduce aminte de vechile lor principii si revendicari.
Si ziua aia a venit. Tarile din sud sunt numite PIGS (clar, pluralul de la pig adica porc): Portugal, Italia, Greece, Spain. Ei bine, aceste tari sudice sunt numite "porci". De ce? Pentru ca sunt mai slab dezvoltate economic. De ce le-au vrut in UE, atunci? Tarile puternice economic puteau crea un nucleu european si fara aceste tari (era dreptul lor). Intrebarea se punea insa: ce era Europa, ca si continent, ca simbol, ca idee, fara Portugalia, Italia, Grecia si Spania? Am sa va zic ce cred eu: aproape NIMIC. Ar fi fost o uniune de tari puternic dezvoltate, de tari competitive, de tari demne de admirat. Economic, insa! Doar economic! Le-ar fi lipsit stralucirea. Le-ar fi lipsit aceasta atingere de geniu, de arta, de creatie, de traditie, de frumos! Le-ar fi lipsit istoria! Nici un neeuropean nu vine pentru a vizita Europa fara sa vizitieze aceste tari. Europa, fara acesti porci -cum ii numesc unii- nu ar fi fost Europa, ar fi fost doar o adunare a unor tari europene. Ar fi avut, desigur, importanta, greutate economica pe plan mondial si ar fi jucat un rol covarsitor in insasi Europa tot la nivel economic. Dar nu ar fi avut greutate istorica, nu ar fi avut stralucire, nu ar fi avut aceasta "patina europeana" pe care numai timpul o da si o confera, numai istoria, numai "porcii" saraci din sud! Se pot da unii de-a dura, pot face tumbe si se pot bate cu pumnul in piept dar o vor face degeaba. Niciodata nu vor putea schimba ceea ce a fost: Grecia antica (numele de Europa e dat de ei, nu?, ideea de democratie, filozofia si matematica, teatrul si, mai ales, ideile lui Platon care SUNT Europa), nu vor putea nega niciodata maretia Imperiului Roman, stralucirea si importanta Renasterii italienilor, nu vor putea spune ca Spania nu e plina de splendoare, de istorie, nu a sustinut candva descoperirea Americii pe care altii si-au facut colonii si nu vor putea nega faptul ca insusi Columb a fost portughez! Pai unde se mai duceau toti acesti X-mann, T-ermann, V-elitchi etc. ca sa ii imprumute si sa ii ajute sa devina puteri economice? Uitati-va la numele celor mai mari banci care, de fapt, acestea CONDUC tarile puternic dezvoltate. Vedeti ce sunt ! Sunt acestia europeni? Nu !!! Oh, nu!
In Puerta del Sol, in Spania, acolo unde oamenii se adunau si cantau, protestand impotriva denaturarii caracterului lor national european, a intrat politia si i-a batut. I-a batut urat, au batut batrani, femei, oameni asezati pe jos, care cantau!
Piata Syntagma din Atena - Deviza noastra "Usti!" ceea ce inseamna un fel de "Us!" spus la gaini. Se refera la faptul ca vrem sa plece toti neavenitii, toti hotii, toti profitorii (amanuntele se vor stabili pe parcurs, deocamdata oamenii isi scot naduful doar, acesta fiind foarte mare)
Bai, astia ... metodele astea sunt o laba de gasca si o frectie la un picior de lemn daca ni le aplicati noua, porcilor din S adica...!  Chestii de genul tin doar la soldateii de plumb invatati sa bata pasul in ritm. Este meritul si dreptul lor sa o faca. Dar nu veniti cu aceleasi metode la unii care au dovedit ca pot face din chaos, cod cifrat. Nu veniti sa-i invatati sa numere pe aia care au descoperit numarul π. Nu veniti sa-i numiti neeuropeni si porci pe aia care AU CREAT EUROPA!
La toate acestea as vrea sa adaug ca dincolo de aceste idei si opinii personale pe care tocmai le-am exprimat, am si o oarecare ciuda pe faptul ca sudicii si-au adus aminte cine sunt, cam tarziu. Mi-e ciuda si pe faptul ca nu si-au dat seama ca vremurile s-au schimbat si ca ei insisi trebuie sa se schimbe. Daca vor sa fie la fel de puternici ca nordicii, ar trebui sa inteleaga ca vor trebui si ei sa actioneze ca nordicii. Nu se poate sa iti doresti sa ai banii si puterea economica a altuia fara sa iei in considerare si munca pe care acestia o depun. Cred ca asa e cinstit si asa este logic.
Aseara au luat initiativa si mii de biciclisti care au facut un tur in formatie compacta, prin ocentru, tot in semn de protest. Sa stiti ca totul este -deocamdata, pentru ca ne asteptam si la batai de la politie- foarte frumos, ca o sarbatoare, iar oamenii se folosesc de toata ingeniozitatea de care dispun. In curand vom avea si post de radio, site aici http://real-democracy.gr/
In aceasta batrana si frumoasa Europa exista popoare diferite, natii diferite, istorii diferite, vechimi diferite, limbi diferite dar intotdeauna, ideile democratiei au constituit o lumina ce ne-a calauzit pe toti. In aceasta Europa magnifica, toate neamurile sale au avut placerea, mandria si constiinta ca sunt europeni. De curand insa, unii se cred mai europeni ca altii. -Sentimentul acesta e foarte cunoscut romanilor. Si lor li se refuza titlul de european ca si cum ar fi avut altii dreptul sa confere aceasta apartenta-. Mai nou, sunt considerati si altii ca fiind mai putin europeni.
Eu as zice ca ar trebui considerati mai saraci, pentru ca asa sunt! Asta este adevarul!
Dar nu poate sa vina nimeni si sa spuna sudicilor ca sunt porci si nu-s europeni.
Nu de alta, dar PIGS, "porcii" astia din sud au fost europeni de pe vremea cand domnii din nord inca nu pusesera piciorul in Europa si insasi Europa nu avea nume!
Si hai, macar daca as sti ca cei ce profita de noi, de TOTI europenii, sunt europeni! DAR NU SUNT!
Banii europenilor, munca europenilor intra in buzunarele altora!
Si noi ce facem? Dormim?
Ne-au luat identitatea, ne-au luat banii, ne-au inoculat cu ideea ca nu ne putem implini visele. Ne invrajbesc!
Ne-am impartit in doua: europeni si politicieni. Europenii sunt toti oamenii cinstiti (din N, S, E si V) si politicienii sunt niste oi vandute altora care nu au de-a face cu Europa si care vor sa vanda totul, doar pentru a rumega pe o pasune privata.
Nu stiu ce va iesi din ceea ce incepe sa se produca. Dar stiu ca Europa este ca pasarea Phoenix, mereu batrana si mereu tanara: EUROPA RENASTE!

Stateam pe o bordura caci dupa o zi de munca si dupa atata topaiala, cantat si fluierat ma cam dor picioarele pe la 11,30
Am scris articolul acesta pentru ca am sa mor candva si vreau sa stiu ca in timpul vietii, am incercat sa traiesc!
Tineti minte un lucru: daca cineva incearca sa va violeze si nu ii spuneti "NU" si nu va declarati pozitia, cum ca nu vreti, nu sunteti de acord, la proces, nu va fi considerat ca ati fost violat. (Cazul priveste mai ales femeile dar extind eu, ideea). La procesul propriei mele constiinte nu vreau sa stiu ca nu am spus niciodata, NU ! Mi-ar fi rusine de mine. As trai degeaba. As trai?

miercuri, 25 mai 2011

Cocalarism istoric sau cum sa-ti tragi rapid stramosi mareti

Daca in cele ce urmeaza voi gresi, va rog sa ma corectati. Chiar va rog.
Articolul ce va urma se potriveste foarte bine cu bancul acesta:
"_Cum te cheama, pui de dac?
_Attila ... "
Adaptat, bancul va deveni asa:
"_Cum te cheama, urmas al lui Alexandru Macedon?
_Ivan..."
Sa clarific din capul locului ca in discutie va fi luat cazul tarii numite Fosta Republica Jugoslava a Macedoniei.
Ei isi mai zic si Macedonia sau Republica Macedonia. In engleza apare cu initialele primei versiuni prezentata de mine, adica F.Y.R.O.M.
Intre greci si ei e o mare neintelegere, grecii neacceptand sa isi spuna macedoneeni acestia, dat fiind ca macedoneenii erau greci pana-n oase iar cei din F.Y.R.O.M sunt slavi tot pana in oase.
Dupa cum cei ce mi-au vazut profilul au constatat deja, locuiesc in Grecia, asadar daca vi se pare ca sunt oarecum partinitoare (pentru ca e posibil sa fiu influentata si subiectiva), va rog sa ma certati.
Asadar, sa privim o harta.

Tot ce e inconjurat cu negru reprezinta teritoriul Macedoniei in vechime (in afara de Imperiul lui Alexandru cel Mare, desigur) - Cu culoare galben vedeti nucleul Macedoniei, spatiul unde si-au avut capitalele - Culoarea lila reprezinta spatiul macedonean care apartine si acum Greciei (si care constituie judetul Makedonia - Thraki) din Grecia - Cu verde vedeti spatiul ce acum revine Bulgariei (districtul Blagoevgrad) - Cu vinetiu vedeti spatiul fostei Macedonii ce revine la F.Y.R.O.M (si pe care scrie Republic of  Macedonia)
Desigur ca F.Y.R.O.M este 100% constituita dintr-o bucata a fostului teritoriu al Macedoniei! Nu exista vreo indoiala!
Problema e alta.
Tipii tin mortis sa-si zica... macedoneeni si sa isi numeasca tara Macedonia!
Mai mult decat atat, daca va uitati pe Wikipedia, veti vedea ca prezinta majoritatea populatiei ca fiind macedoneana. De fapt, acesti "macedoneeni" sunt slavi! Peste 60%, adica procentul autointitulat drept populatie macedoneana este de origine SLAVA. Pe langa acestia, 24% sunt de origine albaneza, 4% sunt tigani (eu asa ii numesc ca doar e dreptul meu), 4% altii. Culmea nebuniei este ca tocmai acest ultim procent de "4 % altii" sunt macedoneenii, minoritate greaca adica!
Cred ca toti stim cate ceva despre Macedonia si despre Alexandru Macedon si mai cred ca toti stim ca erau pur si simplu...greci ! Cred ca toata lumea stie ca Alexandru Macedon era grec. Eu, oricat sa fi cautat, oricat as fi dorit in modul cel mai sincer sa gasesc vreo sursa care sa fi spus ca macedoneenii nu erau greci, nu am gasit asa ceva.
De asemenea, romanii cunosc despre macedoneenii nostri, machedonii, aromanii! Ei provin tocmai de acolo, din Macedonia, ca doar de asta ii numim asa. De asemenea, sa stiti ca in judetul Makedonia - Thraki din Grecia, localnicii acestia sunt numiti vlahi (clar denumire asemanatoare cu valah). Limba vorbita de ei este un amestec de romana cu greaca. Nici urma de slava !
Dupa cum se observa, majoritatea populatiei din F.Y.R.O.M este formata din slavi si albanezi. Ce legatura au slavii si albanezii cu grecii, eu nu stiu. Si hai, albanezii erau aici, vechi iliri...inteleg. Macar exista o prezenta istorica si se poate presupune ca s-au amestecat oarecum cu grecii (e doar o supozitie dar mi se pare posibil). Cum ramane insa cu slavii care sunt si cei mai multi? Erau si slavii, greci? Categoric, nu! Atunci cum de se autointituleaza macedoneeni?
Culmea culmilor este ca vorbesc o limba slava, pe care o numesc limba macedoneana si scriu cu alfabet chirilic. Mai mult decat atat: sustin ca Alexandru cel Mare e strabunul lor! Un neam de slavi adica, are drept strabun unul dintre cei mai mari greci si desi le este strabun...nu se trag din el?! Cam asa vine treaba. Steagul F.Y.R.O.M reprezinta emblema casei regale a lui Filip II si a lui Alexandru cel Mare. Acesta e punctul ala ridicol, caracteristic cocalarismului. In cazul prezentat aici, de asta am pus in titlu "cocalarism istoric". Pai cum e posibil sa fie Alexandru cel Mare strabunul unui neam slav? Adica...de unde pana unde? Pe baza carei logici? Cum e posibil sa iti insusesti "Verghina" sau "Vergina"  (asa se numeste simbolul) si sa ti-l pui pe steagul tarii cand tu stii clar ca te tragi din Cneazul Igor?! Este sau nu este aceasta o impostura istorica? E de-a dreptul umilitor pentru ea insasi, dupa parerea mea, ca o intreaga tara, doar pentru ca nu poseda vreun glorios trecut istoric, sa fure unul de la altii. Sa-si traga rapid strabuni mareti si neamuri misto! E trist, e grotesc, e cocalarism, e arivism istoric de cea mai joasa speta!
Verghina (gr.) sau Vergina (en.) - Simbolul Macedoniei vechi, a lui Alexandru cel Mare
Ca sa ne amuzam putin, e ca si cum rusii ar ocupa toata Republica Moldova, si-ar impune limba rusa, ar scrie cu litere chirilice ca deh, asa e limba rusa...dar ar sustine ca nu e adevarat ca aia e limba rusa, aia e limba moldoveneasca! Si poetul lor national e Eminescu! Si ei sunt urmasii lui Decebal si ai lui Traian pentru ca teritoriul pe care stau a apartinut candva urmasilor acestora! Si steagul lor ar fi cu rosu, galben si albastru si un cap de bour! Sincer, nu v-ar veni sa ii luati la palme? Nu vi s-ar parea culmea nesimtirii ?
Aici, bancul ar devei:
"_Cum te cheama, pui de dac?
_Ivan..."
De asemenea, turcii s-ar putea declara si ei bizantini, urmasi ai lui Constantin si si-ar inlocui drapelul cu semiluna cu steagul Imperiului Bizantin (care, intamplator, este si steagul Bisericii Ortodoxe). Ar fi misto ! Ar fi cea mai hilara faza.
Desigur, am toata consideratia pentru orice popor de provenienta slava. Nu asta e problema. Dar cu tipii astia, e chiar urat, e de prost gust. Este ca si cum Gutza sau Salam ar sustine ca au terminat Conservatorul, au facut un master la Berlin si ca muzica lor e inspirata din Bach. Si ar avea pretentia ca tot mapamondul sa ii creada! Si ar revendica diplome de atestare! Dincolo de aberatia afirmatiei, nu ati zice ca minciuna aceasta e asa de execrabila si strigatoare la cer incat numai un cocalar sau o scursura intelectuala ar fi putut considera ca spusele lor ar putea trece drept pertinente si ca le-ar fi putut crede cineva?
Cam asa vor si "fyromezii" astia, sa fie recunoscuti la nivel international si tot la nivel international nu ii recunoaste nimeni pentru ca grecii sar in sus si urla "macedoneenii sunt greci, noi suntem greci, voi nu sunteti de-ai nostri!".
Si totusi, in F.Y.R.O.M, asa se doreste. Cineva zicea ca unii anume din Romania, ar trebui urcati pe vapoare si trimisi... fara a sti destinatia. Eu tocmai am gasit-o! Trimiteti-i in F.Y.R.O.M! Vor deveni si urmasi ai lui Alexandru cel Mare!
Eu sunt Semiramida! Sor'mea e Zana Zanelor! Tata e Moise!
Steagul F Y R O M

marți, 24 mai 2011

Circul muncii

Circul campului muncii este un bun stimulent pentru a munci. Eu recunosc ca multi dintre eroii pozelor ce urmeaza s-ar fi putut alege cu gatul frant. Cu toate acestea ei nu si-au frant gatul si tocmai de aceea cred ca daca ati vedea asa ceva la locul dvs. de munca v-ar entuziasma ideea sa se intample cat mai des asemenea comedie. Eventual, ati putea vinde si bilete.
Pun pariu ca niciunul nu e neamt!




















duminică, 22 mai 2011

Legiuitorul Spartei - Lykougos

Sparta contemporana - privire dinspre spatiul arheologic
Dintre toate natiile pe care le stiu, pe spartani ii admir cel mai mult.
Deseori, citind despre Sparta, am o senzatie de perplexitate. Pe de o parte le admir integritatea morala, pe de alta parte imi dau seama ca e nevoie si de "zburdalnica"... iesire din calup. Am sa spun simplu de ce admir spartanii: societatea creata de ei a reusit sa fie si sa se mentina ceea ce si-a propus initial. Vorbim de democratie si constatam ca democratia nu e chiar asa de "democrata", asadar isi rateaza scopul. Vorbim de comunism si pare o idee desavarsita (am crezut mult timp ca e "prea buna ideea" pentru a fi aplicabila la mentalitatea oamenilor vremurilor noastre) si vedem ca si comunismul, practic, si-a ratat scopul. Societatea spartana, statul spartan nu si-a ratat propriul scop. Indiferent care a fost acest scop, indiferent daca cineva este sau nu de acord cu acesta, cert este faptul ca nu si-a ratat scopul. A fost societatea care a reusit sa fie ceea ce si-a propus: un stat militar in care sa domneasca legalitatea.
Mai intai de toate - si asa cum voi incerca sa arat intr-un sir de articole - Sparta s-a bazat concomitent pe toate formele de carmuire: oligarhie, aristocratie, democratie, (dictatura militara), si ... comunism. Cu alte cuvinte, le avea pe toate, una fiind controlata de cealalta.
Toata lumea se intreaba cum de erau asa cum erau. Cred ca atunci cand spunem "asa cum erau" si nu putem defini clar cum erau, avem in minte mai ales calitatea individului extinsa la nivel colectiv, de a fi integru. Pentru ca nu numai un spartan provoaca uimire, nu e o admiratie de persoana, e vorba de o admiratie a unui intreg colectiv, de un stat. Eu imi cer scuze daca informatiile cu care voi incepe ceea ce deja cred ca a devenit o serie de articole dedicate Spartei vor fi, la inceput, banale. Nu stiu masura in care cel ce citeste aici le cunoaste sau nu, dar cred ca e frumos si corect sa incep...cu inceputul. Asa se cuvine.
Am sa incep deci, cu ceea ce era cel mai important in Sparta: LEGEA.
Legea era deasupra tuturor circumstantelor si a tuturor oamenilor. Nimeni si nimic nu se afla deasupra sa. Era o stare de fapt. Dupa parerea mea, Sparta este statul in care ideea de legalitate a atins apogeul. Nicaieri si niciodata nu mi-a mai fost dat sa intalnesc vreun caz de stat in care legea sa fie atat de strict respectata.
Vreau sa stabilesc de la bun inceput ca nu exista cod de legi spartane descoperit scris. Nu a fost descoperit asa ceva, adica sa fie mentionate, insirate, consemnate pentru a se face dovada arheologica a existentei lor. Se fac insa deseori mentiuni la legile Spartei in diverse texte ca si cum aceastea erau de la sine intelese (diversii autori vor fi prezentati, in context, pe parcurs).
Mai intai de toate, Sparta nu dadea socoteala nimanui si, mai mult decat atat, avea mania misticului. Modul sau de functionare era tinut secret. Aceasta incriptare (si va rog sa tineti minte acest cuvant, un mare mister si o mare valva facandu-se in jurul obiceiului lor denumit Kryptia) nu era neaparat dovada vreunei arogante, cat credinta ca atata timp cat strainii nu cunosteau prea multe amanunte despre ei, nu ar fi putut sa ii atace, ar fi fost, asadar, mai putin vulnerabili. Oarecum, in cuvinte simple, par a avea o mentalitate de genul "nu e treaba strainilor ce facem noi la noi, in Lakedemonia (adica Sparta), in casa noastra".
Spartanii insisi si toti ceilalti autori greci care fac referiri la legile lor, mentioneaza obsesiv numele lui Lykourgos (sau Lykourgus). El este considerat a fi legiuitorul Spartei.
Lykourgos (Lykourgus) - 800 i.H - legiuitorul Spartei
Istoricii moderni sustin ca Lykourgos nu ar fi fost o figura istorica dar una simbolica, un mit.  Foarte multi istorici antici insa, nu se indoiesc de existenta sa, considera de la sine inteles ca acesta a existat iar spartanii ii venerau memoria, dupa moartea acestuia si sustineau ei insisi ca acesta le-a fost legiuitorul.
Conform mitului deci, pentru ca acestea sunt mijloacele prin care la acele vremuri se transmiteau informatiile, Lykourgos era rege al Spartei cam prin 800 i. H si a calatorit foarte mult: Creta, Egipt, Libia, Iberia, India chiar.
Era fiul regelui Eumen. Dupa moartea acestuia, fratele sau mai mare, Polydektis, a urmat la tron. La scurt timp insa, moare si acesta si rege va fi uns Lykourgos. Cumnata sa, gravida fiind, ii propune sa o ia de nevasta si imediat cum va naste, sa ucida nou nascutul. Cunoscand-o cat de avida de putere si lipsita de etica era, Lykourgos se preface a accepta propunerea dar ii spune ca mai intai de toate trebuie, totusi, sa nasca acel copil. Imediat dupa nastere, ia pruncul si iesind in agora (piata publica, dumuri publice, locuri publice), il arata tuturor si-l numeste Harilaos (Bucuriapoporului). Temandu-se de uneltirile vaduvei infuriate si periculoase, pleaca in Egipt, Iberia, Libia, Creta, India. Peste tot studieaza civilizatiile intalnite si sistemul legislativ al acestor locuri.
Dupa multi ani si dupa ce acumulase destule cunostinte, a intocmit unele legi pe care, inainte de a se reintoarce in Sparta, le-a supus aprecierii Oracolului din Delfi, judecatorul suprem al grecilor. Aici i s-a raspuns ca "esti mai mult zeu decat om" si aceste cuvinte au fost interpretate drept pozitive cu referire la justetea legilor intocmite de Lykourgos.
Odata intors in Sparta si avand confirmarea justetii legilor concepute, il gaseste pe adolescentul Harilaos ca rege al Spartei. Partea grea consta in faptul de a convinge poporul lakedemoniilor (spartanilor) de justetea legilor lui si de faptul ca le voia binele, dat fiind ca legile or fi fost ele juste dar erau si extrem de dure pentru a fi acceptate si adoptate. Se spune ca s-a folosit de doi pui de catei spre exemplificare, pe care i-a crescut de mici, in mod diferit. Pe unul l-a crescut in casa, cu toate conditiile comode, rasfatat si domestic. Pe celalalt l-a crescut in natura, invatandu-l sa vaneze, antrenandu-l. Dupa ce cateii au devenit caini maturi, i-a prezentat pe amandoi si si-a pus concetatenii sa decida singuri cum considerau ca voiau a fi: ca acel caine domestic sau ca acel caine de vanatoare ?! Tot mitul spune ca patura saraca i-a acceptat ideile. Bogatasii insa, aristocratii, nu au fost de acord, ei avand oricum, mult mai multe avantaje de pierdut. Mai mult decat atat, aristocratia i s-a impotrivit pe fata si i-a creat probleme. Se spune ca un tanar aristocrat, numit Alexandros, l-a lovit cu batul pe Lykourgos si ca in timp ce acesta se intorcea pentru a intelege ce se intampla, tanarul i-a scos ochiul, in urma loviturii. Lykourgos a ales sa nu il tarasca pe tanarul acesta la tribunal pentru a fi pedepsit, dar sa il oblige sa ii devina ucenic, dandu-i astfel posibilitatea de a-l cunoaste, de a-i cunoaste caracterul. Si, intr-adevar, Alexandros a devenit unul dintre ucenicii cei mai zelosi ai lui Lykourgos.
Cand, in sfarsit, legile lui Lykourgos au fost acceptate si adoptate, acesta a decis ca trebuie sa paraseasca Sparta. Ο astfel de lege se numeste ritra (Ρήτρα din verbul din greaca veche  είρω care inseamna "a spune")  in greaca. Asadar ritrele erau legi nescrise si reprezentau o forma de lege raspandita pe scara larga nu numai la spartani. In fine, Lykourgos paraseste Sparta dar inainte de a pleca ii pune sa jure pe toti spartanii ca pana la intoarcerea sa, acestia nu vor schimba aceste legi. In Sparta nu s-a mai intors niciodata, asigurandu-se astfel ca legile nu vor fi schimbate. A murit la Delfi si a pus ca trupul sau sa fie incinerat si cenusa sa fie imprastiata, astfel incat nici macar mort sa nu se poata intoarce in Sparta iar spartanii sa fie oarecum contransi astfel, legati fiind prin juramant, sa respecte si sa aplice legile neabatut. In acest fel insa, legea devenea traditie.
Acestea sunt faptele, pe scurt, legate de Lykurgos, legiuitorul Spartei. Nu stiu daca si dvs. observati o asemanare a acestui personaj (Lykourgos) cu Zarathustra (sau Zoroastru) si cu Akhenaten (sau Amenophis IV). Desigur, ultimii doi erau personaje care au instituit niste legi cu caracter religios iar Lykourgos unele cu caracter politic si social DAR toti trei instituiau legi inviolabile prin caracterul lor, adica dogme religioase sau traditii!
Ceea ce este deplin si clar stabilit (atat de antici cat si de oamenii de stiinta contemporani) cu privire la aceste legi spartane sunt urmatoarele caracteristici si fapte:
1. Disciplina de fier a tuturor cetatenilor (echivala cu deplina legalitate), educarea in comun atat a baietilor cat si a fetelor si calirea acestora pentru a trai in conditii dure.
2. Interzicerea folosirii monedelor din argint si aur si folosirea exclusiva a monedelor din fier care fiind atat de grele erau extrem de greu de carat si era descurajata astfel folosirea lor.
3. Obligativitatea supunerii tinerilor in fata batranilor, precum si alte obligatii ce reieseau din activitatile si organizarea sociale ale statului.
Asadar acestea erau orientarile acestor legi.
Ca si continut, istoricii antici sunt de acord cu urmatoarele si mentioneaza in textele lor:
Prima ritra: Un stat nu are nevoie de legi scrise dar isi bazeaza functionabilitatea pe contractul nescris incheiat intre acesta si poporul sau. Tot acest sistem, la randul sau, se bazeaza pe educatia si instruirea cetatenilor care, in acest mod, sunt capabili si sa contribuie dar si sa apere statul.
A doua ritra: Impotriva luxului. Stabilea cum ca pentru a construi o casa nu e nevoie de nimic mai mult decat de un topor si un fierastrau. Orice in plus, era considerat a fi lux.
A treia ritra: Era impotriva campaniilor ofensive (de cucerire adica) in afara granitelor Lakedemoniei. Daca duceau campanii de cucerire si luptau prea mult cu dusmanul, acesta ar fi observat si invatat din tactica lor de lupta si va fi devenit din ce in ce mai bun.
(Aici vor fi multe de spus asupra caracterului secret pe care il pastrau asupra multor lucruri in ceea ce ii priveste). Rog insa a se retine ca cele 3 puncte anterior mentionate sunt doar 3 directii, orientari ale legilor si nicidecum legile ca atare.
Spartani antrenandu-se


In ceea ce priveste dezvoltarea fiecarei idei in parte: oranduirea politica si sociala in Sparta cu satisfacerea tuturor sistemelor: oligarhie, aristocratie, democratie si da, chiar comunism, instructia spartana, conceptia asupra ideii de familie si societate etc., va trebui sa revin cu alte articole pentru a da amanunte. Pana atunci, am zis ca e cel mai bine sa incep cu Legiuitorul si legea, dat fiind ca legea spartana si modul absolut in care spartanii o respectau reprezinta si primele lucruri care uimesc si atrag atunci cand gandul ni se indreapta spre Sparta.

sâmbătă, 21 mai 2011

Home, Egg Home ...

Pe baiat il cheama Daihai Fei si este un japonez inventiv. A confectionat mai intai un schelet din bambus in forma de ou. Peste acesta a infasurat mai multe straturi de materiale izolante. Ca ultima "tencuiala" exterioara a pus saculeti umpluti cu nisip si seminte de gazon. Uda regulat saculetii in dorinta de a creste gazonul (care deja a rasarit dupa cum se observa in fotografii), pentru a-i oferi o si mai buna izolare si estetica ciudatei sale casutze! In interior dispune de strictul necesar: un pat, un mic lighean din bambus pe post de chiuveta si o lampa alimentata de la o baterie solara. Nu stiu cum face cu WC ul doar. Poate o avea vreunul chimic. Oricum, ideea casutzei merita remarcata, ea fiind una dintre acele initiative simpatice, dovada a fanteziei umane care inca nu a disparut complet.